X

2005

Ripka Gergely

Bolyki egri bikavér/2005.*

Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Franc, Merlot, Portugieser, Zweigelt, Blauburger. Tehát benne az összes jelentősebb egri, vörös fajta. Egy nagyon olcsó, mindenki számára elérhető, mégis szép bikavérről van szó. Kerek, lényegretörő, önmagát adó vörösbor, ami megállja a helyét akármilyen szempontból is nézzük. Illata fűszeres, átható, de igen kellemes. Íze szintén harmónikus, a tanninok jelenléte nem zavaró. Igazi jóvétel.

Tovább

Ripka Gergely

Nagy száraz tokajiak nyomában

Viszonyítási pontok #1

Furmint, hárslevelű...igazi hungarikumok. Ma már többnyire csak az utóbbi évtizedekben nemesített klónjaikat termesztik. Pontusi-balcanica fajtakör, amiből egyenesen következik, hogy fagyérzékenyek, késői érésűek, és kedvező évjáratokban képesek a borkészítés egyik legvagányabb trükkjére, az aszúsodásra. Ám, ha kicsit félretesszük nagy hírű aszúinkat, desszertborainkat, most már ott vannak a nagy tokaji szárazak is. Jó cukorgyűjtő képességüknek, sajátos illatuknak (hárslevelű) és markáns savösszetételüknek (furmint) hála, magas alkoholtartalmú, egyedi, férfias karakterű szárazborokat köszönhetünk nekik. Egyúttal kiválóan alkalmasak a borvidék s annak dűlöinek, mineralitásának megszólaltatására, méghozzá nem alsó hangon.
Ezek az alaptulajdonságok avatják őket utánozhatatlan borokká. Nem véletlen tehát, hogy a legnevesebb tokaji nagyágyúk „A száraz fehérbor” sziluettjét vélték fölfedezni bennük az utóbbi néhány mozgalmas év során. Büszkeségre, sőt nemzetközi kiugrási lehetőségre nyújthatnak alapokat, hisz ha vannak sajátosan eredeti boraink, melyekre igazán büszkék lehetünk, hát a tokajiak azok. Egy szép folyamat elején/közepén járunk még tehát.

Tovább

Ripka Gergely

Somlóiak #2 - Kolonics Károly borai

egy kevésbé ismert tehetség

A hollóvári kalandozás után, Somló másik, kicsit könnyedebb arcát jól leképező pincével folytatnám a borvidék ízlelgetését. Ellentétben Takács Lajossal, Kolonics Károly jóval alacsonyabb részen, egész a bazaltkúp szoknyáján tevékenykedik. Végtelenül kedves borai időtállóak, behízelgően illatosak, sósak, barátkozósak és nagyon jól esik őket inni.

Tovább

Ripka Gergely

Somlóiak #1 - Hollóvár Pince

Ha csak egy pincét mondhatnék somlóról...

Bevallom, teljesen el voltam ragadtatva, mikor megtudtam, hogy Kató András kollégámtól (Terroir Club) Takács Lajos kóstoltatására kaptam meghívást, aki Somlón egész magasan, a hollók lakta bazaltformációk lábánál vetette meg lábát, alig 10 éve (ám ez a néhány esztendő elég is volt neki ahhoz, hogy A hegy legjobbjai közé vésse be nevét szenzációs boraival). Két részben kívánnék foglalkozni Somlóval, két merőben eltérő borászati stíluson át. Az első köztük tehát a Hollóvár lesz. Izgalmasan gejl illatú, túlcsordulóan minerális, feszes savszerkezetű, tökös, sűrű anyagot vártam e pincétől. Lássuk végül mi igazolódott be mindebből!

Tovább

Ripka Gergely

Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszú/2005.***

Régi jegyzet, első Szepsy-kóstolóm, ahol egyértelműen új dimenziók nyíltak meg bennem anno a Tokaj száraz és édes oldaláról egyaránt. Volt szerencsém tehát az öreg Szepsy-mester mellett megkóstolni ezt az aszút, melyet a sorsnak hála aztán még két alkalommal is visszakóstolhattam érettebb korában is. Ám ekkor még csupán hordóminta volt, közvetlenül palackozás előtt (2009 elején). Életreszóló élményt jelentett ez nekem akkor. Aszú, ahogy a fogyasztó nem élvezheti. Fiatal, az érlelése még nem zárult le, amikor kóstoltam. 2003 után a következő Szepsy aszú a 2005-ös évből készült el. Káprázatos szín. Maga a gyümölcshús íze és illata, mindent átható aromatikája. "Mintha sárga húsú őszibarackba harapna az ember" - alapvetően ennyit tudtam leírni róla akkoriban, de máig meghatározó borélményt érzékeltek bennem a műszerek. Elképesztően sűrű, és tartalmas ízek, zamatok. Határtalan komplexitás, melynek a fokát addig egyáltalán nem ismertem. (9+)

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a világ bortérképén

Ünnepi előadás/beszéd Tokaj 950. születésnapján

Molnár Péter a gazdag hegyaljai bortörténelmet ragyogóan összefoglalta előttem, én most a jelenre koncentrálnék egy kicsit. Szokás mondani, hogy a magyar bor világhírű…itthon. De rögtön elnézést is kell kérnem a jelenlévő ünneplő közönségtől, mert a fenti állítás bizony Tokaj kapcsán is igaz, még nagyobb dilemma, hogy vajon az is marad-e hosszú távon! Vagy esetleg közösen teszünk azért a világhírnévért.

