X

CHARDONNAY

Ripka Gergely

Préselő - helyszíni szemle Erdőbényén

Nagy Zsoltéknál sem mostanában jártam utoljára Bényén. De pár hete annyira tetszett aszújuk (ld. előző poszt), hogy múlt héten beszaladtam hozzájuk egy gyors helyszíni szemlére. A vendégház udvara megszépült, a környezet mindenféle igényt remekül kielégít (szállással, étkezéssel, a legkülönfélébb igények szerint, és ez nem a reklám helye). Én most leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a pince stílusa mit mutat az elmúlt évjáratok tükrében. Korábban rendre meggyőzött, sőt meglepett a borászat produkciója Ugyan a Préselőnél a limitált palackszámok ellenére vállaltan az érettebb tételek dominálnak az aktuális választékban, néhány fiatalabb tétel is került a pohárba. Lássuk közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Friss aszúévjáratok lapzárta előtt

Meglepetések és régi, jól bevált kedvencek

Elnézést, a formálódó friss projektek némileg elvontak a blogposztoktól (nem csak a könyv, részletek természetesen hamarosan, kámingszún…stb), de cserébe nem akármi következik ma… Egy bő hete igen komoly szakmai közönség előtt tarthattam mesterkurzust friss aszús évjáratokat bemutatva a Winelovers Wine Awards első napjának zárásaként. Azt nem mondom, hogy nem izgultam szanaszét magam maser of wine-ok és külföldi szakértők előtt angolul, de az legalább biztos, hogy sikerült nekik egy csodaszép aszúsort gurítani 2019, 2018, 2017, 2016 és 2013 javából. Ezúton is köszönet a borászoknak a felajánlott tételekért: jó hírét viszik a borvidéknek ezek a tételek, az biztos. Ígértem összegzést is nekik a borokról. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Tánc Jancis Robinsonnál

Posztom a wine writer competition keretében

Két év után sikerült ismét egy cikkel a világ talán legmeghatározóbb boros szaktekintélyének tartott Jancis Robinson oldalán egy kicsiny kis szerepet kapni. A 2023-as Wine Writer Competition pályázata 'Az Én Kedvenc Boros Arcom' címet kapta. Sokat morfondíroztam, hogy egy független borszakírónak egyáltalán kell-e lennie bármilyen "boros kedvencnek"...aztán rájöttem, hogy igazából az egész borvidék (minden borvidék) jövőjének a záloga valójában az, hogy lesz-e, aki kimegy nap mint nap és megműveli a tőkéket. Az a fajta kétkezi munkamorál, amit Györgykovács Imre bácsiéknál vagy épp Takács Lajos szőlőszereteténél tapasztal az ember igencsak kiveszőben van, de ma még aki kisétál a dűlőkbe nagy véletlenül találkozhat végletekig elhivatott szőlőmunkással (vincellérrel), aki szívből dolgozik és nem csak az órabérért. Így Homonna Attila javaslatára lett Juhász Pali az én kedvenc boros arcom, akin keresztül egy picit körbejártam a fenti témakört. Aki elolvasná angolul, itt megteheti. Óriási megtiszteltetés számomra idén is, köszönöm a lehetőséget a jancisrobinson.com-nak!

Tovább

Ripka Gergely

Vylyan Fehér Variáció 2022

Villány burgundi felfogásban

A minap érkezett egy mintapalack a kisharsányi Vylyan pincétől, miszerint okvetlen teszteljem le Variáció termékcsaládjuk új tagját. Formabontó kísérlet, egyedi címkével (finoman a tokajira hajazó burgundi palackban). A megközelítés pedig olyan, mintha burgundi filózófiába oltották volna egy pillanatra Villányt, ezt a forró, nehéz, tanninos vöröseiről, főként bordói fajtákból építkező borvidéket. A birtok két ikonikus terroirja, a Pillangó és Gombás termése, melybe fele részben chardonnay került, mellé 35 % pinot noir és 15 % narancsbornak készített olasz és rajnai adja a fűszerezést. Négy hónapnyi 500 literes hordózást kapott a chardonnay, a fehér pinot acélban, a narancsbor komponens pedig amfórában érett. Ennél jobban, aligha lehetett volna bonyolítani egy fehérbort. De nézzük meg, mit mutat a kóstolással!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE/23 - új csillagos pincék és más látnivalók hamarosan...

Hol is tart most a friss könyv...

Miben lesz más? Miben lesz több? Hány új csillagos pince lesz? Mikor jön ki....? Úgy gondoltam, itt az ideje néhány fontos fejleményt megosztani a készülő új TokajKalauzzal kapcsolatban, mely itteni leglelkesebb, legrégebbi olvasóim számára is kecsegtető, izgalmas fejleményekkel szolgálhat. Rögtön egy remek hír: az ötödik TokajGuide munkálatai jelenleg a végükhöz közelednek. Továbbra is szerzői gondozásban, döntően szerzői forrásból zajlik a munka a szabad és független útikalauz körül; a legamagasabb szintű hitelesség elvei mentén. A naprakészre szerkesztett kéziratot pár hete zártam le, a grafikus már az utolsó simításokat végzi ezekben a percekben is, szóval a nagy hajrába érkezünk, az utolsó korrektúrákkal, finomításokkal, képek és térképek szerkesztésével. Ezek mindig a legizgalmasabb szakaszai a munkálatainknak. Szívünk-lelkünk benne most is, mindig a legfrissebb a kedvenc; a hajtás után fontos információk és kulisszatitkok tudhatók meg a 2023-as kiadásról...

Tovább