X

OREMUS

Ripka Gergely

Oremus 3 puttonyos Tokaji Aszú 2003

Kíváncsian vártam ezt a bort, mert a 2000-es évjárat hasonló év is volt, és az az Oremus 3 puttonyos bontotta le bennem anno a falat az édes borok felé (emlékszem, még anno Marci, egy jópár napja nyitva lévő, dugósgyanús palackot hozott el a boltból, melyet egy vevő hozott vissza...még soha addig nem éreztem borban olyan gyönyörű barackosságot, csodás édesség mellett olyan szép egyensúlyt). Színben halványabb borostyán. Ez illatban elég szolid, alig kivehető jegyek. A megszokott kajszibarack például egyáltalán nincs jelen, inkább a narancs(héj) a főszereplő, némi vaníliával. Ízben sem harsány, nem lehet magas a maradékcukra (szinte félédes), abszolút "borszerű", nem annyira aszús vagy végletesen desszertszerű. Savai, alkoholja, záró kesernyéje viszont elég határozott. Fiatal és könnyű édes bor, egy kissé halvány árnyalatokkal (pláne, ha az árát is hozzávesszük). Az Oremustól azt hiszem, nem ezt a 3 puttonyost fogom megjegyezni (a 2000-es, 2002-es talán kifejezőbb lett ebből a műfajból).

Tovább

Ripka Gergely

ÚJ stílusú édes tokajiak

Viszonyítási pontok #3

Annyit egy borvidékünk sem fejlődött az elmúlt 10-20 évben, mint Tokaj. Vitathatatlanul a legnagyobb (jelentőségű) borrégiónk lett mind hazai, mind lassacskán nemzetközi értelmezésben is. Se szeri se száma az új pincészetek által képviselt új iskola ígéretes bortípusainak. Ma már minden borászat készít legalább egy édes cuvée-t, mely külsőre modernebb, az épp aktuális trendek szerint bármikor, bármilyenre formálható, illetve gazdaságosabban, a birtok ízlésének, filozófiájának megfelelően elkészíthető. E késői szüretelésű birtokborok - szemben a hagyományos aszúval, szamorodnival, fordítással és a többiekkel - szintén nem új keletű dolgok, de épp plasztikusságuk révén egyre jobban megszerzik közönségüket, egyre nagyobb preferenciát kezdenek élvezni mind a borkészítők, mind a borivók körében. Érezhetően elmozdultak valamerre, önállósultak egy kicsit a piacon, s már nem csak a háttérből hódítanak mint választékbővítő, elérhető árú desszertborok, melyek az aszúnál, szamorodninál talán jobban illeszkednek a modern hétköznapjainkba.

Tovább

Balla Márton

Magnum White

Borjour Magnum 2010

Úgy indultam el a Borjour-ra, hogy főként fehéreket fogok kóstolni, pillanatnyi érdeklődésemet és ízlésemet kielégítve. Aztán egyszer csak megkívántam egy vöröset, majd a másikat és még vagy harmincat…mégis a fehérek nyertek. Viszonylag keveset járok ehhez hasonló kóstolókra, borfesztiválokra. Egyrészt szeretek a borral kettesben maradni (vagy hármasban, négyesben), mert így ismerem meg igazán és nem csak egy futó találkozás, ami akárcsak az embereknél, itt is mindkét fél erényeit és hibáit eltakarva a feledés homályába vész.

Tovább

Ripka Gergely

Oremus - Édes Szamorodni - 2000

Vermuthos...nekem mindenképp, amin nehéz túljutni. Sok a fa, az oxidáltság, kevés a gyümölcs, valahogy ragacsos lesz ettől az egész (vélhetően ez volt a problémám pár hónappal ezelőtt a Degenfeld Szamorodnival is).

Tovább

Ripka Gergely

Oremus - 3 puttonyos aszú - 2000.*

Mámorító zamatok, sok-sok kedves, nyári gyümölcs, főleg sárga húsúak, és főleg őszi barack árad szét az ember szájüregében, majd torkában, kiváló ízérzetet hagyva maga után. Nem sok a fa, nem ragacsos, nem mancsos, tökéletesen csúszik.

Tovább

Ripka Gergely

ASZÚGLASS - projekt: ON!

