X

SZEKSZÁRD

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Takler Borbirtok Szekszárd Grand 2017*

Szép fűszerek, finom sötét erdei gyümölcsök, kifinomultság: szép, egyedi, izgalmas jegyek, “drágaboros” stílusban. Szárító íz, magas sav, hosszú, étcsokis jelleg, nagy bor, mely sűrű szövetű, szerencsére mégsem nem túloz sehol! Érett tannin, érett alkotók, szépen összesimult jegyek, jól kivehető profizmus. (7)

 

Tovább

Ripka Gergely

Attila Birtok Cabernet franc 2019

De nem a szomolyai Attila! Mély rubin szín, elég sötét maggal. Illatban az animalitás vezeti. Ízében durva tannin, animális/brettes jelleg, nem győzött meg sajnos... (3+)

Tovább

Ripka Gergely

Takler Örökség Kadarka 2020

Halvány rubin szín. Illatban is igazi iskolapélda a fajtára: vidám, finom, érett piros bogyós gyümölcsök, diszkrét fűszerek, szekszárdias termőhelyi jelleg. Ízben filigrán test, friss, élénk sav, kevés tannin. A korty végén sok finom fűszer, gyógynövény, ropogós meggy teszi izgalmassá és közepesen hosszúvá. Nagyon jó inni, könnyedsége erényként, s nem hiányként jelentkezik. Vérbeli pannon vörösbor, tele fantáziával, lehetőségekkel.

Tovább

Ripka Gergely

Heimann Barbár 2018

Közepes rubin szín. Intenzív fűszerek orrban, paprika, bors, finom menta. Ízben is jellemző a fűszeresség. Meglep viszont a közepes test, e Barbár amúgy laza szerkezete. Kesernyés lecsengéssel búcsúzik, kifejezett tanninnal. Az ár alapján egy kicsit többet várna az ember élmény terén. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Lajvér Signum Bikavér Prémium 2019

Szép rubin szín. Fiatalos, fejlődő illat, sok friss csonthéjas gyümölccsel, de közben kellő mélységekkel is. Egyensúlyos íz, benne közepes test, húsos gyümölcsök primer zamatokkal mindenhol és enyhe tannin. Egyre többször lep meg ez a pince Szekszárdról. - Szép munka ez a boruk is. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Vida Péter Hidaspetre Kékfrankos 2020

Sötét rubin és gránát határon lavíroz színe. Rösztaromák és határozott hordófűszerek orrban. Ízében közepes test, fiatalos lendület, élénk savak. fanyar gyümölcsök érződnek a fajtából. Húsos íz, frissesség, modern stílus, magabiztos munka; talán nem túlzás azt sem mondani, hogy magyar fajtaetalon. (6)

Tovább

Ripka Gergely

Eszterbauer Teli Hold Kékfrankos 2019

Mély rubin árnyalatok és mély az illat is: édes fűszerekkel, szegfűszeggel, gyógynövények adta eleganciával. Ízben szép hordóhasználat, közepes test, étcsoki, finom fűszerek, szép tannin, húsos gyümölcsök. Megnyerő, magabiztos stílussal vesz le a lábamról. Szerettem, ahogy a pince legtöbb vörösét szinte mindig. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Szeleshát Tábornok 2017

Gránátba hajló rubin színe mutatja, hogy már nem fiatal bor. Sok friss fűszer és elegancia árad illatából. Dohányosság. Közepes test, szép érlelési jegyek, telt korty. Hosszú, fűszeres, jó savú és borsos ízek. Simaság, komplexitás, szinte még mindig fiatal szerkezet, mély, fekete gyümölcsös karakterrel. Meggyőző produkció (a borászattól nem először)! (6+)

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább