AKÁC/TÖLGY vs. Furmint
**Demeter Zoltán és Kalina Gábor találkozása a Holdvölgyben
Vajon hogyan hat a különböző fafajok hordója a borra? Mivel van egy botcsinálta kádár végzettségem és csodás szakmának tartom, így engem mindig is érdekelt téma (igaz, borok terén többnyire a tiszta és feszes elegancia híve vagyok). A zempléni tölgy nem csak a tokaji édes borok hagyományos partnere az érlelésben, de az elmúlt 20 év is bebizonyította, hogy a száraz furmint igényli, sőt elegánsan képes viselni a fahordós jegyeket. A neutrális fajtát öltözteti a minőségi hordó, ha intelligensen használják. Fontos persze az arány és a mérték (ahogy mindenben), illetve a terroirnak megmaradó tér! Manapság elvétve találkozunk akáchordóval, és érzésem szerint a Dunántúlon (pl. Fekete Béla bácsinál Somlón) gyakoribb, mint az ország keletebbi borvidékein. Valamivel több, mint egy éve már leteszteltük vakon, mi történik, ha **Demeter Zoltán és Kalina Gábor tállyai kádármester kooperációjaként a fentiek jegyében születik meg egy duett (anno a tölgyet éreztem komolyabbnak). Vajon egy év palackérés után is ez a helyzet...? Katt a Tovább gombra a válaszokért: