X

FURMINT

Ripka Gergely

BEMUTATKOZIK: Szekretár Pince!

Régi-új ismerősök Szekszárdról

A Szekretár család neve többeknek is ismerősen csenghet Szekszárdról. A sokak számára (így egyébként számomra is) igen kedves Szeleshát indulásától kezdve ifj. Szekretár János és szülei látták el a birtok művelését, az első évjáratok esetében a borok készítését is. Akik emlékeznek az első Nomád vagy K2 borokra, azok talán egyet értenek velem abban, hogy szép és stabil alapokat sikerült lefektetniük, mértékadó birtok kiépítése mellett, a márka pedig szépen erősödött, jobbnál jobb palackozott tételekkel, újabb és újabb díjakkal, egyre komolyabb mennyiségekkel. Időközben a birtok tulajdonosi háttere, birtokviszonyai sokat alakultak, amibe most nem is mennék bele. Sokkal lényegesebb, hogy a Szekretár család a tulajdonukat képező területek egy kisebb részéről 2018-ban már saját bort is készített, melyek már próbálgatják szárnyaikat a piacon. János javaslatára megkóstoltuk őket.

Tovább
Szóljon, akinek naptár kell 2022-re! Utolsó darabok!!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

TokajGuide: Best European Wine Book!

Üdvözlet Párizsból!

Komoly megtiszteltetés ért a héten. November 29-én Párizsban adták át a világ legnagyobb gasztronómiai könyvszemléjének, a Gourmand International Awards díjait a World Cookbook Fairen. Magyar siker is született, a kétnyelvű TokajKalauz European Wine Book kategóriában került februárban a legjobb 4 könyv közé, és kapta meg a rangos Best European Wine Book címről szóló oklevelet november végén. Ez a siker nem csupán ennek a könyvnek, de a Tokaji borvidéknek is fontos publicitást ad. Impozáns helyszínen, a Les Cordeliers-ben tartott díjátadóra a világ minden pontjáról 170 ország 983 szemlézett kiadványából kerültek ki a zsűri döntős jelöltjei.

 

Tovább

Ripka Gergely

“Szuper-szamorodnik” 2013-ból

*Balassa-művek csúcsra járatva

Talán nem képzavar Szepsy szuperaszúi után szabadon azt mondani, hogy a szamorodni műfaját *Balassa István tokaji borász fejlesztette a legmagasabb szintre a borvidéken az elmúlt évtizedben. Valamire nagyon ráérzett, de hozzá kell tennem, hogy a 200 fölötti maradékcukrok azért korántsem mondhatók tipikusnak ebben a bortípusban Hegyalján (sőt éppen Tokaj városában elég gyakran találunk 60-90 g/l cukortartalmú édes szamókat is; így akik a Marsról pottyannak a borvidékre és megkóstolják a két bort, nem fogják érteni, melyik az igazi tokaji szamorodni a két teljesen más bor közül). Nehéz visszakövetni, de talán éppen 2013 volt az első év, hogy több dűlőből kezdett el szamorodnikat szelektálni a tehetséges borász, de önálló Nyulászó és Bomboly is lett. A következő nagy évben, 2017-ben a Betsekből trilógia készült, és külön dobozban Bomboly, Kakas, Nyulászó, Mézes-mály is palackba került. Amiket én kóstoltam, azoknál a 2 csillagos értékelés volt a minimum minden esetben. A birtok nagyban ennek a műfajnak köszönheti a 2019-es csillagát.

Tovább
Úrágya-tető

Ripka Gergely

Tovább