X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

Ripka Gergely

Két szép spanyol bor

Egy fehér, egy vörös

Még mindig nem írunk annyit külföldi borokról, mint kéne. Épp ezért igyekszem megragadni minden lehetséges alkalmat, hogy behozzam ezt a lemaradást, már amennyire tőlem telik. Augusztusban kaptam meghívást a la plaza spanyol étterem részéről, hogy ha van kedvem, ismerjek meg két díjnyertes spanyol bort. Volt kedvem.

Tovább

Ripka Gergely

Borbár és Borbolt Somlón!

egyel több ok...

Múlt héten egy igen szimpatikus kezdeményezésről sikerült tudomást szerezni. Somlón (számomra bevallom, egész váratlanul) nyílt egy olyan borbár, mely a kicsiny borvidék 16 figyelemreméltó pincéjéből kínál borokat poharaztatva. (Tegyük a szívünkre a kezünket: föl tudunk sorolni fejből egyáltalán nagyjából ilyen számú izgalmas pincét ’a hegyről’?).

Tovább

Ripka Gergely

Tokaji Lösz Arcai

borbemutató másodszor

Idén szeptemberben is sikerült összeterelni Hegyalja löszön remekelő borászait, akik tavaly először szenteltek közös rendezvényt a sajátos talajtípusnak. A lösz alapvetően a Tokaji-hegy körül meghatározó talajtípus (és alapkőzet), mely a hegy nyugati oldalán, Tarcal felől is számos igen jó fekvésű dűlőnek ad hálás, évszázadok óta keresett, jól művelhető szőlőtermesztési közeget.
A rendezvény tavaly is szépen sikerült. Akik képesek voltak a borok mélyére tekinteni, azok szerintem megtalálták a löszborok sajátos árnyalatait, érzékeny bájait, törékeny kecsességét. De az ilyen rendezvények pont azért jók, mert vitaindítóak, a borok mellett jól el lehet beszélgetni borásszal, fogyasztóval, ki mit gondol stílusnak, valós kontrasztnak.

Tovább

Ripka Gergely

Tőkések gyorsszemle (2o12)

újdonságok

A minap alkalom nyílt néhány mátrai bort megkóstolnom az újdonságok csokrából. Márpedig, ha Mátra, akkor naná, hogy Tőkések. Mindig érdeklődéssel figyelem a működésüket. A borok is évről évre szebbek és izgalmasabbak szerintem, amihez a 11-es évjárat is kellő alapfeltételeket biztosított. A három lelkes, fiatal, kézműves borász tételei közül az alábbi érdekességek kerültek most a poharamba:

Tovább

Ripka Gergely

Bakó Ambrus - gyorsszemle (2o12)

Valami jó kezdődött el Badacsonyban

A fiatal Bakó Ambrus két fronton is egész jól teljesített mostanában: a Villa Sandahl, külföldi befektetők által életre hívott pincéjében, s már saját családi borászatában is megvillantotta tehetségét. Aki találkozott már a határozott kiállású borásszal, s borait is kóstolta, annak nem lehet újdonság, ha azt mondom, nem a levegőbe beszél. - Felkészült, tapasztalt, széles látókörrel rendelkező borász. Az ilyen utánpótlás-alapra nagyon nagy szükség van a szakmában. Ami a múlt héten történt a Villa Sandahlnál, az gyász, nem is térnék most ki az esetre a múlt heti elragadtatásomnál jobban.

Tovább