X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

Ripka Gergely

Bor és Csokoládé?

Egy problémás kapcsolat története

Nem tartozik éppen a bor legjobb barátai közé a csokoládé és munkám során rengetegszer kell kitérő választ adnom arra a kérdsére, hogy milyen bor illik csokoládé mellé? Íme a kendőzetlen igazság: minden, amit a két legfinomabb kulináris örömforrás, a bor és a csokoládé viszonyáról tudni kell!


Tovább

L. Nagy László

Somlói Tavasz

Medveszemmel röviden

Rajzolták már Önök a Diplomájukat egy borkóstoló után? Vagy konzultáltak másnaposan valami olyan témában, amiben amúgy sincsenek teljesen képben? Én már igen... Egyik sem fog életem legnagyobb élményei közé tartozni. A tovább után viszont nem erről, hanem a múlt heti Somlói Évjárat Bemutatóról lesz szó, de tényleg csak nagyon röviden. (Budapest, Festetics Palota, 2010. március 18.)

Tovább

Ripka Gergely

Portugál és spanyol borok

Fejtagító borok/#3

E két fontos déli ország borai gyakorlatilag szintén teljesen idegen pályát jelentettek számomra. Sokszor találkozunk a boltok polcain kedvező árú spanyol és portugál borokkal. Hallottunk már a portóiról meg olvastunk Rioja 20 évig érlelhető borairól, de a személyes tapasztalat oly kevés (részemről is). Végre alkalmam nyílt néhány izgalmas ibériai borral megismerkedni.

Tovább

Ripka Gergely

Első Michelin-csillagos éttermünk: a Costes

Amire már régóta vártunk

A Ráday utcai Costes kapta meg először a magyar éttermek közt világszerte legnívósabb Michelin csillagot. A márciusban megjelenő Michelin Guideban a köztudottan az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő vendéglátói elismerést 55 európai étteremnek ítélték oda. Mindeddig csak a prágai Four Seasons Allegro étterme kapott csillagot itt, Közép-Európában. Csillagot ugyan nem, de Bib Gourmand minősítést kapott idén a szintén esélyeseknek tartott 21, Arcade Bistro, Bock Bisztró, Kistücsök és Csalogány 26 magyar éttermek is, melyet pedig a jó ár/érték arányúnak ítélt helyek kapnak meg minden évben.

Tovább

Ripka Gergely

Syrah és Grenache

Fejtágító borok/#2

A következő érdekesebb előadás a két Rhone-völgyi csillagról szólt. Bár egyiküket nálunk is kedvelik a szőlészek-borászok, s terjedőben van hazánkban, ezek a fajták mégis forróbb klímán mutatják meg igazi arcukat. Ha tömören akarnám megfogalmazni lényegüket (mondjuk a többi világ fajtával szemben), akkor azt mondanám, hogy boraik nem származási helyük talajáról, hanem inkább klímájukról árulkodnak, méghozzá a gazdag, érett gyümölcsösség révén. Hat teljesen eltérő karakterű bort kóstolhattunk vakon. Volt, ahol könnyű volt az elméleti oktatást követően egyértelmű tippeket adni a fajtákat illetően, de bizony nem egyszer felsültem a tippeléssel, és kiderült, hogy igen messze állok az új- és óvilág valamint a fajták elkülönítésében is a kívánatos szinttől. Ám aki azt gondolja, hogy ez egyszerű muzsika, az is téved.

Tovább