X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

Ripka Gergely

*Bott Pince – gyorsszemle (2o19)

Hordóminták 2018-ból és 2017-ből

A Bott Judit, Bodó József által vezetett Bott Pincéről alig pár napja írtunk mint a Furmint Február Nagy és házi fordulójának és a Borászok Borásza kóstoló fénypontjairól. Láthatóan mindig élmény a boraikat kóstolni: éretten, palackozás után és hordóból is. Tisztaság és hiteles munka. Sokszor elmondtuk már: ha egy pincénél kócos kölök állapotában is szívesen mutatják meg a borokat hordóból/tartályból, akkor jó eséllyel nincs takargatnivalójuk a fogyasztó előtt sem, okunk van bízni bennük. A 2018-as évjárat szárazaival és pár 2017 reserve tétellel ismerkedtünk pár hete a Szerelmi Pincesoron:

Tovább
HordóDonga-felhőkarcolók (Kalina, mádi telephely)

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Borászok Borásza 2019 – kóstoló kör

Egy délután a hazai élvonal borászaival és boraival

Egyszercsak 2019 lett. Mintha tavalyelőtt lett volna, hogy 2007-ben először odaítélték a Borászok Borásza elismerést (**Demeter Zoltánnak), amolyan „kontra-díjként” elindítva valamit, mely egyértelműen feddhetetlenebb, hitelesebb életműdíj szeretne lenni a boros elismerések valóságos tengerében. Rókusfalvy Pál hívta életre a kezdeményezést, melyet az idő is szépen igazolni látszik. Közben eltelt 12 év, s idén is 50 jelölt közül szavazhattak a hazai borászok egymás közt, hogy aztán áprilisban kiderüljön, ki is lesz a jobbak legjobbja. Gratulálunk minden jelöltnek! A névsoron végigpillantva öröm látni, hogy a hazai élvonal objektív szompontok alapján is szerepelni tud közös platformon, és hogy díjat odaítélni a korszellem értékeinek megfelelően is képes a borszakma. Ebben az évben kicsit komolyabb keretek közt lehetőség nyílt együtt kóstolni a korábbi nyertesekkel és az idei 50 jelölttel, méghozzá nem is akármilyen csillagzáporral, egészen 9 pontig:

Tovább
Zsirai Pincészet//MÁD

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Bálint Laci Furmint-vertikális

Egy lelkes műkedvelő esete a Suba-dűlőben

Bálint Lacit bizonyára többen ismerik a boros szcénából, hisz sok éve itt mozog közöttünk: tanít és bírál borokat, ír is róluk (ráadásul printben), de elég gyorsan beszippantotta őt is Tokaj nagyszerűsége. Azóta Furmintokat visz az USA-ba, s kellően határozott véleménye van bármiről, ami bor. Azt talán kevesebben tudhatják, hogy egyébként van neki saját bora is, melyet egy neves mádi pincében nevelget a mindenkori borász (egykoron Homonna Attila, jelenleg Ujvári Vivien). A Suba-dűlőben található egy kisebb furmint területet, melyből a lehető legtermészetesebb, legegyszerűbb módon készít bort többnyire a saját és családja örömére. Amolyan #10yearschallenge felkiáltással elhozta most Budapestre a tíz első évjáratát, melyek egészen találó asszociációk mentén lettek elnevezve és amit furmintból el lehet készíteni, azt bizony be is mutatta teljes spektrumban:

Tovább