X

MÉSZÁROS PÁL

Ripka Gergely

Mészáros Borház Hidaspetre Cabernet franc 2018

Paprika, szárított paradicsom, fűszeres illat, bors, vegetális aromatik hatja át. Szárító, kimondottan fűszeres ízjegyek, aztán sok fajtajelleges cassis, majd vaníliás lecsengés. Rengeteg étcsoki, koncentráció, tapadás.

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Pál Grandiózus Cuvée 2018

Illatában izgalmas, cassisos, mély vörösborillat. Húsos, édeskés, lágyabb karakterű korty. Vaníla, végén szárító tannin, csoki, likőr, mindene megvan, mégis egy kissé egydimenziós bor. 

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Borház Grandiózus Malbec 2018

Tiszta, eléggé gyümölcsös illat, mellette málna és érett eper egyedi aromái. Édesen indul, komplex, több dimenziós bor, finom hordóval, komoly artalommal, pirosas bogyós gyümölcsökkel. Hosszú íz, kis vaníliával a végén.

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Syrah rosé 2020

Mélyebb, lazacba hajló szín. Visszafogott, vegetális jelleg, pici kén ül rajta. Friss sav, szénsavas kortylefutás, ropogós, fiatalos, szárító ízek. Klasszik nyárias szomjoltó roséka Szekszárdról.

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Borház Grand Antiqua Cuvée 2016

Bordó-blend Szekszárdról. Olaszosan fűszeres, hordós illat, mellette gyógynövény(likőr). Ízében szárított paradicsom, paprika, kissé már öregecske korty formájában, lelágyult, tercier jegyekkel; noha megvan benne az idehaza jellemző nagyboros karakter és mélység is.

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Ohmerops Cuvée 2018*

Régi kedvenc. Illatában sok-sok fűszer, főként bors. Édesfűszeres, komplex, rendkívül sokrétű korty. Betölt mindent, benne finom hordó, hosszú, enyhe vanília, egységes, profin megkomponált szerkezet, nagyon komoly cucc, aminek az érés is jót fog még tenni...

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Borház Rosé Cuvée 2020

Sötétebb lazacszín. Fáradt, tompa illat, orvosságos illatjegyek jellemzik orrban. Friss savak, piros gyümölcsök, élénk íz, egy kis tanninos tapadással a végén. Mélyebb, testesebb tétel a húsosabb rosék kedvelőinek.

Tovább

Ripka Gergely

Mészáros Kadarka classic 2018

Céklás, tormás, gyökérzöldséges, nem túl megnyerő illat, fakéreggel. Ízben is ugyanezeket az érzeteket idézi meg, húzós fanyarsággal a végén, kár érte... 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább