X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

A Dessewffy Kastély őszi színkavalkádban

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

25 befolyással bíró szakember a tokaji bor körül (20-16.)

A TOP20-ON BELÜL

Ebben az évvégi összeállításban tehát nem borokra, hanem olyan Hegyaljához kötődő karakterekre szeretnék fókuszálni, akikkel sokszor akár napi kapcsolatban vagyunk, tettvágyuk miatt különlegesek, ami figyelmet érdemel. Kiváltságosak, mert felelősség és lehetőség van a kezükben, hogy egy kicsit történelmet is írjanak Tokaj (30 éve tartó) megújításával. 

Tovább

Ripka Gergely

KAPI 2017: újabb legenda születik?

Itt az ötödik évjárat!

Az első három évjárata csak 6 évente tudott elkészülni, a legutóbbi 2015-ös volt, mi az? Hát persze, hogy a *Disznókő Szőlőbirtok dűlős aszúja, a Kapi. Akik járják a borvidéket, azok naponta elmennek a csodás dűlő mellett, mely balra látható, ha elhagyjuk a Sárga Borház alatti új körforgalmat Sátoraljaújhely felé. Vastag, idős tőkék, abszolút déli kitettséggel részben az Alföldre, részben a Tokaji-hegy felé tekintve, mely kizárólag egy borászat művelésében van. A Disznókő dűlőinek különleges képessége, hogy itt minden évben tud több-kevesebb aszúszem születni, ha megvan hozzá a kellő türelem, de a löszös-rioliotos-agyagos Kapit még savai teszik egyedivé. Az idén 30 éves birtok pedig éppen az aszúiról vált híressé. A kiemelkedő évjáratok közül eddig mindössze 1999, 2005, 2011, 2015 adott nekünk önálló Kapi aszút, mely a minap  2017-ből ötödik kiadásával is bemutatkozott a szakma előtt.

Tovább
A mádi Veres és Kakas ősszel

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

25 befolyással bíró szakember a tokaji bor körül (25-21.)

VISSZASZÁMLÁLÁS INDUL

Így 12 év után sem tudom elképzelni, hogy más körül forogjon az életem, mint Tokaj. S ha sorolnom kéne az okokat, amiért ez így van, akkor elsők közt említeném a rengeteg inspiráló egyéniséget (noha ez is sokat formálódott bennem az idők folyamán). Lehet az ő küldetésüket is sokféleképp értelmezni: a borász időnként kicsit sztár, akiért rajong a közönség, akinek tapsolnak a borbemutatók, brilliáns borvacsorák, díjak és ünnepi beszédek végén. Aztán látjuk a közösségi médiában a posztot a kékszőlőtől piros kezekről, a hajnali munkakezdésről, a hősies küzdésről, és ami ebből fakad: esendőség, időnként hibák, felelősségvállalás stb. De ahogy látni fogjuk bizony nem feltétlen csak termelők alakítják egy borvidék jövőjét. Három év után frissítem a listámat és nagyon érdekes látni a régi és az új nevek tendenciáit ezen a listán.

Tovább