X

BOGNÁR

Ripka Gergely

Bognár 6 puttonyos tokaji aszú 2017

Tavaly két csillagig is jutott. Még mindig nem sokat tudunk a pincéről (egy korábbi kereskedő által felvásárolt és forgalmazott egyedi, vsz egyszeri kiadásról van szó a Sparból). A dugó ugyan penetránsan dohos szagú, de a bor illatának érdekes módon több pohárban tesztelve sincs semmi tünete. Fiatalos barackosság, érett, lédús sárga húsú gyümölcsök, egzotikus jegyek, nem túl intenzíven, egy kis virágporral, virágmézzel, lekvárral. Ízben magas cukor, elégséges sav, sok gyümölcs (itt motoszkál egy kis dugó sajnos). Remek egyensúly, jó arányok, hosszú íz, szép aszú és szuper vétel (de vsz enyhén dugós lehetett).  

Tovább

Ripka Gergely

Bognár Pincészet Kopár Merlot 2018

Sötét rubin szín. Szilvás, cassisos, csokis, szép mély illat. Fanyar, szárító ízek, összességében nagyon fiatalos szerkezet. Étcsoki, magas és durva tannin, édeskés lecsengés. 

Tovább

Ripka Gergely

Bognár Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017**

Egy hazai borkereskedő saját márkás termékeként szólt nagyot tavaly. Rózsás, bukés, kandírozott narancshéjas illat. Vastag aszú, magas cukor, sok-sok déli gyümölcs, mézédes ízekkel. Kevés sav, de így is szép, a végén aszalványokkal, kajszilekvárral. Hosszú, profi és fiatal aszúbor. 

Tovább

Ripka Gergely

Bognár Pincészet 6 puttonyos tokaji aszú 2017

Fiatalos, közepes árnyalat. Illatában bukés, muskotályos hízelgés, rózsásság, elég sajátos és atipikus aszújegyek. Széles íz, magas cukorral, nagy és túlzó édességgel, amit kevés sav tompít. Hosszú, de sajnos lusta korty (és ez 2017-ből egyáltalán nem szokatlan jelenség).

Tovább

Ripka Gergely

Bognár Merlot Kopár 2018

Számomra eddig kevéssé ismert borászat délről. Fiatal Merlot az ikonikus dűlőből. Szinte pacsulisan mély és komplex illat, likőrös, virágos, ibolyás, díszes, szappanos buké. Fűszeres, hordós, vaníliás korty. Kissé sok a fa, csokis jegyekkel, viszont szép tanninnal. Érhet még. Izgalmas és egyedi komplexitás jellemzi. Ha a járatlan út mentén kalandoznánk Villányban, bizony van még mit kóstolni...

Tovább

Ripka Gergely

Bognár Villányi Merlot 2015

Ismét egy számomra új név mutatkozik be egy szép tétellel... Levegőn erősödő animalitás, édes, likőrös piros gyümölcsökkel. Remek sav, szép test, dús korty. Széles, tartalmas, elegáns érlelés, selymes krémesség, füstösség. Ízben is animális zamat, remekül érett tanninokkal.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább