X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

Ripka Gergely

Királyudvar Tokaji Demi Sec (BECSEK) 2005.**

a maradékcukor csodái

Szőlőfajták: 70% Furmint, 30% Hárslevelű
Dűlők: 100% Becsek
Alkohol: 12,2%
Cukor: 19,2 g/l
Sav: 7,3 g/l
Erjesztés: 5 hl hordóban
Érlelés: 4 hónapig

A Bordoktor 17.5 pontot adott rá korábban, Alkonyi László 15 pontot és közel 4 csillagot. Kató András, a kereskedő is nagyon dicséri mostani állapotát. A fenti analitikából számomra mindenképp szemet szúr az első Demi Secnél, hogy fahordós érlelése még igen rövid volt (a 2009-esnél már 7 hónap ez az érték). Ennél jobb sav csak 2006-ban volt ebben a tételben. Cukortartalma a Demi Secek közt inkább alacsony (2008-ban: 26 g/l, a jelleg továbbra is igen zavarosan van kommunikálva: a címkén magyarul félédes, angolul semi dry, az egyébként rendszeresen frissülő honlapon is a félszárazak közt szerepel). Ez a bor a pince szortimentjében mindig is a mádi Becsek-dűlő kiváló adottságairól szólt, csak a Jóisten tudja, miért döntött úgy annak idején Anthony Hwang, hogy ezt a címkén egyenesen titkolja. Demeter Zoltán a hajdani borász kifogástalan alapanyagról beszélt két hete a 2005-ös évjárat (Sec-je) kapcsán. Az idő pedig már több helyütt igazolni látszik ezt a visszás esztendőt édes és száraz borok terén egyaránt. Ezért bontottam föl ezt a bort húsvét alkalmából a családnak:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJ NYITÁNY/2012

AmIkor tokaj budapestre jön

Természetesen ebben az évben is megrendezésre kerül a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Borjour közösen megszervezett bemutatója, a Tokaj Nyitány. A helyszín új, de a hagyományokhoz híven idén is bemutatkoznak az új évjárat, az izgalmasnak tűnő 2008-as év aszúi, illetve a sétáló kóstoló mellett sok egyéb kurzus keretein belül ismerkedhet meg Tokaj Hegyalja csodáival (dűlős szárazaktól, késői szüreten át aszúkig) a laikus vagy épp rég elhivatott borkedvelő. Érdemes tehát szabaddá tenni a következő szombat délutánt:

Időpont: 2012. április 14. (szombat) 16.00 – 21.00
Helyszín:
Hotel Intercontinental Budapest (1052 Budapest, Apáczai Csere J. u. 12-14.)

Tovább

Ripka Gergely

Badacsony New Yorkban/2012

bemutató a New York Palotában

Temérdek boros program közül válogathatunk április folyamán. Az impozáns budapesti New York Palota ad otthont annak az április 12-én megrendezésre kerülô borkóstolónak, melyen a badacsonyi borászok személyesen kínálják a borvidék 140 borát a szakmai partnerek, valamint a nagyközönség részére.

Tovább

Ripka Gergely

Felhívás: KÁDÁRKÉPZÉS nyártól!

ha valaki mostanában szakmát váltana

Egy kedves korombeli ismerősöm keresett meg nem rég, akinek gyerekkori álma, hogy kádár legyen. Indul is egy két éves képzés nyártól, Békéscsabán (sok egyéb izgalmas kézműves oktatás mellett egyébként). Ahhoz azonban, hogy valóban elindítsák, szükség lenne még nagyjából 4 lelkes jelentkezőre. A képzés díja: 175E ft (ám ez még nem tartalmazza a vizsgadíjat és az anyagköltséget).
Ha valaki érdeklődik eziránt a gyönyörű és hazánkban igen komoly hagyományokra visszatekintő szakma iránt vagy csak a városi létbe belefáradt, megcsömörlött művés
zlélek, aki kipróbálná magát valami szép és új, borhoz közeli dologban, fontolja meg! Én is megfontoltam(:

Az időbeosztás is egészen élhető: 2012 júliusban kezdődne, 2014 júniusáig tartana. Nem nappali hanem esti/hétvégi a képzés (július 15-22-ig intenzív hat nap aztán havonta két hétvégi nap).
(A távolság mondjuk Pestről nem kicsi, de Vida Péter András barátom annyit tudna még pluszban segíteni, hogyha lesznek még budapestiek és addigra lesz autója is, tudja vállalni 4 fő leutaztatását.
)

Jelentkezési lap: https://spreadsheets.google.com/embeddedform?formkey=dDBwLXRwUjRQRVRveExlNS0wX2ZqV3c6MA

Az iskola és a képzések: http://www.bmne.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=275&Itemid=45

További részletek egy elhivatott kádárjelölttől: vidapetiandris@gmail.com

Tovább

Ripka Gergely

3 bor kóstolása Demeter Zoltánnal

Tokaji hétvége #3/4

Ennek a tokaji hétvégének a záróakkordja végül is egy vasárnap reggeli látogatás lett Demeter Zoltánnál. Nem volt betervezve egyikünk részéről sem, de a 2007-es borok éjszakába nyúló zajos kóstolása közepette nem nyílt nagyon alkalom az eszmecserére, bizonyos dolgok megvitatására, ezért másnapra meghívott impozáns bemutatótermébe. Korán reggel: Bodrogkisfaludról irány Tokaj, Vasvári Pál utca.

Tovább