X

404 - az oldal nem található

Sajnáljuk de ezen a címen nincs semmi...

Új pince mutatkozik be hétfőn blogunkon ;)

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj Champagne-ban

Magyar borok champagne-i termelők poharában

Egy jegyzet, mely a minap akadt a kezembe. Az év egyik legszebb boros élménye volt számomra, amikor augusztus végén Reims-be látogathattam, s a legendás Ruinart falai között Demeter Zoltán fellépése előtt Magyarország borait mutathattam be helyi termelőknek. Volt Bott Frigyes Super Granum, Pannonhalmi Prior, Györgykovács Olasz, Dobogó Furmintok, Heimann Kadarka, Szent Donát Magma Kékfrankos, Tóth Feri bácsi Kadarkája és Bikavérje, Böjt Gergő bikavér, St. Andrea Merengő, végül Disznókő Szamorodni és aszú. Nagyszerű érzés volt a nagyjából húsz champagne-i termelőnek mesélni a bikavérről vagy épp a tokaji nemes rothadás specifikus hátteréről. Profi hallgatóság előtt izgalmas magyar történetek, nagyon remélem, hogy volt köztük olyan, mely mélyen megmaradt bennük. Az egyértelmű volt, hogy Tokaj kötötte le őket a leginkább.

 

Tovább

Ripka Gergely

Tokaji Aszú, a rendszerváltás bora

Cikk a Mádi Kör magazinjában (vágatlan)

Harminc év telt el a rendszerváltás óta Tokajban. Számos területen új fejezet nyílt: nagyszerű száraz borok (igaz, sok felejthető is), a dűlőknek presztízse lett (igaz, klasszifikáció máig nem került mögé), de gondolhatunk az aszú alatti édesborok számtalan stílusteremtő borára, a főborra, cuvée-re, late harvestre, napjaink szamorodnijaira vagy akár a pezsgőkkel való izgalmas munkára. És ott van az aszú. A csúcs kategória, mely a legtöbb kor és generáció számára egyet jelentett Tokaj nagyságával. Meddig jutottunk harminc év alatt a tokaji aszúval?

Tovább
Rendelhető online, emailben: HELLO@TOKAJMAGIC.HU!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Alentejo: Herdade do Rocim - kóstoló volt Pesten

Portugál kitérő

Pihentető jelleggel most azok számára kedveskednék, akik már esetleg unják itt a vég nélküli tokajozást. A mai posztban portugál borok következnek, méghozzá a Rocim borészattól, akik Dél-Alentejo (Vidigueira és Cuba települések között) és Lisszabon környékén összesen mára 120 hektáron művelnek szőlőt (és olivát). Nagy borászat, akik sokmindennel foglalkoznak (oktatási tér, amfiteátrum, aroma kert stb). Több albrand mentén összesen 14 bort kóstoltunk meg a portugál követség és a Fill the Winebox szervezése mellett. Hosszas bevezető körök után egy tanulságos utazás következik egy olyan országba, melynek a borait én is ritkán kóstolom, pedig bizony érdemes. Íme:

Tovább