Tokaj jelenkora, mint minden kor, csupán egy mondat lesz majd krónikákban. De vajon hogy fog hangozni majd ez a mondat? Miközben a prospektusokon, brossúrákban, csodás képekkel illusztrált online felületeken már szinte átsiklik a szemünk a szintén klisé jellegű a királyok bora, borok királya vagy épp Nemzeti Himnuszunk Tokajról szóló idézetei fölött, érdemes áttekinteni és következtetéseket levonni, honnan, hova jutott el mára a tokaji bor, és mennyire tudott alkalmazkodni a felgyorsult piac kihívásaihoz!

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc emlékére

Fájó búcsú

Egy izgalmas, sokszínű egyéniség hagyott itt bennünknket hétfő reggel. Aki kicsit is ismerte, az tudja, hogy Szűcs Ferenc több volt, mint tállyai birtokos. Rajongott a szépért. Legyen az művészet, épület, egy borász lelke, egy elfeledett dűlő fekvése vagy egy onnan származó remek bor. Eltéveszthetetlen karakter volt. Mégsem tudok visszaemlékezni, mikor találkoztam vele először. Talán egy Királyudvar kóstolón valahol Pesten, 2010 tájékán. Ő is ugyanazzal a megrögzött, szinte gyermeki hittel fordult akkor Tokaj felé, ahogyan én is. És hitt ebben élete végéig.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE V. - ősbemutató Budapesten

Utolsó szabad helyek!

Komoly az érdeklődés: alig néhány szabad hely maradt a friss TokajKalauz premierjére, amiért egyfelől borzasztó hálás vagyok. De aki nem akar lemaradni október 3-án a friss csillagok leleplezéséről, annak érdemes most lépni, akár emailben: ripkagergely@gmail.com, akár bármilyen privát elérhetőségen is vagy az ismert közösségi media felületeken! Lesz ott komparatív vakkóstoló fajtákra, évjáratra, cukorra és persze a borvidék legszebb stílusaira. Mindez a Podmaniczky utcában, a Borkoliban. Szuper izgalmas, játékos merülés lesz, közben mesélek, meséltek és Hegyalja legnaprakészebb borkalauzát (akár dedikálva) is hazavihetitek ajándékba. Gyertek! :)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE - fotópályázat 2023: UPDATE!

Szavazz a kedvenc dűlőfotódra!

Kedves Nevezők és Olvasók! 

A TOKAJGUIDE - fotópályázat a célegyenesbe érkezik: indul FB-oldalunkon a közönségszavazás! Ehhez közös galáriában, a fotós nevével osztottuk meg a legszebbnek ítélt fotókat (melyek A Tokaji Terroirt mutatják be igen sokféle oldaláról). A közönségszavazás október 2-án 22:00-kor zárul le, az új TokajGuide megjelenése előtti napon. Abban a pillanatban tekintjük majd véglegesnek, hogy mely fotó alatt futott be a legtöbb kedvelés!

FONTOS, hogy csakis az eredeti képposzt alatti értékek számítanak majd!

Neked melyik a kedvenced? 

Sok sikert mindenkinek! A különleges nyereménycsomag  már készül a győztesnek, tele csupa különleges hegyaljai termékkel :)

A teljes pályázati szabályzat: http://tancolomedve.hu/3662-palyazati-szabalyzat 

A Facebook teljeskörűen mentesítve van minden jelentkező vagy résztvevő részéről. Elismerjük, hogy a promóciót a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, illetve a promóció nem kapcsolódik a Facebookhoz.

Tovább

Ripka Gergely

Henry Giraud: egyenesen Champagne szívéből

Pezsgőkonferencián jártam Vol. 2.

Családi borászat, mely a 13. generációt tapossa! Champagne szíve: Ay Grand Cru, azaz főként pinot noir (75 % a környéken) alkotja a területeket az Argonne tölgyerdők alatt. A magasabb részeken igen diverz, aprózódott kőzetek jellemzőek (gaize), homokkővel, mindez roppant sokszínű terroir-összetétellel alakítja a borokat (10 különféle talajjal, a domboldalakon vertikális kísérletekkel alapborok szintjén). Intenzív, aromás és komplex stílus, autentikus, egyedi pörkölésű hordós alapborral a helyi, argonne-i tölgyből! Húsz centis termőréteg alatt a krétás mélységek jellemzőek az alacsonyabban lévő területeken. Stephane Barlerin mutatta be a borászatot és a pezsgőket.
Tovább