Két bubis Tokajból
A közösségi gyöngyözők kora
Tokajban kevéssé hagyományos, tavasztól azonban mindenki szereti. - Mi az? Naná, hogy a gyöngyöző és habzóborok, melyek 2010 után országszerte reneszánszukat kezdték élni. Ez alól Tokaj sem jelentett kivételt. A Garamvári- majd a Szentesi-pezsgőkorszakok után Tokaj környékén új korszak indult a közösségi infrastruktúrának köszönhetően, hisz a közösségi háromszög bodrogkisfaludi feldolgozójában komplett bubis apparátus áll rendelkezésre a termelőknek, ami gyöngyözőbortól a palackos erjesztésű pezsgőig teret enged a helyiek fantáziájának (az első itt készülő MT pezsgők már palackban pihennek tavalyról, nem csekély palackszámban). Tavaly már többen ki is hoztak innen bíztató példákat, most pedig érkeznek szépen sorban a 2019-es első fecskék is, melyek lassan a nyarat is elhozzák nekünk. Nézzünk is meg két példát közelebbről:
TOKAJ - vakteszt/III.
Kincsvadászat címke nélkül
Karanténkiadás. Folytatjuk a vakkóstolást további innen-onnan beröppenő palackokkal. Alföldi Merlot kolléga nem rég nagy ívű posztot közölt az otthon kóstolás kontra rapid benyomások/tesztelések problematikája körül (jó írás, ajánlott). A kettőt ötvözve zajlik egyébként a mi vaktesztünk: a borokat vakon kóstolom és pontozom odahaza (Dórim segít), s aztán napokon át rájárunk a maradékra, ebből alakulnak ki aztán a végleges jegyzetek, a művelt alkoholistán (és általam) is preferált "slow tasting" módszer jegyében. Azt gondolom, bár erre nyílik alkalom ritkábban, csak ezzel a módszerrel lehet igazán objektív képet kialakítani a borokról: a pillanatnyi benyomások a felszínt mutatják csak meg, noha erre sajnos én is rákényszerülők időnként: kóstolók, pincelátogatások, borversenyek alkalmával. Folyik a soronkövetkező TokajGuide tartalmi részének összeállítása, de ebben a tanulságos vaktesztben most talán többen vannak a vájt fülűek számára némileg már ismert pincék. Lássuk, a harmadik forduló milyen meglepetésekkel szolgált: