X

FRANCIA

Ripka Gergely

Burgundia két ékköve

Fejtágító borok/#1

Abban a szerencsés cipőben járhatok, hogy a főnököm támogatja továbbképzésemet borok terén. (Szándékosan nem mondanám meg, hol is volt alkalmam tanulnom, meg milyen fokon mennyiért stb, nehogy kulisszatitkokat áruljak el.) A lexikális tudás átadására, az előadók változó hitelességére amúgysem kívánnék kitérni. Ám a legnagyobb haszna ezeknek a fejtágításoknak kétségtelenül az, hogy az ember rengeteg olyan etalon-borral ismerkedhet meg, melyek tökéletesen megmutatják egy fajta jellemzőit, és melyet viszont amúgy nem vennék le a polcról (sokszor nem is fizethetném meg). Esetemben ez pont azért is igaz, mert ezek mind világfajták külföldi borai, melyek általában uniformizált, fajtajelleges profilját mutatják meg az adott bornak. Bevallom őszintén: nem az ilyen borokat keresem, mégha ezekből lehet is az alapokat legjobban elsajátítani. Nem értettem egyet az előadókkal abban, hogy ha (pl.) egy (magyar, általunk is talán legtöbbet méltatott) Rajnai nem hozza az unalomig ismételt fajtajegyeket maradéktalanul, akkor az már nem is igazán jó Rajnai. Miért kéne beleolvadnunk a nemzetközi palettába? Miért nem a kiugrás a cél? De persze örültem, hogy megismerhettem párat a nemzetközi etalonok közül. Alább bemutatnám az én benyomásaimat ezekről a borokról.

Tovább

Ripka Gergely

Veuve Clicquot - Demi-Sec Champagne

Champagne, méghozzá a javából

A methode traditionelle palackos erjesztésével készült pezsgők minden esetben csontszárazra (brut) erjednek ki. Ám a legnevesebb reimsi pezsgőházak közt jegyzett, Madame Ponsardin által alapított Veuve Clicquot (VCP) évről évre megmutatja, hogy a megfelelő expedícios-likőrnek hála nem csupán a szárító savak játékának szélsőségeit kedvelők (vagy megjátszva kedvelők) számára készülhet champagne régen s ma. Például azok számára, akik meg pedzegetik csupán a minőségi, palackos erjesztésű pezsgőkkel való ismerkedést, és nem sajnálják rá a pénzt, azoknak - a brut és extra brut pezsgők felfedezése előtt - a fehér címkés VCP tökéletes, könnyen akceptálható ugródeszka lehet!

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher meets Tokaj

A sas leszáll

Csodálkozom, hogy még nem nagyon cikkezett róla senki, pedig már egy bő hete is van annak, hogy egy zártkörű tállyai esemény megnyitóján Kreinbacher József, Somló egyik legmeghatározóbb intézményének tulajdonosa, a magyar pezsgőforradalom igazi vezéralakja bejelentette, hogy Tokajban is tervez szárnyakat bontogatni. A sas leszállni készül…

Tovább

Ripka Gergely

Merre tovább THE? Vol. II.

Újabb újratervezés

Egy dolog biztos: 2023 nem a Tokaj-Hegyalja Egyetem éve. Zűrzavaros időket él az egyetem, hullanak a fejek, átrendeződnek az erőterek mindenféle szinteken. Szép lassan viszont körvonalazódni látszanak a jövőt meghatározó hatalmi viszonyok, ami nem feltétlenül tart rossz irányba, sőt az sem kizárt, hogy a döntéshozók képesek lesznek a bárka orrát a megfelelő tájolásba állítani (mondatja velem örök optimista énem, mely valamiért tűzön-vízen át hisz Hegyaljában). Más kérdés, hogy az ország legfiatalabb felsőoktatási intézményeként és az elmúlt bő évben megannyi vargabetű után ez a hánykolódó ladik mennyire tud majd egyenes vonalú egyenletes mozgást végezni végre, és eleget tenni a 2021-es alapítást meghatározó ígérteknek. Korábbi írásomat is valahol itt fejeztem be, de lássuk az elmúlt hetek-hónapok fejleményei alapján, mi várható Patakon!

Tovább

Ripka Gergely

TokajGuide fotópályázat: A tokaji terroir

Egész augusztusban várjuk a nevezéseket

TokajKalauz fotópályázatot hirdet, melynek témája Tokaj-Hegyalja egyik legfőbb egyediségnek, a termőhelynek a bemutatása bármilyen kreatív képi megfogalmazásban.

A fotónak a Tokaji borvidék területén vagy beazonosíthatóan arról kell készülnie. Lehet színes, fekete-fehér, álló vagy fekvő, nappali vagy hullócsillagos, a lényeg, hogy a tokaji terroirt minél szebben/ötletesebben illusztrálja! Erre az augusztus alighanem a legszebb hónap, hisz ilyenkor annyi minden történik kinn a szőlőben is. További részletek a pályázattal kapcsolatban:

Tovább

Ripka Gergely

Pályázati szabályzat

Fotópályázat egész augusztusban!

A jelen pályázati szabályzat (a továbbiakban, mint „Pályázati Szabályzat a szervező (a továbbiakban, mint „Szervező”) által a Szervező Facebook oldalán meghirdetett nyereményjátékra vonatozik.

 

Tovább

Ripka Gergely

Déli vonások: Bock fehérek Villányból

Ha a lágy fehéreket keresed, jó helyen jársz

Ha Villányról esik szó, a legritkább, hogy fehérborok jutnak eszünkbe. A 90-es évektől következetesen a kék szőlőre, a tanninos, hordó vörösekre helyeződött a hangsúly, ami alighanem a felmelegedéssel sem fog változni. Bár hozzá kell, hogy tegyük rögtön, hogy világviszonylatban úgy tűnik, hogy a vörösborok kora igencsak leáldozóban van. Világtrend a könnyd buborékos és fehérek, rozék erősödése. A minap Érsek Tamás cimborámnak köszönhetően pedig kaphattam némi betekintést Bock Valér egyre szignifikánsabb szerepvállalásába a közismert Bock Pincénél. Múlt héten egyboros posztjaink közt amfórás rozéjukról írtam. Most jöjjön két meglepő fehér:

Tovább