X

TAKLER

Ripka Gergely

Takler Borbirtok Szekszárd Grand 2017*

Szép fűszerek, finom sötét erdei gyümölcsök, kifinomultság: szép, egyedi, izgalmas jegyek, “drágaboros” stílusban. Szárító íz, magas sav, hosszú, étcsokis jelleg, nagy bor, mely sűrű szövetű, szerencsére mégsem nem túloz sehol! Érett tannin, érett alkotók, szépen összesimult jegyek, jól kivehető profizmus. (7)

 

Tovább

Ripka Gergely

Takler Örökség Kadarka 2020

Halvány rubin szín. Illatban is igazi iskolapélda a fajtára: vidám, finom, érett piros bogyós gyümölcsök, diszkrét fűszerek, szekszárdias termőhelyi jelleg. Ízben filigrán test, friss, élénk sav, kevés tannin. A korty végén sok finom fűszer, gyógynövény, ropogós meggy teszi izgalmassá és közepesen hosszúvá. Nagyon jó inni, könnyedsége erényként, s nem hiányként jelentkezik. Vérbeli pannon vörösbor, tele fantáziával, lehetőségekkel.

Tovább

Ripka Gergely

Takler Kékfrankos 2020

Nehéz igazán jó alapkékfrankost találni, de évek óta ez az egyik bor, amin keresztül a fajtát tanítom. Közepes rubinszíne rögtön szépen jeleníti meg a fajtát. Illatában finom fűszerek, piros húsú gyümölcsök, meggyes, cseresznyés fajtajelleg. Ízben sok sav, közepes tannin, sok meggyes, fanyar gyümölcs. Közepes test, húsos gyümölcsök játéka, a végén közérthető fűszerességgel. 

Tovább

Ripka Gergely

Takler Borbirtok Szenta hegyi Cabernet franc 2017*

Buja cassis, friss gyümölcs, kis joghurtosság, csodaszép, finom fűszeresség, főként borssal. Tömör korty, itt sok fűszer, borsos, de arányos, nem hivalkodó sehol, beépültek tanninjai is. Jól iható és mégis izgalmas, komplex szerkezet, ami még fejlődni is fog. Bravo, rég lepett meg a szekszárdi nagyborászattól ennyire bármi...!

Tovább

Ripka Gergely

Takler Kadarka 2019

Kedves, pirosas, silleres Kadarka szín. Illatban enyhe, visszafogott, de kedves fajtajelleg: cseresznye, meggyes süti, pirosas gyümölcsök, az enyhe, babéros fűszeresség nem túl erőteljes. Ízben közepes test, finom fanyar gyümölcsök, de kadarkához képest viszonylag komplex is (amolyan Takleresen). Fiatal és középen tömör korty, fűszerességgel. Hosszúnak nem mondanám, de egy kiadósabb paprikás étel mellé simán el tudnám képzelni. 

Tovább

Ripka Gergely

Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2017

Cassis, koncentrált, mély illat, kávéval, csokival, kakaóval. Érett sötét húsú gyümölcsök. Szép széles íz, sósság, érett gyümölcsök, kitölti a szájat és nem túloz sehol. Kicsit talán már érett állapotot mutat, de remek arányokkal, jó fogyaszthatósággal, szépen kísérő hordóval, hűs érzetű, fanyar és virgonc savakkal. Akik a déliesebb, kevésbé húzós savú kékfrankosokat keresik, íme egy korrekt példa.

Tovább

Ripka Gergely

Takler Szentahegyi Cabernet franc 2017

Szép, modern illat, sok pirosas gyümölccsel, paradicsommal, fiatalos arcéllel. Vastag és tanninos bor. Szárít veszettül, de még ez érezhetően nagyon fiatal, érnie kell. Étcsoki és csersav marad a szájban lenyelés után. Porszáraz vég.

Tovább

Ripka Gergely

Takler Syrah Prémium 2016.*

Taklerék nagy Syrah borai mindig élményszámba mentek nálam (a 2008-ast különösen szerettem). Nem minden 16-os boruk tetszett, de ez igen. Olajos magok, kék és lila virágok, sötét gyümölcsök érezhetők orrban. Kesernyés, kávés, bőrös ízt kapunk aztán. Vastagsága azonnal feltűnik, mégis selymes, élvezetes és komplex bor. A szellőzést meghálálja. 

Tovább

Ripka Gergely

Takler Bikavér 2016

Mondhatjuk, hogy már-már szekszárdi klasszikus. Piros bogyós, picit zavart illat, aztán fanyar íz, némileg éretlennek ható jegyek, zöldesség villan be: összehúzó, szárító, kemény jelleg, végén meggymagos lecsengéssel búcsúzva.

Tovább

Ripka Gergely

Eger – Szekszárd Bikavér Párbaj – 2019

Nem is oly vérszegény a kép

Több éves hagyományokra tekint vissza ez a pesti bikavér seregszemle. Magam sem először kapok meghívást a kurzusok egyikére, melyet Mészáros Gabriella, tanárnő vezetett le 4+4 féle egri és szekszárdi bikavér összekóstolásával. A bikavér az egyik legnehezebb témája, állatorvosi lova is lehetne a magyar borágazat összetett kérdéseinek (Tokaj sem egyszerű, nem állítom), és bár rengeteg szabály hivatott segíteni Egerben, Szekszárdon pedig még védett kivitelű palack is segíti a tisztánlátást, valahogy a bikavérből csak nem tud megszületni a magyar csúcsbrand vörös házasításban. Hogy mi ennek az oka?

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább