X

CABERNET SAUVIGNON

Ripka Gergely

Vylyan Cabernet Sauvignon 2006.

Villányi Cabernet-k közt lassan egy igazi kultikussá váló darab. Már több alkalommal kiderült, hogy a pincészet különleges szerepet szán portfóliójában e fajtának a nagy évjáratokban (1999, 2003.). A 2006-os példa is bizonyíték rá, hogy kedvező években sok szépet ki tud hozni a Vylyan ebből a populárissá vált, de hazánkban korántsem egyszerű fajtából.
Elegáns hűvösség jellemzi az illatokat, benne fűszeresség és érintésnyi fa. A szép, bár enyhén újvilágot idéző hordóhasználat adja meg az igazi karakterét ennek a bornak. Lekerekedett tanninok, kellemes piros gyümölcsök, melyek évek múlva is ugyanúgy élnek. Végül az elmaradhatatlan, cabernet-s fűszerek (bors, fűszerpaprika stb) zárják az ízt. Hazai cab.sauv-ok közt egy csalhatatlan tipp.

Tovább

Ripka Gergely

Pfneiszl Tangó Cuvée 2007

Syrah, merlot és cabernet sauvignon tánca. Erőteljes, szinte szúró illattal indít, ami késöbb borsos, szedres, kissé animális illattá szépül a szellözéssel. Az illatot tehát a syrah fajta vezeti. A szánkban merlot-san gyümölcsösség terül szét. Végül cseresznyés, szilvás cabernet-es villanások uralják az ízt. Egyszerü, gyümölcsös, légisen könnyed vörösbor.

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Pál - Szekszárd

Mészáros Pál és fia, Péter a csöndben, háttérben meghúzódó szekszárdi tehetségek táborát erősítik. Nem akarnak túlharsogni senkit, miért is tennék? Nem kapcsolódnak be a nagy nevek harcába, nem szeretnének divatoknak megfelelni, egyszerűen csak teszik a dolgukat, szimpatikus szerénységgel csinálják, amihez a legjobban értenek. Ezek pedig a szép, fajtajelleges és eltéveszthetetlenül szekszárdias borok, melyek a megfelelő úton járnak, a jó cél irányába, legyen szó akár egyszerű kadarkáról, akár csúcsvörösről... - Érdemes végigzongorázni mindet. Bizonyára sokat fogunk még hallani róluk.

Tovább

Balla Márton

Bortársaság kóstolók 2

Második felvonás

Luka Enikő Pinot Noir, 2007 | Sauska Pinot Noir, 2007 | Luka Enikő Zweigelt, 2007 | Sauska Kékfrankos, 2007 | Sauska Kadarka, 2007 | Luka Enikő Cabernet Sauvignon, 2007 | Weninger Cabernet Franc, 2006 a pohárban

Tovább

Ripka Gergely

A Masseto-sztori

2006-os kóstolójegyzettel

Kivételes kegyben részesülhettem pár hete. Tanítok borokról több kisebb-nagyobb suliban is, és nem rég az egyik tanítványom meglepte a csapatot egy 2006-os Massetoval (szoktunk ilyen bring your own bottle kihívcásokat belefűzni a tematikába a tanulás jegyében, de inkább a hiperes, benzinkutas, házi boros (!) büntikhez szoktam hozzá az elmúlt években…talán ez most az elégtétel volt). Long story short: a bor tulajdonosának barátja kapta ajándékba a palackot egy tehetős kollégájától, aki egy mámoros este végén kapta le a boros polcáról, és adta át búcsúzóul, majd a kedves tanítványnál kötött ki, aki a weben megnézte, mennyit érhet (kb félmillió forint körül mozognak most aktuálisabb évjáratok). Ő maga sem tudta igazán, mi is ez, így elhozta az órára. Ha már így alakult, elevenítsük is fel, hogy mi is pontosan a Masseto és hogyan születtek meg a szupetroszkán ikonok?

