X

LESENCETOMAJ

Ripka Gergely

Aklan Pinot Gris 2009

Világos citromszín. Illatban erőteljes, fajtajelleges körte és birs, de a számomra sokszor támpontot adó olajos magvak most elkerülték ezt a Pinot Gris-t; - annál több viszont a meglepő szőlős, szőlővirágos jegy, némi pincebukévall! Zamatos, - készítője szerint (is) - kissé rövid, nőies bor, tán kis maradékcukorral, diszkrét és finom kesernyével. Újabb lesencetomaji bor, amit nem kell megfejetni, csak kortyolgatni a nyári napokon (tán az sem hiba, ha szódával).

Tovább

Ripka Gergely

Aklan Cserszegi fűszeres 2009

Ritkán iszom Cserszegit, és mekkora hiba ez! Ízig vérig hazai fajta, kimondottan a hazai klímához edzve, mellé szép muskotályossággal és igazán jó savakkal. Szappanos, virágos, bár mondjuk egy Sárga muskotályhoz mérten mégis fanyarkásan friss érzetű ez az illat. Üde ropogós, muskotályosan nőies ízében is, mégis virgonc élénk, fiatalos savak teszik, billentik valamelyest férfiassá is. Vibráló, jóleső, frissítő kis bor.

Tovább

Ripka Gergely

Aklan Chardonnay 2009

Számomra eddig ismeretlen volt a lesencetomaji Aklan borászat, de bemutatkozójuk nekem tetszett (Cserszegivel, Chardonnay-val, Cabernet Franc-nal). Leginkább mégis őt szerettem. Korrekt Chadonnay illat, túlzások nélkül, parfümösség nélkül: körte, kicsit Figulás, balatoni fehérborillat fehér gyümölcsökkel, Chardonnay-s vajas-krémességgel, némi mineralitással. Ízben is hozza a megfelelő szintet, némi krémes, vajas, ásványos elegy formájában, kellemes, puha, de épp elegendő savakkal. Szerény, de szép kis bor.

Tovább

Ripka Gergely

Szászi Endre két hordómintája 2009-ből

Kedvenc szigligeti borászunk 2008-as és korábbi borai nagyon hamar elfogytak. Szomorú hír már önmagában ez is, de hogy tovább hergeljem a magyar borisszát: a 2010-es évből nála is kevesebb bor fog készülni, mint általában. Így sajnos azzal a limitált készlettel kell beérnünk, ami maradt 2009-ből (ki tudja meddig...). A minap nyílt alkalom megkóstolni két, a borász által tollal feliratozott mintát ebből szép évjáratból.

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább