X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

Ripka Gergely

Tokaj Exclusive Augusztus 20

Ünnepi vegyesfelvágott Hegyaljáráról

Ritkán van mostanában poszt, de akkor legalább hosszú... Tokaji Március ugyan idén az ismert okoból elmaradt, de az Intercontinentalban ebben az esztendőben is tokaji pezsgővel ment a koccintás augusztus 20 alkalmából. A háttérben a tűzijáték ugyancsak elmaradt 2020-ban, a felhozatal is igen sokféle volt (kicsi, alig ismert pincétől a közkedvelt slágerekig), de ha már arra volt dolgom hivatalból végigszondáztam néhány pincét (közben archív árveréses tokajiakból tartottam egy pop up kóstolót, arról külön poszt lesz a héten). De akadt számomra is kellemes meglepetés, eddig ismeretlen gyöngyszem. Jöjjenek is a jegyzetek:

Tovább
Betsek, Harcsa és a Bortó az Öreg-Király tetejéről

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Öreg-Király képeken, palackban, pohárban, írásban

Barta Pince 4 szép évjárata szárazban

Akik figyelemmel követik a blogon túl a közösségi médiás felületeinket, azok bizonyára láthatták, mikor merre kalandozok épp a borvidéken. Júliusban, rekkenő hőségben kapaszkodtam fel a Király palástjának legtetejéig, oda ahova a csoportokat sem nagyon viszik fel, egész a legfelső támfal tetejére. Ott fönn állni önmagában is több, mint felemelő érzés (alant a teljes keleti medencéje Mádnak: Betsek, Kakasok, Veresek, Harcsa, de Terézia-dombig és persze a Tokaji-hegyig ellátni). - Lesz még itt is néhány gyöngyszem az említett shootból, de most természetesen a képeken túl inkább a boroké a főszerep. Volt nagy meglepődés 2004 körül, mikor kiderült, hogy egy friss befektető, bizonyos Barta Károly belefogott az Öreg-Királynak nevezett teraszos parcellák felújításába (melyek 1960 óta biztosan nem voltak művelve, sem vegyszerek nem érték talaját). Azt hiszem, ennél már csak akkor volt nagyobb meglepődés a mádiak körében, amikor kiderült, hogy a befektető nem tréfált: 50 év után, 2007-től bizony borokat is fognak készíteni az ikonikus terroirról.

Tovább
Nyár a Gomboshegyi pincesoron, Hercegkúton

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Champagne-i kincsvadászat Tar Ferivel

Prémium nyárvégi bubik a Carpe Diemben

Ha nyár, akkor pezsgő! De nem mindegy azért ilyenkor sem, mivel kényeztetjük érzékszerveinket. Tar Feri testvérünk pedig erre való tekintettel össze is csemegézett néhányat a kedvencei közül, hogy ebben a rendszerben hiba ne essék. Míg a Carpe Diem kicsit a végnapjait éli, az év második felében azért készülődés van meglepetésekre is. Igazából én nem is tudom, utána hol tud majd az ember hasonlókat kóstolni, ha ez a hely megszűnik. Így egyfajta vígasztalódásképp is jól esett ezt a sort közösen elfogyasztani. Ezen a remek estén többnyire nagyszerű, kisszériás Champagne-ok játszották a főszerepet, amolyan reflektorfényen kívüli stílusgyakorlat jelleggel (szép hazai felvezetéssel):

Tovább