X

KÉKFRANKOS

Ripka Gergely

Weninger Hochacker Blaufrankisch 2018

Kékfrankos a burgenlandi oldalról. Intenzív és izgalmas illat. Erős animalitás, sok szilvás, rumos, cseresznyés jegy orrban. Ízben feszes, magas savak adnak hozzá energiát, feketecseresznyés, babérosan fűszeres ízek, fekete tónusokkal megrajzolva. Modern és egyedi stílus, amibe elegancia is jutott bőséggel. Közepes test, de hosszú íz, fanyar meggyes gyümölcsösséggel, tiszta utóízzel. Tetszett.

Tovább

Ripka Gergely

Bott Frigyes Faricka Kékfrankos 2019

Tömény szilvás, szedres, mély sötét húsú gyümölcsös, lekváros, likőrös, babérosan fűszeres illatok. Kékfrankos létére elég erőteljes aromák (enyhe cefrés zöngével). Sok gyógynövény, babéros, fekete gyümölcsös jegyek, de hosszúnak nem mondanám. Középen sűrű, fiatalos, finoman meggyes, de nem túl testes bor. Mély nyomot nem hagy maga után. Fiatalos, modern világ, élénk gyümölcsökkel, szép fajtajelleggel.

 

Tovább

Ripka Gergely

Világi Winery Kékfrankos 2018

Végre eljött az első találkozás a sokak által megidézett Világi borokkal. Halvány rubin szín. De már az illata is tetszik: óvilágias, fűszeres, földes, avaros, kékfrankosos gyümölcsjegyek, de a sötétebb bogyósokkal, túlzások nélkül, őszintén, természetességgel. Lágy, fűszeres, földes korty, nem testes és nem savas, a sötét fűszeresség, a szedresség ízben is jön, borsos, mákos, gyógynövényes jegyekkel díszítve. Tiszta, jó inni, vészesen gyorsan fogy és tud mindent, amit egy remek kékfrankosnak tudnia kell egy szerda estén.

Tovább

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Szekretár Pince!

Régi-új ismerősök Szekszárdról

A Szekretár család neve többeknek is ismerősen csenghet Szekszárdról. A sokak számára (így egyébként számomra is) igen kedves Szeleshát indulásától kezdve ifj. Szekretár János és szülei látták el a birtok művelését, az első évjáratok esetében a borok készítését is. Akik emlékeznek az első Nomád vagy K2 borokra, azok talán egyet értenek velem abban, hogy szép és stabil alapokat sikerült lefektetniük, mértékadó birtok kiépítése mellett, a márka pedig szépen erősödött, jobbnál jobb palackozott tételekkel, újabb és újabb díjakkal, egyre komolyabb mennyiségekkel. Időközben a birtok tulajdonosi háttere, birtokviszonyai sokat alakultak, amibe most nem is mennék bele. Sokkal lényegesebb, hogy a Szekretár család a tulajdonukat képező területek egy kisebb részéről 2018-ban már saját bort is készített, melyek már próbálgatják szárnyaikat a piacon. János javaslatára megkóstoltuk őket.

Tovább

Ripka Gergely

Páger Kékfrankos 2018

A Gereg-dűlő termése. Meglepően sötétbíbor szín, szinte fekete maggal. Illatában mély és sűrű: hűvös gyógynövény, medvecukor, menta, meggylikőr és egészen lebilincselő cassis. Túllép a fajta megszokott keretein. Ízben eleven savak, sötét fűszerek, sűrű és vastag korty, ismét sok gyógycukorkával, fekete cseresznyével, fekete fűszerekkel. Tömény és hosszú bor, kissé "túlfűtött" (3 hét) extrakció hangulatával, ami plusz komolyságot ad neki. 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: Tállya Dűlőbár 2021.

Terroir-morzsaparty

Mennyi szín, mennyi árnyalat? Idén szeptemberben is sikerült tető alá hozni a Tállya-Dűlőbár eseményt, igaz az idő miatt ez most a szó szoros értelmében szükséges volt, hisz a Kerekdomb pénteki napján az eső végig kísértett minket. A tavalyi programhoz hasonlóan a különféle tállyai dűlők bemutatása volt a cél Meggyestől Bojtáig, Hasznostól Siposig. Nagy változások nem lettek a borlapon, idén is lehetett három boros, tematikus körökben ismerkedni a dűlőkkel, stílusokkal, volt egy szép ültetett dűlőtúránk, melyet Alkonyi László tartott, közben három napon át kedvenc gasztróhősünk, Czinege Tamás sütött-főzött a bár előtti kertben. Az egész fesztivál remekül sikerült és nagyon jó érzés volt látni, hogy ennyi ember érdeklődött idén is a tállyai terroirsztorink iránt. Jövőre megújulás következik, frissített koncepcióval, de továbbra is fontosnak, magunkhoz közelinek érezzük a Kerekdombot, a borvidék legkúlabb, legőszintébb fesztiválját. 

Tovább

Ripka Gergely

Gangl Borászat Kékfrankos Rosé 2020

Halvány hagymahéj szín. Friss illat, de nem túl meghatározó vagy kifejező. Sajnos egyszerű, vizes, üres korty jellemzi, összességében tiszta jegyekkel (kis édességgel).

Tovább

Ripka Gergely

Weninger Kékfrankos Balf 2018

Az elmúlt évtized alatt szinte egyetlen évjárat sem maradt ki ebből a borból. Közepes rubin szín, illatban első animális, meggyes, cseresznyés, érett csonthéjas gyümölcsös, egy kis cefrés jelleggel. Ízben száraz, sok érett és fanyar (sopronias) gyümölccsel, meggyes, szilvás, sötét tónus, közepes test, élénk savak, természetes ízek, filigrán test, pici sóssággal a végén. Igazi nyárbúcsúztató vörös...

Tovább

Ripka Gergely

Illyés Kúria Kékfrankos 2019

Élénk lilásbíbor színek. Illatában igazi Kárpát-medencei hangulatok, klasszikus kékfrankososság: sötét erdei gyümölcsök, meggy, némi likőrösség. Ízben földes, fanyar savú, finom, szemcsés tanninokkal szárít. Szép teste van, egy kics étcsokis izgalommal a végén. Mélynek vagy komplexnek mégsem, de tisztának és kifejezőnek mindenképpen tekinthető. Illetve fiatal is még. Mindennapi vörösborozáshoz tökéletes, egyszerű, hazai opció.

Tovább

Ripka Gergely

Moric Blaufrankisch 2017*

Vakon igazi markáns egyéniség. - Izgalmas fűszeresség, sokrétű, és egyáltalán nem kelt magyar benyomást buja, kakaós, cassisos, aszalt szilvás, enyhén animalis illata, kis palackérettséggel. Elsőre francia borak tűnt, ami tudjuk, hogy a Moricnál nem meglepő jelenség. Húsos, dzsúzos, vastag és telt vörösbor. Érett cseresznyés savak, szép fiatalos lendülettel, végén szép szárítással, tiszta sötét húsú gyümölcsökkel, bőrös, keleti fűszeres díszítéssel, mindez közhelyek nélkül, egyedi terroirjegyekkel. Egy kérdés jár a fejemben a lenyelés után: hogy a fenébe tudnak ilyen jó bort csinálni ott ebből a fajtából?!

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább