X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

Ripka Gergely

*Királyudvar - gyorsszemle Pesten

Pislákoló csillagok mentén

Sajátos út a Királyudvar pályafutása Hegyalján. A pince ezredforduló körüli jelentőségét aligha lehet túlbecsülni: merész, formabontó borműhely, hihetetlen csillagállásokkal, elképesztő minőséggel régi és új stílusokban egyaránt: az első tíz év nyomán egyértelmű volt a csillag a 2014-es TokajGuide óta! De aztán valahogy mintha a befektetői/vállalkozói kedv Anthony Hwang számára egyre macerásabbá vált volna (bár alighanem vannak ezzel egy páran így a Hegyalján befektetők közül). Az csak egy dolog, hogy Szepsyvel nem egyeztek, majd Demeter Zoltán is önálló útra lépett. Az általa felkészített Juhász Szabolcsnak súlyos stafétát kellett átvennie, de megbirkózni látszik a feladattal, noha 40+ hektáron kell a biodinamikát gyakorolnia a szomszédok mellett. Közben kibontakozott egy szép pezsgős úttörőmunka is, ám mégis maradt bennem hiányérzet a 2008 utáni borokat illetően. Egyre kevesebb igazán fényes tétellel találkoztam, és olyannal, ami a 99-07 közötti érát megközelíti, akár aszúban, talán egyet sem (a 2008-as aszúval is sok fenntartásom volt). Itthon továbbra is elvétve lehet találkozni boraikkal, de most elérkezett az igazság pillanata. 

Tovább
Sátorljaújhely, levéltár

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Aszút, de milyen pohárból?! (Vol. I.)

Nagy pohárteszt Tokaj csodája mellé

Közeleg december, az aszú hónapja. - Karácsony, ünnepek, meghitt téli esték a kandalló mellett, amikor a bejgli, a libamáj, a diós, gyömbéres, fahéjas, narancsos, mandarinos, almás, körtés, birsalmasajtos esték mellé olyan remekül tud csúszni egy korty édesség…! Máskor is, de ilyenkor különösen szinte kötelező (kéne, hogy legyen) aszúval ünnepelni, mert az aszúval igazán méltó módon lehet... Idén arra is koccinthatunk aszúval, hogy 450 éve említették Garai Máté örökösödési levelében először az aszúszőlőbort. Noha korántsem biztos, hogy valóban a legrégebbi írott adat, de az bizonyos, hogy az a szőlő a Tokaji-hegy déli oldaláról, a Hétszőlőből származhatott. Így a Wineglass Communication és Tóth Adrienn korábbi #koccintsaszúval-kampányának eredményeképp ma egy igazi klasszikussal, a Hétszőlő 2017-es 5 puttonyosával keressük, melyik pohárból a legfinomabb a tokaji aszú. Zalto, Riedelek, Schott-Zwiesel vagy a Spiegelau mellett mit tud egy fesztiválos pohár? Kiderül minden mai posztunkból!

Tovább
DECEMBER 1-IG még lehet pályázni!!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: **Bott Exczelencziás: 2005-2019!

Az év egyik TokajDry sora

Soha nem volt még korábban ekkora érdeklődés TokajMagic klubkóstolóra. Bodó Judit bő éve ígérte meg nekünk egy Csontos-vertikálison, hogy Pestre hozza az összes Exczelencziást, ha megszervezem. Sokat rádumálni engem se kell az ilyesmire: idén novemberben jött el a napja: piros betűkkel került a naptáramba. Tudvalevő, hogy a kétcsillagos pincészet szárazban minden évben kizárólag dűlőszelekciókban gondolkozik (fájóan limitált palackszámokkal, de annál szebb érlelhetőséggel). Ami máshol a legolcsóbb birtokbor, több dűlő házasításával, náluk az a kivételes évjáratok, kivételes dűlőösszetétele, azaz a néhai nemes, Zsedényi Ede ihlette Kopott Exczelencziás. - A borászpáros palackba töltött kézjegye, a mindenkori legjobb bor, a non plus ultra, a gyűjtők féltett kincse, melyet most sikerült a kezdetektől napjainkig poharakba tölteni, egy estén, 26 szerencsés vendégnek. Közülük ketten Varsóból utaztak Pestre, csak ezért az élményért.

Tovább