X

PORKOLÁB

Ripka Gergely

Németh János szekszárdi Porkoláb 2008.*

A 2007-esek közül az egyértelmű kedvencem volt a fiatal szekszárdi borásztól (bár mindenki a Cabernet franc-t méltatja inkább tőlük). Nagyon jó adottságú dűlő (minden bizonnyal), melynek borában a cabernet fűszereit a merlot kompakt gyümölcsössége szépen lekerekítette mindig.
A kékfrankoshoz hasonlóan sötét tónusú bíbor szín. Érdekes, markáns fűszeresség a diszkrét illatban: bors, fűszerpaprika, ánizs, mák. Nem hétköznapi ez az aroma, melyet ebben az évben is inkább a cabernet ural. Viszont a - 2007-eshez megint hasonlóan - Merlot-s ízben érett alapanyagot érezni, méghozzá határozottan. Erőteljes alkoholédesség, és ismét meglepően nagy test (15 v/v %). Markáns, rághatóan telt, zamatos mediterrán hangulatú bor. Buja és zabolátlan ital. (A 7-es valamivel jobban tetszett, de így is megcsillagozandó tétel.)

Tovább

Ripka Gergely

Németh János szekszárdi Porkoláb 2007.*

Egy kevésbé közismert borász, pazar szekszárdi bora. Érdemes odafigyelni Németh Jánosra. Ez épp egy jó adottságú dűlő, bordói összeállítása.
Illatában sem hazudtolja meg magát, hozza a Merlot-Cabernet-kre jellemző fekete csokis, fekete borsos sötét, meleg tónusokat. Ízre bársonyosan fűszeres, jó savakkal, markáns, húsos korttyal, véget nem érő ízekkel. Nem mondanám, hogy a Németh-borokban a fajtajelleg lenne a legkifejezőbb, sokszor szekunder és tercier jegyek, a hordófűszer, az érlelés aromái vagy épp az évjárat kapnak nagyobb szerepet, de ezzel együtt is ez a kedvenc tételem tőle! János dicséri a forró évet, mely sok alkoholt hozott ugyan a borokba, ám szerencsére az egyensúly is tökéletes, mely a borász szerint is mindennek az alapja. Igazi jóvétel!

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#2

Egy újabb karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább