X

2012

Ripka Gergely

Terra Hungarica – borszalon/2012.

Kóstolási jegyzetek

Van már egynéhány , autentikus borászat Magyarországon. Beszélni kell róluk és soha nem szabad többet panaszkodni, mint örülni annak, amink van! Különösen okot ad az örömre egy ilyen rendezvény, ahol a profi szervezés képes összerakni a kép darabkáit, keretbe foglalni azt, s a közönség egy helyen ennyi izgalmas és hiteles borral, borásszal tud kapcsolatba lépni. A furmintokban most sem csalódtam, a vörös kép vegyes volt most is, de talán legjobban egynémely Olaszrizlingekre sikerült rácsodálkoznom. Kóstolási jegyzetek következnek:

Tovább

Ripka Gergely

Gizella Barát Hárslevelű 2012

Virágos és most is nagyon illatos (mintaként kóstoltam utoljára). Nem is csupán félszáraz, szinte félédes íz. Sok tehát a cukor, de még több az friss gyümölcs és az alkohol sem kevés (14.5 v/v %). Tropikális gyümölcsös jelleg. A szesz is fűt.

Tovább

Ripka Gergely

Nem mind tokaji, ami arany…

Winelovers Top 100: édes borok kóstolója

Felettébb izgalmas kóstolót volt szerencsém megtartani a Borkollégiumban múlt pénteken. Az idei Winelovers Top 100 legszebb édes borai kerültek terítékre, melyek közt számos váratlan meglepetés is helyet kapott. Az idén nemzetközileg és itthon elismert szakértőkből verbúvált zsűriben én is helyet kaphattam. A mi panelünk csak édeseket kóstolt (szegény szerb hölgy mellettem a végén már úgy szuszogott, fujtatott a sok cukortól), elnökünk pedig Lenka Sedlackova MW volt; öröm volt látni (később), hogy a legtöbb bornál hasonló értékeléseket adtunk. Elképesztő, hogy milyen keveset ismerünk az édes borok stílusai közül, pedig mennyi színt, mennyi árnyalatot lehet találni a műfajon belül akár csak ebben a honi merítésben. A legnagyobb meglepetések persze most is Tokajból jöttek, de bizony a Balaton-felvidékről, sőt Aldebrőről is érkezett a pohárba eleddig számomra ismeretlen érdekesség. Lássuk is, hogy honnan!

Tovább
Ősz végén Tokajban (a Hétszőlő irodái előtt)

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Top 15//2022! - Ünnepi ajánló Tokajból

Nem is kérdés, melyik pince éve volt ez!

Szokásos évi toplistázás következik így az AszúDay előtti napon! Idén is összeszedtem az év legeredményesebb, 3 csillagos tokaji borait és azok készítőit egy csokorba. A maradékcukor idén is győzött (egyetlen száraz bor sem kapott idén 3 csillagot). De színesíti a képet, hogy nem csak 6 puttonyos (és afölötti) aszúborok kerültek fel a toplistára. Csodás szamorodnik és egy meglepetés (best buy) 5 puttonyos is van a befutók közt. Idén nem várok az év utolsó napjáig a toplistával: ha valaki az ünnepekre komoly édességeket keres, ezzel a listával érdemes elindulni bevásárolni! :)

Tovább
35 % kedvezmény egész decemberben!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

25 befolyással bíró szakember a tokaji bor körül (5-1.)

A TOP5

Így 12 év után sem tudom elképzelni, hogy más körül forogjon az életem, mint Tokaj. S ha sorolnom kéne az okokat, amiért ez így van, akkor elsők közt említeném a rengeteg inspiráló egyéniséget (noha ez is sokat formálódott bennem az idők folyamán). Lehet az ő küldetésüket is sokféleképp értelmezni: a borász időnként kicsit sztár, akiért rajong a közönség, akinek tapsolnak a borbemutatók, brilliáns borvacsorák, díjak és ünnepi beszédek végén. Aztán látjuk a közösségi médiában a posztot a kékszőlőtől piros kezekről, a hajnali munkakezdésről, a hősies küzdésről, és ami ebből fakad: esendőség, időnként hibák, felelősségvállalás stb. De ahogy látni fogjuk bizony nem feltétlen csak termelők alakítják egy borvidék jövőjét. Három év után frissítem a listámat és nagyon érdekes látni a régi és az új nevek tendenciáit ezen a listán.

Tovább