X

SOMLÓ

Ripka Gergely

Kreinbacher Birtok Extra Dry Magnum (2017)

Kis briós, péksütis jelleg, élesztős illatok. Nagy buborékok szúrnak, almás, szép élesztős ízek. Szinte robban a szájban. Szép pezsgősség, elegáns és korrekt, megbízható minőségű tétel, mint mindig.

Tovább

Ripka Gergely

Tomcsányi Hárslevelű 2020

Opálos szín (balatonmelléki OFJ bor). Meg nem mondanám illatról, hogy hárs: mandula, fehér virágok, sárgás őszi gyümölcsök, birs, egy csepp méz, de visszafogott és inkább egy korrekt olaszra emlékeztet illat (igaz bontás után van fülledtség bőven, de két nap után eltűnik, ahogy az ilyen alter boroknál lenni szokott). Ízben friss sav, húsos korty, eleven, friss, fiatalos íz, kis kesernyés, héjas cserrel szárítva, összehúzva a végén. Van benne egy markáns vegetális vonulat, ami végigfut a kortyon, de összességében tiszták az ízek. Izgalmas világ a natúr vonal híveinek. 

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher-helyszíni szemle

A magyar mintapezsgők műhelyének teljes sora

Kicsit kiszakadva a tokaji-mókuskerékból, megtörjük a hegyaljai hegemóniát. Pár hete a Borkollégium szervezésében látogathattam el a somlói nagybirtokra, ahol köztudomású, hogy Kreinbacher József befeketetése nyomán nem csak csendes, de pezsgőborban is komoly színvonalat sikerült megalapozni területkben, technológiában és szaktudásban is. A fine-dining étterem mellett pedig menő szálláshely is létesült a leghíresebb hazai vulkán lábánál. Valóban egyedülálló szinergiákat lehet érezni a látványos birtokközpont épületei közt, melyet valamiért most először sikerült csak teljes keresztmetszetében bejárni. Természetesen megkóstoltuk az összes jelenlegi pezsgőt. A Tovább gomb mögött kiderül, melyik hogyan viselkedik a pohárban…

 

Tovább

Ripka Gergely

Tornai Somlói Top Selection Grófi Hárslevelű 2019

Sörös, sajtos, aztán sárga virágokat is kapunk. Komplex, mély, mézes íz. Nagyon hosszú korty. Gazdag, vastag, még érlelhető karakter. Kis gyógynövénnyel búcsúzik. Összességében elég kusza kép jellemzi egyelőre...

Tovább

Ripka Gergely

Tornai Somlói Top Selection Szent – Ilona Olaszrizling 2019

Szép szalmaszín, tutti-fruttis, kimondottan late harvest illat, sok almás, körtés, birses jeggyel: izgalmas, összetett és gazdag somlai buké jellemzi. Komplex, mély, vastag és kimondottan testes olasz, hosszú ízzel, még fiatal díszekkel. Izgalmas és egyedi karakter, szép hordós érleléssel, amit érdemes lesz megnézni évek múlva is!

Tovább

Ripka Gergely

Kreinbacher Rosé Pezsgő

Erős habzás kitöltéskor. Illatában finom, fanyar piros gyümölcsök, tiszta és definiált pezsgős illatok. Ízben puha krémesség, apró bubirékok, élénk savak, kerek íz. Finom és jellegzetes Kreinbacheres autolízises ízek: nemes és emelkedett pezsgősség, krémes taointású habzással. Tiszta, gyümölcsös lecsengés, visszafogott rosésság, vérprofi munka. Egy szép, hideg lazacos előétel falat mellé lehet az igazi így nyáron.

Tovább

Ripka Gergely

Kolonics Somlói Juhfark 2019

Szépen, finoman sejlik fel illatában a terroir komplexitása, mellette túlérett gyümölcsöket érezni. Masszív somlai savak, mely szerkezetre kicsit külön mozog a bor többi alkotórészétől, megbontva a struktúrát némileg. Vissza kell térni rá később, hátha az idő segít rajta...

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2 0 1 1

Egy forró év emlékezete

Bodó Juditék egyik kedves barátja, Pollák Tibor szokta megszervezni minden évben Bodrogkisfaludra azt a kóstolót, ahol a tíz évvel korábbi évjárat érett tételeiből kóstolgatjuk. Mindenki hoz, amit otthon a pinyóban talál, a borászok beszállnak saját tételekkel és (nyilván) a kezdő pezsgő és a jó hangulat mellett nyílt diskurzusban arra is keressük a választ, hogy miképpen fejlődnek (előre vagy épp vissza) a különféle borok a palackban. A reflektorfényben persze leginkább Tokaj. Ezúttal pedig 2011 került terítékre, mely sok szempontból fejtöréseket tartogató év. Lássuk, miért…!

Tovább

Ripka Gergely

Tornai Sauvignon Prémium 2019

Némi identitászavarral küzd a bor. Sauvignonos olaszrizlingről már sokat hallottunk, de hogy ez fordítva is létezhet, az nekem újdonság... Megtréfált rendesen. Olaszrizlinges, mandulás, friss, üde déli gyümölcsös jelleg, friss őszibarack érezhető orrban. Ízben aztán eléggé tompa és lomha a fajtához képest, kesernyés, egyszerű, fiatal olaszrizlingességet éreztem vakon (de nagy bornak szánták biztos). Tiszták az ízei, de beleszeretni mégsem tudok…

Tovább

Ripka Gergely

Fekete Béla Aranyhegy Hárslevelű 2012

A kereskedő szórta ki pár hete nagy kedvezménnyel. Színben, és illatban is árulkodó korjelleg, oxidáció és idős jegyek, a masszív kenyérhéjas palackbukén túl átbillent már bontáskor a temetnivaló irányba kissé (hidegen főleg, közepes hőmérsékleten némileg barátságosabb). Ízben a széles, sós, vastag anyag még ott motoszkál a szénné oxidált felszín alatt. Elég komplex íz jelzi hajdani nagyságát, még tartogat méltóságot, mélységet, sűrűséget. Kár, hogy kávés, kesernyés, zilált ízekkel búcsúzik. Az idő sajnos csak ront ezen, másnapra már teljesen vége. Hogy ennyire időtálló borokat készítő pincénél a meleg, savszegény év vagy pusztán a nyolc év-e inkább a ludás, azt nehéz lenne megmondani, de még a legnagyobb klasszikusok is megkopnak sajnos idővel. (De tiszteletből megittuk az egész palackot.)

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: 20/03 ft. AszúGlass

Évadzáró poszt

Megjelent az AszúGlass és én alighanem még soha ilyen büszke nem voltam semmilyen szakmai projektemre. El sem tudom hinni, mennyire szeretik és vonzónak látják ezt a poharat. Pontosan ezt a hatást igyekeztem becélozni, és látom, ahogy az emberek tekintetét megigézi, ahogy nézik az üres majd aszúval töltött kelyhet, aztán megfogják és nem akarják elengedni, és birtokolni akarják. Pedig féltem, hogy nem értik majd: kézzel készült pohár, drága lesz, mindenki tart majd tőle (mi van ha eltörik?), de láthatóan a pohár eleganciájával és teljesítményével kivívta magának a sikert és a szakma megbecsülését egyaránt. Elképesztő napokon vagyok túl: december 8-án és 9-én Tarcalon, 10-én, az AszúDay-en Tokaj városában, majd december 11-én, 12-én és 14-én Budapesten mutattam be az új poharat. Múlt hétfőn a sommelier-szakma előtt, kedden pedig szokásos évi TM20-as kóstolónkon, ahol ezúttal tehát 2003***** kerül a poharakba.

Tovább