X

BRUDERBACH

Ripka Gergely

Domaine Loew Bruderbach Riesling (Clos des Fréres) 2009.*

Kellemes középkategóriás kis elzászi rizling, a fajta meghazudtolhatatlan jegyeivel, tanítani való bélyegeivel. Közepesen mély citromszín. Illata példásan petrolos (az általam mostanában kóstolt Rieslingek alapján, megkockáztatom, az egyik legkönnyebben fölismerhető fajták egyike). Az obligát petrolos érzet mellé, tűzkő, olajos magok, kréta, sós, tengeri levegő, üledékes illata társul még. Ízben remek egyensúly. A kortyot a kesernye határozza meg. Miközben minden rímel a bukéra: tartós ásványosság, termőhelyiség, kicsi olajosság (tekintélyes, izmos test), üdítően friss, de nem eltúlzott, nem nagyon citrusos, egyáltalán nem szikár savérzet. A rizling igazi terroirbor, erre ez a biodinamikusan készülő tétel is egyértelmű bizonyíték. Kifogástalan bor, mégis van benne valami szögletesség, valami kis egyszínűség (amit bevallom, én sok rajnaiban ugyanígy érzek). A szintén mostanság kóstolt aperitifnek vagy előétel mellé kívánkozó Eymannhoz képest, őt emelkedettebb hatása miatt már inkább tartalmasabb főételek, mondjuk (tengeri) halak mellé próbálnám meg.

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Barta Pince - gyorsszemle

Minden ugyanaz, csak másképp

Homonna Attila pár éve elhagyta a fedélzetet a mádi Rákóczi Kúria alatti pincében. Közben a fiatal Ujvári Vivien csatlakozott Barta károly csapatához és 2016-tól már egyedül ő készíti a borokat. Nehéz egy ekkora tehetséget pótolni, de bizton állíthatom, a csere bevált. Homonna Attila stílusa évekig elég markánsan megmutatkozott a Barta borokon. Szeretem azt a stílust is, de még jobban szeretem a saját boraiban, a bényeiekben. Viviennel egész más irányt vettek a borok. Olyan szakemberrel lépett el a pince egy frissebb irányba, aki száraz boros technológiákból látott már egy párat a nagyvilágban, de Hegyalján is. Így a borok is úgy lettek másak, hogy közben a Király-dűlő is szépen teret kap bennük 

Tovább