Tovább

Ripka Gergely

ASZÚGLASS: coming soon

Érkezik az első teaser-videó!

Közel egy éve készítem elő ezt a meglepetés-projektet. Elmondani is nehéz, mennyire várom, hogy megosszam a világgal közös munkánk gyümölcsét. - Fantasztikus stáb, remek kollégákkal, óriási közös rácsodálkozások és az út végén ott a tökéletes pohár, ami a lehető legméltóbb Tokaj csúcsprodukciójához, az aszúhoz. Hamarosan minden részletre fény derül…innen indulunk, fel lehet iratkozni a premierre (október 20), youtube csatornánkra. Érdemes, mert ez csodálatos lesz!

Tovább

Ripka Gergely

Iskolapéldák az iskolapadban (szerte a nagyvilágból)

A Borkollégium szakmai napján jártam

Tavaly is volt a Borkollégiumban egy szamai nap, amikor az oktatók kicsit még közelebbről megismerkedhettek a WSET/3 logikával, a vizsga klasszikus eseteivel és persze az elmélet mellett sokat kóstoltunk. Idén folytattuk a hagyományt. Magam mint az alapfok Tokaj-felelőse lehettem ott. Legfőképp Kielmayer Krisian (certified WSET educator) vezetésével kaptunk klasszikus példákat a pohárba, de a kollégák is hozhattak open label vagy vak borokat. Izgalmas szakmai diskurzus kísérte végig a napot. Ahogy tavaly, idén is elhoztam a jegyzeteim (WSET típusúbb leírásokkal):
Tovább

Ripka Gergely

Bukolyi Marcell Köves Egri Csillag Grand Superior 2021*

Azt kell mondanom, hogy Egerre nagyon ráfért már egy Bukolyi Marcell! Végre egy borász, aki nem a múltba réved, de nem is a nem létező bölcsek kövét kutatja például a természetesség izzadságszagú mivoltával. Eközben képes vol második generációként leválni az atyai gyökerekről is, kilépni annak árnyékából, és saját hangot hallatni. Intelligens, elegáns és profi stílus árad a boraiból, nem fél őket helyükön kezelni (értsd. árazni), és az egész projekt beérett, ahogy be kell érnie minden vállalkozásnak X idő előkészítés (útkeresés) után. Amit az új címkékkel eddig kóstoltam tőle, kivétel nélkül nagy formátumú, kárpát-medencei stílusú, de nemzetközi mércével is kimagasló minőségű volt. 

Tovább

Ripka Gergely

ASZÚGLASS - projekt: ON!

Egy speciális, kézzel készülő pohár születik az aszúhoz

Az idei évem úgy alakult, hogy lesz új TokajGuide is októberben, úgy tűnik, mégsem a friss kalauz lett az év projektje! De amíg az ötödik kiadás mostanra teljesen önjáró mechanizmusok mentén kerül nyomdába tíz év után, addig az ASZÚGLASS-projekt teljesen új kihívásként körvonalazódik az év elejétől. Mostanra pedig mindenki erről kérdez, aki már hallott róla, szóval előállok a farbával. Itt van nekünk egy szuper prémium borunk, a tokaji aszú, Halimbán pedig egy többnyire alig ismert szuper prémium pohár! Miért ne erősíthetné egymást a két magyar csúcstermék? - tettem fel a kérdést nem csak magamnak. A furminthoz lett egy gépi pohár évekkel ezelőtt, engem pedig nem hagyott nyugodni, hogy az aszú is megérdemelne egy kézi kelyhet, amiben a legmagasabb szintű élmény élhető át e csodás borral. Több körös tesztelésekkel, egy remek stábbal éppen idén augusztusban történt meg a nagy borvidéki kiválasztás utolsó mozzanata. Nos, az idei AszúDay-ig még várni kell, amíg a hivatalos ASZÚGLASS megérkezik a magyar háztartásokba, de ez a pohár garantáltan más lesz, mint a többi!

Tovább