X

MÁTRAALJA

Balla Márton

Losonci Bálint Siller 2008

A bor színe tanítani való, sokkal silleresebb, mint amit általában megszoktunk (vagy túl rozés sillerek vannak vagy már-már vörösborba hajlók). Nem tudom milyen volt a siller nagyapáink korában, de ez most jó. Gyümölcsös, szép tartással és hosszú kellemesen száraz utóízzel. Olyan bor, amiből az ember úgy iszik meg két üveggel, hogy az ebédet még be sem fejezte…vagy el sem kezdte.

Tovább

Balla Márton

Szecskő Tamás gyöngyöspatai Rubintos, 2007

Az első Szecskő bor, amivel találkoztam a szintén méltatlanul kevéssé propagált turán volt, ami elképesztő magaslatokat mutatott, mind egyedisége, mind koncentráltsága miatt. Nagyon egyedi illat- és ízvilága volt az egyetlen, amiben eltért a nagy bordeaux-i stílusú boroktól. Feszes szerkezet, sok tannin és színanyag, szép savak.

Tovább

Ripka Gergely

TokajKalauz Meseírópályázat: 2023

A tokaji aranyvenyige legendája

A TokajKalauz két év után ismét különleges meseíró-pályázatot hirdet a szüreti időszakra. Általános iskolás és középiskolás tanulók is pályázhatnak saját, magyar nyelvű szövegekkel, egyedül a téma kötött: “A tokaji aranyvenyige titka”, azaz az alkimisták és Paracelsus lázasan keresett kincse (aurea virgula), melyről számos töredékes mende-monda keringett mindig is a történelmi borvidék lakói körében. Itt az ideje tisztázni ezt a legendát!

Tovább

Ripka Gergely

A Masseto-sztori

2006-os kóstolójegyzettel

Kivételes kegyben részesülhettem pár hete. Tanítok borokról több kisebb-nagyobb suliban is, és nem rég az egyik tanítványom meglepte a csapatot egy 2006-os Massetoval (szoktunk ilyen bring your own bottle kihívcásokat belefűzni a tematikába a tanulás jegyében, de inkább a hiperes, benzinkutas, házi boros (!) büntikhez szoktam hozzá az elmúlt években…talán ez most az elégtétel volt). Long story short: a bor tulajdonosának barátja kapta ajándékba a palackot egy tehetős kollégájától, aki egy mámoros este végén kapta le a boros polcáról, és adta át búcsúzóul, majd a kedves tanítványnál kötött ki, aki a weben megnézte, mennyit érhet (kb félmillió forint körül mozognak most aktuálisabb évjáratok). Ő maga sem tudta igazán, mi is ez, így elhozta az órára. Ha már így alakult, elevenítsük is fel, hogy mi is pontosan a Masseto és hogyan születtek meg a szupetroszkán ikonok?

Tovább

Ripka Gergely

ASZÚGLASS: coming soon

Érkezik az első teaser-videó!

Közel egy éve készítem elő ezt a meglepetés-projektet. Elmondani is nehéz, mennyire várom, hogy megosszam a világgal közös munkánk gyümölcsét. - Fantasztikus stáb, remek kollégákkal, óriási közös rácsodálkozások és az út végén ott a tökéletes pohár, ami a lehető legméltóbb Tokaj csúcsprodukciójához, az aszúhoz. Hamarosan minden részletre fény derül…innen indulunk, fel lehet iratkozni a premierre (október 20), youtube csatornánkra. Érdemes, mert ez csodálatos lesz!

Tovább

Ripka Gergely

Iskolapéldák az iskolapadban (szerte a nagyvilágból)

A Borkollégium szakmai napján jártam

Tavaly is volt a Borkollégiumban egy szamai nap, amikor az oktatók kicsit még közelebbről megismerkedhettek a WSET/3 logikával, a vizsga klasszikus eseteivel és persze az elmélet mellett sokat kóstoltunk. Idén folytattuk a hagyományt. Magam mint az alapfok Tokaj-felelőse lehettem ott. Legfőképp Kielmayer Krisian (certified WSET educator) vezetésével kaptunk klasszikus példákat a pohárba, de a kollégák is hozhattak open label vagy vak borokat. Izgalmas szakmai diskurzus kísérte végig a napot. Ahogy tavaly, idén is elhoztam a jegyzeteim (WSET típusúbb leírásokkal):
Tovább

Ripka Gergely

Bukolyi Marcell Köves Egri Csillag Grand Superior 2021*

Azt kell mondanom, hogy Egerre nagyon ráfért már egy Bukolyi Marcell! Végre egy borász, aki nem a múltba réved, de nem is a nem létező bölcsek kövét kutatja például a természetesség izzadságszagú mivoltával. Eközben képes vol második generációként leválni az atyai gyökerekről is, kilépni annak árnyékából, és saját hangot hallatni. Intelligens, elegáns és profi stílus árad a boraiból, nem fél őket helyükön kezelni (értsd. árazni), és az egész projekt beérett, ahogy be kell érnie minden vállalkozásnak X idő előkészítés (útkeresés) után. Amit az új címkékkel eddig kóstoltam tőle, kivétel nélkül nagy formátumú, kárpát-medencei stílusú, de nemzetközi mércével is kimagasló minőségű volt. 

Tovább