X

HÁRSLEVELŰ

Balla Márton

Bolyki-kóstoló a Schönherz koliban…

Nagy Laci (derékhegyi őslakos) barátom invitálására mentem a BME kollégiumába este hétre egy rendkívül jól szerveztett, kulturált, korrekt árú kóstolóra, ahol Bolyki János egri borász mutatta be borait és mesélt jókedvűen mindannyiunk legnagyobb örömére. A rendkívül nehézkes bejutás ellenére (komolyan a NBH központba egyszerűbben léptetik be a kíváncsiskodókat…) megőriztük a nyugalmunkat és izgatottan vártuk a borokat. János is izgatott volt, mert különféle fiatalkori emlékek fűzték a Scönherz Zoltán kollégiumhoz…

Tovább

Balla Márton

Két este, két fehér

Egy egri, egy zalai

Bussay László csörnyeföldi Olaszrizling, 2007

St. Andrea Hárslevelű, 2007

Tovább

Ripka Gergely

Gizella Barát Hárslevelű 2012

Virágos és most is nagyon illatos (mintaként kóstoltam utoljára). Nem is csupán félszáraz, szinte félédes íz. Sok tehát a cukor, de még több az friss gyümölcs és az alkohol sem kevés (14.5 v/v %). Tropikális gyümölcsös jelleg. A szesz is fűt.

Tovább

Ripka Gergely

Erzsébet Pince - helyszíni szemle

Tiszta forrás Tokajban

Tokaj városa különös pontja a borvidéknek. A fővárosa, mégis időről-időre belefuthatunk ellentmondásokba. Ebben a városban máig összeér az elmúlt (minimum) 100 év összes történelmi szála, minden ami szép vagy kevésbé szép, miközben a város fejlődése egyedi mederben zajlik. Megújult a Tisza hídja a nagy teherforgalom kívánalmai szerint, a hídfőnél megújult a város legnagyobb szállodája is (mostmár Mercure**** néven), maholnap átadják a Csurgó-völgy 5 csillagos új szállodakomplexumát is, miközben a város különböző pontjain tényleg megélhetünk mindent, ami Tokajban az elmúlt 40-50 évben történt. Borászatok tekintetében jelenleg a TokajKalauz legtöbb csillaga Tokajban van (összesen 4), de bizony nagyon nem mindegy, hogy az ember hol kopogtat, ha megbízható minőségre vágyik. Ott a Hétszőlő mint a város látványos, nagy szereplője, a kicsik közül Tokajhoz kötődik ***Demeter Zoltán, (részben) *Balassa István is. Ha igazán biztos pontokat keresünk érdemes előre tervezni! A Dobogó és a Hímesuvar mellett az Erzsébet Pince is mindig szép élmény. Ma ők következnek.

Tovább
Bodrog-holtág nyaralókkal

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

**Szepsy Eszencia: 1999, 2007, 2021

Három nagyon különböző év eszenciája

Seven Wangról pár hónappal ezelőtt már sokat meséltem egy másik Szepsy-est alkalmából. Tokaj-fanatikus, aki gyűjti is a tokaji borkülönlegességeket és kereskedik is vele kínaiak felé, térítve a tömegeket komoly borok által. Igen nagy becsben tartja Szepsy István munkásságát és borait. Néhány hete azzal a különleges kéréssel fordult hozzám, hogy tartsunk egy kóstolót szűk körben három év Szepsy eszenciáit összekóstolva. A cukorsokk előtt felvezetés gyanánt a nagy 1999-es évjáratból az aszú párját is elhozta Tokaj legédesebb borának, és egy pezsgőmeglepetés is jutott a megérkezés öröméhez. Mert valóban ritka, ünnepi pillanat az ilyesmi, örömmel készültem fel ezekből a borokból egy rövid prezentációval; honoráriumnak csupán annyit kértem, hogy én is hadd kóstoljam, értékeljem a borokat, miközben ifj. Szepsy István mesélt azok hátteréről (az eseményt online Kínából is lehetett követni).

Tovább
Valahol Hegyalján...

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Exczelencziás 2019 - PREMIER!

Újabb kivételes gyöngyszem született a **Bott Pincében

Pár hete, a legutóbbi TokajMagic-eseményen a Határi határait feszegettük. Az eseményen Bodó Judit megosztotta velünk premier előtt a pince száraz csúcsborának, az Exczlencziásnak a friss kiadását is (ez is tisztán a Határiban termett, a remek 2019-es évjáratból). A minap a Figi és Lipike gasztro-szentélyében mutatkozott be a nagyközönség számára e remek bor, mely korlátozottan ezen a napon elérhető volt a szerencsés pesti érdeklődőknek (de érkeztek gyémánt fokozatú gyűjtők Pécstől, Tatán át sok helyről a bor hírlevelére). Lássuk hát, mit tud ez a szuper limitált különlegesség!

Tovább