X

SZEKSZÁRD

Ripka Gergely

Simigh Szekszárdi Cabernet Franc 2017

Rubin színű bor. Paprikás fűszerek jelennek meg orrban nagy koncentrációban, kis zöldesség és animális. Babér, közepes test, és összességében eléggé rövid bor. (4+)

Tovább

Ripka Gergely

Dúzsi Tamás Cabernet Franc Super Prémium Rosé 2017

Narancsos rozészín jelzi korát. Késői szüretet sejtet az illat koncentrációja, túlérett eperrel és más piros gyümölcsökkel, kis rebarbarával. Ízen kerek zamat, ribizlis, epres, málnás, édeskés gyümölcsök sűrű kavalkádja. Lecsengésben élénken érződik a piros ribizli. Egy rozé, melyet még most is primer jegyek szőnek át. Ne várjunk tőle laza könnyedséget, de a meglepő 16-os alkohol mégsem túloz ízben. Tartja magát a bor, de azért a rosék klisészerű, primer frisseségét ne itt keressük! (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Takler Kékfrankos 2020

Nehéz igazán jó alapkékfrankost találni, de évek óta ez az egyik bor, amin keresztül a fajtát tanítom. Közepes rubinszíne rögtön szépen jeleníti meg a fajtát. Illatában finom fűszerek, piros húsú gyümölcsök, meggyes, cseresznyés fajtajelleg. Ízben sok sav, közepes tannin, sok meggyes, fanyar gyümölcs. Közepes test, húsos gyümölcsök játéka, a végén közérthető fűszerességgel. 

Tovább

Ripka Gergely

Sebestyén Mozaik Bikavér 2019

Édes, porcukros, erdei gyümölcsös sütemény illata, némi fűszerrel, tiszta és szép illatok. Fiatalos íz, közepes test, húsos, telt ízek, érett sötét húsú gyümölcsök elés hosszú íz. Tiszta kortylefutás, sok primer zamat, vanília és egy kis fűszeresség.

Tovább

Ripka Gergely

Sümegi Ákos Cabernet franc 2016

Animális, enyhe illat. Ízben is hasonló: fanyar savval, kevés szépséggel, egyszerű, közönséges bor, sajnos nem sok izgalommal.

Tovább

Ripka Gergely

Pósta Borház Noir

Erősen animális, halványan brettes aromák (enyhe illógyanúval). Illatban nem sok szépséget találni. Fanyar, szárító a korty eleje, erős tapadással. Aztán likőrös, gyógynövényes karakert éreztem. Összességében lehetne sokkal rendezettebb is a bor szerekezete...

Tovább

Ripka Gergely

Takler Borbirtok Szenta hegyi Cabernet franc 2017*

Buja cassis, friss gyümölcs, kis joghurtosság, csodaszép, finom fűszeresség, főként borssal. Tömör korty, itt sok fűszer, borsos, de arányos, nem hivalkodó sehol, beépültek tanninjai is. Jól iható és mégis izgalmas, komplex szerkezet, ami még fejlődni is fog. Bravo, rég lepett meg a szekszárdi nagyborászattól ennyire bármi...!

Tovább

Ripka Gergely

Vesztergombi Pincészet Kerékhegy Cabernet franc 2017*

Kissé bizarr fűszeresség, paradicsom, érett piros gyümölcs, eper, kiegyensúlyozott és egyedi bukéval bír. Ízben vegetális, fűszeres, erős tanninnal, szárító végszóval, sok alkohollal és étcsokival. Arányos és finom szekszárdi franc egy régóta bevált birtoktól.

Tovább

Ripka Gergely

Szent Gaál Pincészet Obsessio Merlot válogatás 2017

Sok fűszer, érettebb mélység illatban, kis mákkal, földességgel. Sok hordó, sok tannin, tömör íz, komplex és vagány vörösbor. Vanília, viszonylag kevés gyümölcs, egészen kókuszos (újvilágias) a korty vége.

Tovább

Ripka Gergely

Lics Pincészet Cabernet franc 2017

Vegetális, kimondottan tipikus bors, fűszer, egy kis fával megtoldva. Szárító, hűvös karakter, karcsú hangulat, leginkább vegetáliákkal és fűszerekkel. Lazább, gyümölcsös franc, étcsokis, mellette nem túl karcos sav vagy tannin. Étcsoki és egy kis vanília díszíti. Korrekt, jól iható szekszárdi franc.

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább