X

LAPSZEMLE

Ripka Gergely

Demeter Zoltán: EREDETVÉDELEM TOKAJBAN

BORJOG ÉS BORMARKETING KONFERENCIA 2013

Tartalmas olvasnivaló a hétvégére, napjaink meghatározó tokaji borászától, a nem rég megrendezett BORJOG ÉS BORMARKETING KONFERENCIA 2013-ról:

https://hu-hu.facebook.com/notes/demeter-zolt%C3%A1n-pinc%C3%A9szet-tokaj/eredetv%C3%A9delem-tokajban-borjog-%C3%A9s-bormarketing-konferencia-2013/242233435921818

"Az államtól érkező tisztulási akarat megnyilvánulása, egy 1991-es rendelet módosításként érkezett, mely betiltotta az avinálást. Voltak, akik értették az üzenetet, voltak, akik nem értették és voltak, akik nem is akarták érteni és vannak, akik ma sem értik."

Tovább

Ripka Gergely

Címlapon: Tokaj Száraz Furmintja

Hollandiai lapszemle

A minap akadt a kezembe a holland Gault&Millau kiadójának bor és gasztronómiai magazinja, a Proefschrift, mely címlapon a tokaji száraz furmintot helyezte a középpontba szeptember-októberben. A lap elején jól ismert hegyaljai borász portréja néz vissza ránk. A címlapsztori maga pedig a blogunkon is legeredményesebb két magyar borász, Demeter Zoltán és Szepsy István útkereséseiről illetve borainak kifinomult stílusáról szól. A szerzők: Louis Janssen, Jan és Kyra ban Lissum, akik elismert borszakírói a holland Gault&Millaunak.

Tovább

Ripka Gergely

Mottók, idézetek

Bott frigyes

A fejlécben véletlenszerűen olvasható mottók, boros idézetek egy újabb izgalmas csokorral bővültek. A nem rég újraélesztettet (és sok érdekes témát fölvonultató) Magyar Konyha magazin 35/10. számában Bott Frigyessel volt olvasható egy átfogó interjú. Kedveljük a borait is, de szavai legalább annyira fontos, értékes dolgokról szólnak, ezért mostantól az ő gondolatai is elkísérnek minket. (Illetve csatlakozik hozzájuk hamarosan egy másik határon túli magyar borászegyéniség is, a szerémségi Maurer Oszkár is).

Tovább

Ripka Gergely

Demeter Endre a Demokratában

Fiatalos lendülettel mádért

Ismét egy szimpatikus, ifjú borász portréja jelent meg egy olvasott hetilapban; s bár nem annyira friss talán, de csak most akadt a kezembe az interjú édesapám jóvoltából. Érdemes beleolvasni utólag is mindenkinek! Május 25-ei keltezéssel a mádi Demeter Endre osztotta meg a gondolatait, a DemeterVin családi pincétől, s megmondom egész őszintén, kevés átfogóbb összegzést olvastam eddig a mádi borászok jelenlegi helyzetéről. Szó esik persze a Szepsy István okozta borászati "ősrobbanásról", a Furmint jelentőségéről, dűlősokszínűségről, ősi borvidéki tradíciókról, pezsgőkészítésről, JuniBorról, Mádi Körről, a régi hagyományokat idéző baráti-szakmai közösség kohéziós erejéről, ahol a kis borászatok kölcsönösen segítik (s nem gáncsolják) egymás megfeszített, költséges, áldozatos, értékteremtő munkáját. A fiatal borász lelkes és szimpatikus optimizmussal, pátosszal beszél a mádi borkészítés hátteréről. A problémákat sem lemondó fásultsággal közli, hanem bízik a már említett baráti összefogásban, a közösség egyre erősödő egységében. (Mi is őszintén reméljük, hogy Demeterék parlamenti összeköttetései előnyös hátszelet tudnak adni nem csak a hegyaljai, de az egész hazai borágazat lábra állásának. - Igencsak elkéne már az a pozitív hátszél, vitorla már láthatóan lenne hozzá....)

Tovább

Ripka Gergely

Losonci Bálint a HetiVálasz címlapján -frissítve

egy borász hangja gyöngyöspatáról

Igen kellemes meglepetésként ért tegnap, mikor egy reklámoszlop nagy plakátján Losonci Bálint nézett le rám a HetiVálasz eheti számának címoldaláról. Nagyon egyet kell, hogy értsek, sőt ha kicsit elragadtatom magam, azt kell, hogy mondjam, a maga nemében egyedülálló dolog, hogy egy kis, kézműves borászat ilyen jellegű médiafigyelmet kap (értsd: szem előtt van).

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább