X

BÁRDOS ÉS FIA

Ripka Gergely

Bárdos és Fia Sauvignon blanc 2011

Mátra-alja (örvendetesen) egyre inkább a kézműves kispincék hazája kezd lenni, ahol Losonci Bálint és a többi Tőkés kezdi magához ragadni mind jobban a főszerepet! Kevés bort kóstoltam még ettől a mátrai borászattól, akik a közepes méretű családi pincék közé sorolhatók: 10 ha-on (s az idősebb Bárdos a nagyrédei borászati üzem vezető beosztású borásza volt közel 40 évig). Illatban harsogó bodza, csalán és fajtajelleges zöldfűszerek hada (érzésem szerint nem csak a vadélesztők közreműködésének köszönhetően). Mellettük mégis jelen van egy nagy adag friss, citrusos, meglepően telt gyümölcsösség is, ami a bor ízében is egyértelműen főszerepet játszik. Élénk, virgonc, lendületes, csupa zamat, jó savú 11-es bor, méghozzá megfizethető árban.

Tovább

Ripka Gergely

Bárdos és Fia Pinot Grigio (Mátra) 2009

Színben enyhe, majdnem áttetsző. Halvány gyöngyözése jelzi üdeségét. Gyümölcsös, zöldalmás, reduktivitást sejtető illat. Szép savak, amik továbbra is az oxigénmentes közeget jelzik, mellettük sok gyümölcsösséggel, körtével, birssel, enyhe kesernyésséggel, némi alkoholossággal.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább