X

5 PUTTONYOS

Ripka Gergely

Magyar borok színe-java

Szakmai kóstoló a Bortársaságnál

Ezúttal partnerként, hivatalos úton nyílt alkalmam eljutni erre a nagy szabású, és még nagyobb merítésű bemutatóra, ahol a hazai borkereskedések borkereskedése, a Bortársaság próbálta meg összehozni a szakmabelieket, nagyker-partnereket a szortimenttel egy kimondottan színvonalas, fél napos rendezvény keretein belül (külön buszokkal vitték a népet belvárosból, számos borász jelen volt stb, úgyhogy összességében le a kalappal, egyedülálló kezdeményezés). A továbbiakban nem szeretnék ennél szárazabban és személytelenebben fogalmazni az eseményről. Örültem a meghívásnak, tényleg rengeteg olyan tételt vizsgálhattam meg itt, melyet amúgy nem tudnék (gyakorlatilag minden komolyabb borászat jelen volt). Beszéljen helyettem a kiszemelt 44 bor.

Tovább

Ripka Gergely

Royal Tokajinál látogatóban

tokaji hétvége #2

Első nap tehát két nagyobb területű birtokhoz látogattunk el. Szepsy Istvántól a Fő tér másik oldalára kellett csak átsétálnunk (közben a azért a patinás Mádi Kúriában elfogyasztottunk némi finom, meleg ételt is). A ma több mint 100 hektáros Royal Tokaji nagyjából 1991-ben indult. Áts Károly komponálja a borokat, Hugh Johnson némileg háttérben mozgatja a szálakat, teszi hozzá a szükséges nemzetközi szemléletet, hogy a méltán híres, színvonalasan elkészített (zömmel dűlős aszú)borok eljuthassanak a megfelelő nyugati piacokra is. Áts Cuvée, birtokfurmint, illetve (részben vásárolt szőlőből) készülő birtokaszúk biztosítják az állandó mennyiséget a megfelelő piacok alsóbb polcainak maradéktalan kielégítéséhez, de ezúttal betekinthettünk készítésük részleteibe is.

Tovább

Ripka Gergely

Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú 2006.*

Ha igaz, akkor a honlap szerint a Nyúlászó-dűlő lenne a mérce a bor készítésekor (bármit is takarjon ez). Nem nagyon mély, közepes aranysárga színű. Illatban üdesége (fiatalsága?) tűnik ki, friss kajszival, mazsolával és sok mézzel. Számomra a furmint után inkább a hársas jegyek jelentkeznek kedvesen, virágporral, üde nektárossággal...szép. Elég telt aszú, az évjáratra jellemzően közepesen élénk, 178-as cukra már önmagában szép adat (majdnem 6 puttonyos). Határozott (10,7-es), de azért nem hivalkodó savak, egy arányos, könnyebre, közérthetőre hangolt aszúban. Az átlagosnál kicsit rövidebb (szinte késői szüretes érzet), de gyönyörű barack lekváros lecsengéssel ér véget. Kiváló vétel, s aki eddig nem hitt Tokajban vagy rossz élményei vannak aszúk terén, akkor egyszer kóstolja meg ezt az új iskolás 5 puttonyost. Simán elfogy egy egész üveg is egy este folyamán.

Tovább
Békés, áldott Húsvétot kívánok!

Ripka Gergely

Tovább
TOP5/2023!

Ripka Gergely

Tovább
Tokaji tavasz a Garaiból

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Niepoort duett hétköznap este

A douro-i legenda már Magyarországon is!

Portugália sokunknak sötét ló, alighanem még a “legeslegvájtabbfülűebbeknek” is. Talán kicsit el is feledkeztünk róla a nagy piaci zajban, ám Douro mind száraz, mind édes borai kezdenek újra a látómezőnkbe kúszni. Több száz autochton fajta, egyedi borok, eredeti stílusok, 45000 hektárnyi meredek dűlő szőlővel beültetve, zömében teraszos művelésmóddal (melyek egy részét robbantásokkal alakítottak ki a sziklás talajba). Maga a palából kirakott táj is igéző és drámai. Fagyos tél, forró nyár a folyó völgyének sajátos mikroklímáival, ahol a folyó egyben a kereskedelem folyosója is egészen az oceánpartig. Két tételt kóstoltunk meg egy meghatározó helyi szereplőtől.

Tovább
Hamarosan előjegyzés, indul a visszaszámlálás...!

Ripka Gergely

Tovább