Egy speciális, kézzel készülő pohár születik az aszúhoz

Az idei évem úgy alakult, hogy lesz új TokajGuide is októberben, úgy tűnik, mégsem a friss kalauz lett az év projektje! De amíg az ötödik kiadás mostanra teljesen önjáró mechanizmusok mentén kerül nyomdába tíz év után, addig az ASZÚGLASS-projekt teljesen új kihívásként körvonalazódik az év elejétől. Mostanra pedig mindenki erről kérdez, aki már hallott róla, szóval előállok a farbával. Itt van nekünk egy szuper prémium borunk, a tokaji aszú, Halimbán pedig egy többnyire alig ismert szuper prémium pohár! Miért ne erősíthetné egymást a két magyar csúcstermék? - tettem fel a kérdést nem csak magamnak. A furminthoz lett egy gépi pohár évekkel ezelőtt, engem pedig nem hagyott nyugodni, hogy az aszú is megérdemelne egy kézi kelyhet, amiben a legmagasabb szintű élmény élhető át e csodás borral. Több körös tesztelésekkel, egy remek stábbal éppen idén augusztusban történt meg a nagy borvidéki kiválasztás utolsó mozzanata. Nos, az idei AszúDay-ig még várni kell, amíg a hivatalos ASZÚGLASS megérkezik a magyar háztartásokba, de ez a pohár garantáltan más lesz, mint a többi!

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a világ bortérképén

Ünnepi előadás/beszéd Tokaj 950. születésnapján

Molnár Péter a gazdag hegyaljai bortörténelmet ragyogóan összefoglalta előttem, én most a jelenre koncentrálnék egy kicsit. Szokás mondani, hogy a magyar bor világhírű…itthon. De rögtön elnézést is kell kérnem a jelenlévő ünneplő közönségtől, mert a fenti állítás bizony Tokaj kapcsán is igaz, még nagyobb dilemma, hogy vajon az is marad-e hosszú távon! Vagy esetleg közösen teszünk azért a világhírnévért.

Tokaj jelenkora, mint minden kor, csupán egy mondat lesz majd krónikákban. De vajon hogy fog hangozni majd ez a mondat? Miközben a prospektusokon, brossúrákban, csodás képekkel illusztrált online felületeken már szinte átsiklik a szemünk a szintén klisé jellegű a királyok bora, borok királya vagy épp Nemzeti Himnuszunk Tokajról szóló idézetei fölött, érdemes áttekinteni és következtetéseket levonni, honnan, hova jutott el mára a tokaji bor, és mennyire tudott alkalmazkodni a felgyorsult piac kihívásaihoz!

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc emlékére

Fájó búcsú

Egy izgalmas, sokszínű egyéniség hagyott itt bennünknket hétfő reggel. Aki kicsit is ismerte, az tudja, hogy Szűcs Ferenc több volt, mint tállyai birtokos. Rajongott a szépért. Legyen az művészet, épület, egy borász lelke, egy elfeledett dűlő fekvése vagy egy onnan származó remek bor. Eltéveszthetetlen karakter volt. Mégsem tudok visszaemlékezni, mikor találkoztam vele először. Talán egy Királyudvar kóstolón valahol Pesten, 2010 tájékán. Ő is ugyanazzal a megrögzött, szinte gyermeki hittel fordult akkor Tokaj felé, ahogyan én is. És hitt ebben élete végéig.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE V. - ősbemutató Budapesten

Utolsó szabad helyek!

Komoly az érdeklődés: alig néhány szabad hely maradt a friss TokajKalauz premierjére, amiért egyfelől borzasztó hálás vagyok. De aki nem akar lemaradni október 3-án a friss csillagok leleplezéséről, annak érdemes most lépni, akár emailben: ripkagergely@gmail.com, akár bármilyen privát elérhetőségen is vagy az ismert közösségi media felületeken! Lesz ott komparatív vakkóstoló fajtákra, évjáratra, cukorra és persze a borvidék legszebb stílusaira. Mindez a Podmaniczky utcában, a Borkoliban. Szuper izgalmas, játékos merülés lesz, közben mesélek, meséltek és Hegyalja legnaprakészebb borkalauzát (akár dedikálva) is hazavihetitek ajándékba. Gyertek! :)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE - fotópályázat 2023: UPDATE!

Szavazz a kedvenc dűlőfotódra!

Kedves Nevezők és Olvasók! 

A TOKAJGUIDE - fotópályázat a célegyenesbe érkezik: indul FB-oldalunkon a közönségszavazás! Ehhez közös galáriában, a fotós nevével osztottuk meg a legszebbnek ítélt fotókat (melyek A Tokaji Terroirt mutatják be igen sokféle oldaláról). A közönségszavazás október 2-án 22:00-kor zárul le, az új TokajGuide megjelenése előtti napon. Abban a pillanatban tekintjük majd véglegesnek, hogy mely fotó alatt futott be a legtöbb kedvelés!

FONTOS, hogy csakis az eredeti képposzt alatti értékek számítanak majd!

Neked melyik a kedvenced? 

Sok sikert mindenkinek! A különleges nyereménycsomag  már készül a győztesnek, tele csupa különleges hegyaljai termékkel :)

A teljes pályázati szabályzat: http://tancolomedve.hu/3662-palyazati-szabalyzat 

A Facebook teljeskörűen mentesítve van minden jelentkező vagy résztvevő részéről. Elismerjük, hogy a promóciót a Facebook nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, illetve a promóció nem kapcsolódik a Facebookhoz.

Tovább