X

ÉDES

Ripka Gergely

Somlóiak #1 - Hollóvár Pince

Ha csak egy pincét mondhatnék somlóról...

Bevallom, teljesen el voltam ragadtatva, mikor megtudtam, hogy Kató András kollégámtól (Terroir Club) Takács Lajos kóstoltatására kaptam meghívást, aki Somlón egész magasan, a hollók lakta bazaltformációk lábánál vetette meg lábát, alig 10 éve (ám ez a néhány esztendő elég is volt neki ahhoz, hogy A hegy legjobbjai közé vésse be nevét szenzációs boraival). Két részben kívánnék foglalkozni Somlóval, két merőben eltérő borászati stíluson át. Az első köztük tehát a Hollóvár lesz. Izgalmasan gejl illatú, túlcsordulóan minerális, feszes savszerkezetű, tökös, sűrű anyagot vártam e pincétől. Lássuk végül mi igazolódott be mindebből!

Tovább

Ripka Gergely

Degenfeld Andante 04|07***

100 % furmint, 236 g/l maradékcukor

Azt hisszük, világhírűek vagyunk, és mindenki fejet hajt mindenütt bikavérünk és a tokaji aszúnk előtt. A valóság ennél azért kicsit lesújtóbb. Aztán sok volt a kontárkodás, az imázsrombolás is néha...de persze nincs elveszve semmi. Talán egy kis vérfrissítés, megújulás sokat segíthet borászatunkon. Talán nem kéne kapaszkodnunk úgy minden poros kifejezéshez, technológiához, mint az aszú vagy a szamorodni. Egy igazán rendhagyó, fiatalos lendületű, de letisztult - azóta is változatlan - stílussal útjára indított édes bor hozta meg az áttörést a mára legnagyobbak közt jegyzett tarcali pincének, a Degenfeld Szőlőbirtoknak is. 100 % furmint, 236 g/l maradékcukor. Gondolatok az Andante két évjáratáról.

Tovább

Ripka Gergely

Szepsy István 6 puttonyos tokaji aszú/2005.***

Régi jegyzet, első Szepsy-kóstolóm, ahol egyértelműen új dimenziók nyíltak meg bennem anno a Tokaj száraz és édes oldaláról egyaránt. Volt szerencsém tehát az öreg Szepsy-mester mellett megkóstolni ezt az aszút, melyet a sorsnak hála aztán még két alkalommal is visszakóstolhattam érettebb korában is. Ám ekkor még csupán hordóminta volt, közvetlenül palackozás előtt (2009 elején). Életreszóló élményt jelentett ez nekem akkor. Aszú, ahogy a fogyasztó nem élvezheti. Fiatal, az érlelése még nem zárult le, amikor kóstoltam. 2003 után a következő Szepsy aszú a 2005-ös évből készült el. Káprázatos szín. Maga a gyümölcshús íze és illata, mindent átható aromatikája. "Mintha sárga húsú őszibarackba harapna az ember" - alapvetően ennyit tudtam leírni róla akkoriban, de máig meghatározó borélményt érzékeltek bennem a műszerek. Elképesztően sűrű, és tartalmas ízek, zamatok. Határtalan komplexitás, melynek a fokát addig egyáltalán nem ismertem. (9+)

Tovább
Múlt század elején ültetett tőkék a Vayban. Teljes sztori hamarosan itt a blogon...

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Ismét megjelenés a jancisrobinson.com-on!

Tállya az Öreg tőkék rovatban

A blogon megint kicsit kevesebb a poszt a nyári forgatag miatt, de cserébe egy csodás augusztus 20-ai ajándék: az idei Wine Writers Competition keretein belül publikálásra került a Hetény-dűlő Szólóhoz köthető területének története Jancis Robinson MW blogján.
Az általam írt teljes sztori itt érhető el angolul: https://www.jancisrobinson.com/articles/wwc21-heteny-vineyard-hungary 

További posztok is várhatóak, idén összesen 6 pályamunkát küldtem be (5 ebből tokaji, de ez talán nem meglepő).

TALÁLKOZZUNK szeptember közepén Tállyán, a Kerekdomb Fesztiválon, ahol a Bocskai utcában Tállya Dűlő Bárral készülünk idén is (Éless Mimiék szomszédságában)!

Tovább
Sárospataki Comenius Campus épülete

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

A Tokaj-Hegyalja Egyetem születése

Athén a Bodrog partján

2021. augusztus 1-én hivatalosan is megszületett és ünnepi, alakuló szenátusi ülésével megkezdte működését a Tokaj-Hegyalja Egyetem a hajdani Comenius Campus épületében. Ezzel Sárospatak tovább öregbíti és erősíti regionális és országos oktatási szerepét is, nagyjából akkora lépést téve 2021 augusztus 1-el, mint 1650-ben, amikor Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony hívására Sárospatakra érkezett Comenius, kora legnagyobb pedagógusa. 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - Barakonyi Furmintok//Tokaj Nobilis: 2oo6-2o19

Programajánló

Folytatódik a Magic! Szeptemberrel ismét megnyitjuk mozgalmas klubszezonunkat. A nagy tehetségű Bárdos Saroltát egészen biztos, hogy a Tokajt kedvelőknek már nem kell bemutatni. Azok kedvéért, akik a száraz Furmint műfaját szeretik, most igazán különleges időutazást helyezünk kilátásba Sacival. A mára kultikussá vált, bodrogkeresztúri Barakonyi-dűlőből hozzám érdekes módon mindig a termőhely Furmintjai álltak közelebb (noha meggyőződésem, hogy a Hárslevelű számos hegyaljai dűlőben elegánsabban viselkedik). 
A furmintpoharakkal visszanyúlunk együtt egészen 2006-ig, azaz gyakorlatilag a TokajDry-korszak hajnaláig, lesznek ritkaságok is, de az is kiderül, hogy az idős, karós tőkék bora miben más, mint a szokványos ültetvényeké.

Tovább