X

NÉMETH JÁNOS

Ripka Gergely

Németh János szekszárdi Kékfrankos 2007

Zárkózott illat egy Kékfrankoshoz képest. Némi fűszer, halvány melegség. A korty viszont kárpótol minket minden lemaradásért. Németh Jánosra jellemző szép egyensúly mellett, remek karakter. Húsos, harapható, gyümölcsös bor, kellő testtel, sok fahordós szépséggel. Alkoholja (15-ös), fajtajelleges savai, tanninjai vannak bőven, mégsem túlzóak. Egy férfias szekszárdi bor, mely korban igen fiatal még.

Tovább

Ripka Gergely

Németh János szekszárdi Zweigelt 2007

A fajtához hű lilás, villanások a színben. Illatában sok-sok csonthéjas gyümölcs, szilva, cseresznye stb. A korty közepesen intenzíven gyümölcsös, enyhe fűszerességgel a háttérben, nem túl testes, de nem is annak készült. Egyszerű, hétköznapi beszélgetős bor.

Tovább

Ripka Gergely

Németh János szekszárdi Porkoláb 2007.*

Egy kevésbé közismert borász, pazar szekszárdi bora. Érdemes odafigyelni Németh Jánosra. Ez épp egy jó adottságú dűlő, bordói összeállítása.
Illatában sem hazudtolja meg magát, hozza a Merlot-Cabernet-kre jellemző fekete csokis, fekete borsos sötét, meleg tónusokat. Ízre bársonyosan fűszeres, jó savakkal, markáns, húsos korttyal, véget nem érő ízekkel. Nem mondanám, hogy a Németh-borokban a fajtajelleg lenne a legkifejezőbb, sokszor szekunder és tercier jegyek, a hordófűszer, az érlelés aromái vagy épp az évjárat kapnak nagyobb szerepet, de ezzel együtt is ez a kedvenc tételem tőle! János dicséri a forró évet, mely sok alkoholt hozott ugyan a borokba, ám szerencsére az egyensúly is tökéletes, mely a borász szerint is mindennek az alapja. Igazi jóvétel!

Tovább

Ripka Gergely

Németh János szekszárdi Cabernet Franc 2007.*

A borász egyik zászlós bora, olyan remek adottságú dűlők termése, mint a Görögszó. A szellőzés előnyére válik. Elsőre nem túl kellemes, tompa illatokkal indít. Később kinyílik, és egy hihetetlen elegáns, markáns Franc képét látjuk. Fűszerek és sötét húsú gyümölcsök játéka. Szép savak és tanninok, tartós lecsengés, jó ízmaradék. Hosszú élet állhat még előtte. Cabernet Franc fajtabor gyakorlatilag csak Magyarországon van. Íme egy újabb szép bizonyíték, hogy van létjogosultsága a fajtának önállóan is. A borász bevallása szerint is a Sauvignonnál sokkal jobban otthonra talált nálunk a Cabernet Franc.

Tovább

Ripka Gergely

Jóvétel - Top 12/#2

Egy újabb karton bor, mely megéri az árát

Azoknak az olvasóknak próbálnék ebben a sorozatban időnként naprakész tippeket adni, akik szeretik a borokat, de a minőség mellett szeretnek figyelni az árra is...tehát gyakorlatilag mindenkinek hasznos lehet, hisz a borok árának ma már egyre inkább csak a csillagos ég az, ami határt szabhat. Persze a sokat emlegetett, jól hangzó ár/érték arány kifejezés igen sokféleképp értelmezhető. Lehet egy komoly (4-5 ezer Ft-os) Furmint is olyan, hogy 4 db 1000 Ft-os borért sem cserélné el az ember azt az egy palackot. Lesznek tehát a sorozatban drága és olcsó borok is, az élmény mértéke lenne a döntő (mi más?). Időről-időre szeretnék összeállítani egy kb. egész hónapra elegendő 12-es csokrot/kóstolási sort azokból a vörös, fehér, rozé és édes borokból, melyeket jóvételnek tartok (némi borkereskedelmi rálátással).

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább