X

SOPRON

Ripka Gergely

Winelife Soproni Furmint válogatás 2018

Nehéz volt vele mit kezdenem. Az vakon is átjött, hogy nem egy szokványos furmint. Színben aranyló, illatban egészen furcsa gumicukros, üdítőitalos, kevéssé természetes aromák. Ízben köves, füstös, elsőre Somlót juttatta eszembe, és eléggé kusza szerkezetet mutatott. Érett tercier jegyei mellett a gyümölcsök igencsak elfogytak mára, de ennyi év után ez persze nem meglepő.

Tovább

Ripka Gergely

Steigler Prémium Kékfrankos 2020

Elegáns karácsonyi fűszerek, fahéj, szegfűszeg, komplex aromatikája. Ízben soproniasan vékonyabb, savas, édesfűszeres és még fiatal bor, a végén vaníliával. Élénk savak, tiszta ízek az egyetlen "soproni" (értsd belvárosi) pincéből. (5+) 

Tovább

Ripka Gergely

Steigler Furmint 2020

Meglepően virágos, fás és egyszerre gyógyszeres illatokat mutat a bor. Ízben szép furmintos savkarakter, friss, citrusos, izgalmas só jelleg, csupa terroirjegy, fűszeresség, citromfű. Egyedi kiadás furmintból Sopronból.

Tovább

Ripka Gergely

Steigler Pince Prémium Merlot 2019

A pince kékfrankosait szerettem korábban, most a merlot-val meggyűlt a bajom. Animális, büdi, bőrös, kávés illat, sok gyógynövénnyel. Szárító és eléggé animális ízek, nagyon tapad a vége. Összességében hiányzik az elegancia és szépség (de nem tévesztem szem elől a pincét, mert pár hete a furmintjukban is láttam fantáziát).

Tovább

Ripka Gergely

Gangl Merlot 2017

Nemes illat, finom fahasználat, szép sötét húsú gyümölcsök, kék szilva, áfonya, de nagyon szépen, vonzóan, igényesen megformálva, pici anilamitás, ami még nem zavaró. Szép vaníliás hordó, modern, vonzó és arányos merlot. Finom, élénk, száraz savérzet, szuper érett anyag, kókusz és szép tannin jellemzi a bort.

Tovább

Ripka Gergely

Luka Zweigelt 2019

Régen volt szerencsém Luka borhoz, de 2008 környékén a Zweigeltjük élénken él emlékeimben. Most is tetszett, igaz vakon ráismerni erre fajtára bizony nehéz, de milyen meggyőző tud lenni ez a fajta, ha a megfelelő kezek közé kerül...! Élénk színek, bíbor és rubin. Illatában sötét tónus: friss erdei gyümölcsök, áfonya, dzsúzos fekete ribizli és szeder, joghurtosság, pici földességgel, feket olivával, igazán vonzó és egyedi jelenség, mely nem nagyon hasonlítható máshoz, mint önmagához. A kortyban is élő, friss, húsos, harapható gyümölcsök, kifejezett test és finom sötét fűszerek. Finomszemcsés szerekezet, kis kávé és nagyon intelligens, összetett struktúra. Fiatal bor még, amivel az idő is jót tehet még.

Tovább

Ripka Gergely

Weninger Fehérburgundi 2018

Megjelenésében nem tükrösen tiszta, vakon is érezhető, hogy valamilyen alternatív, héjon tartott anyag lehet. Illatában csupa kedves virágosság, természetes báj és finom parfüm. Ízben sima, savakban kifejezetten lágy, selymes bor, tele fehér és sárga húsú érett, zamatos gyümölcsökkel és szintén a műfaj sajátosságaként egy kis cserességel. Érzékeny, bájos fehérbor, a fajta feminin simaságával, izgalmas és meggyőző natúr villanások mellett.

Tovább

Ripka Gergely

Steigler Kékfrankos 2019

Laza, enyhén portugieseres, primer illat. Könnyed, gyümölcshangsúlyos jegyek. Szárító, fanyar, meggyes jelleg utal aztán a fajtára. Összességében korrekt, mérsékelt klímáról mesélő kékfrankos a mindennapokra.

Tovább

Ripka Gergely

Garger Imre Kékfrankos válogatás 2017

Fajtajelleges meggyes, finom, tiszta és modern buké, kifejező a fajtát és a termőhelyet illetően egyaránt. Hűvös, cseresznyés, meggyes kékfrankososság ízben is, erős soproni savak és tiszta kortylefutás mellett. Remek példa a hazai kékfrankos mezőnyben.

Tovább

Ripka Gergely

Vakon a klubban: magyar vörösök//2013

Van kiút az elegancia felé

Ismét azok fognak örülni ezeknek a soroknak, akiknek már a könyökén jön ki Tokaj. Ma kizárólag hazai vörösökről lesz szó, melyek egytől-egyig a méltán nagybecsű 2013-as évjáratot dicsérik. Azt tudom, hogy Hegyalján kiemelkedő év volt, de elmondható, hogy országszerte egy kiegyensúlyozott, a forró 2011 és 12 után mérsékeltebb klímájú év volt, mely a legtöbb bortípus számára kedvező feltételekkel szolgált. Bernáth Józsi barátunk összegyűjtögetett az évek folyamán jónéhány tételt ebből az évből, és most látta elérkezettnek az időt, hogy 22 tételből kikerüljön a dugó. Lássuk vakon az izgalmas tanulságokat az évjáraton keresztül.

 

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább