X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

A Refi belső udvara.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Champagne-i vakáció III.: GOUTORBE - BOUILLOT

Harmadik állomásunk: Damery

Damery környékét ne hagyja ki senki, aki Reims-től délebbre kalandozik. A borvidék egyik legszebb, dűlőkkel ölelt kilátópontja, a Hautvillers is útba esik jövet-menet (félúton Épernay-ből, alig néhány kilométer kellemes bringázás, és a Marne damery-i partja mentén bringaút is adott). A Burgundia & Champagne Magazin (Márkus György magyar Champagne-pápa tollából) bizonyára több olvasónk számára ismert alapmű. Kétségbeesésemben vettem kezembe, mikor szembesültem vele, hogy a legtöbb borászatnál a hétvége és a szüret miatt igen necces, hol tudnak majd minket fogadni. Damery-ből Bastien már másnap készséggel válaszolt levelemre, küldött egy árlistát, két tétel két főre pont ideális kezdésnek tűnt vasárnap reggelre…

Tovább
Megyer-hegy a tengerszemmel

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Champagne-i vakáció II.: Boursault

Második megállónk Boursault kastélyánál

A komplett, hisztérikus online foglalósdimnak az eredője az volt, hogy nos a szállásunkat rendkívül bölcsen szombat-vasárnapra igényeltük (taps), ami mint kiderült Champagne-ban szinte szent ünnep, ergo nem nagyon nyit ki a kutya se. Eleinte a válaszemailek vonakodása, majd a legnagyobbak (pl. VCP, Moet) weboldalán is tapasztalt szombat kora délutáni utolsó foglalható időpontok voltak gyanúsak… De nem adtuk fel! Itt ajánlom mindenki figyelmébe a champagne-booking oldalt, ahol igen széles merítésben lehet foglalni 1-3 pezsgős kóstolóra tetszőleges létszámmal (emailben jön visszaigazolás és csak a helyszínen kell fizetni). Az árak 8 eurótól indulnak a kettő-három jegyű összegek felé (lehet itt a nagyokhoz is foglalni). A legtöbb helyen 1-1.5 órás vezetett birtokbejárás is tartozik ebbe, de érdemes feltérképezni, hol mit adnak a pénzünkért (ilyen kemény időkben). Így jutottunk el, minden különösebb előismeret nélkül pezsgős tripünk következő állomásaira. Újabb kis pince következik a hajtás után.

Tovább

Ripka Gergely

PAJZOS 30 - múltidézés 6 puttonyosokkal

III/IV: A FONTOS RENDSZERVÁLTÓ NAGYBIRTOK IDÉN 30 ÉVES

Harmadik állomásához érkezett az idén 30. születésnapját ünneplő Pajzos Tokaj eseménysora. Tavasszal a furmint-válogatás, a júniusi 5 puttonyosok után pedig természetesen a nagyszerű 6 puttonyos aszúborok következtek a sorozat szeptemberi felvonásában. A sárospataki nagyborászat az első privatizációs hullámban indult (külföldi, francia befektetéssel), melynek fő terméke az édes bor, azon belül is az aszú lett (hasonlóan más akkor indult nagybirtokokhoz). Noha az 5 puttonyos a fő termék (mely ahogy láthattuk igen sok esetben 6 puttonyos tartalommal bírt), koronaékszerként 6 puttonyos is készülhet évjáratokból. A szerencsések pedig vissza is kóstolhatják később. Köztudottan többnyire a Pajzos a jobban aszúsodó terület, de ahogy a korábbi kóstolón, most is lett egy szép meglepetés a Megyerből (mely Pajzos címkét kapott). Lássuk, melyik évjárattal!

Tovább