x

Ripka Gergely

Konyári Selection – Szárhegy, Loliense, Sessio, Páva

2008-ban az év borásza Konyári János lett. Valóban rengeteg érdemet tudhat magáénak utóbbi 20 évnyi borászati munkásságának révén. Többek közt a barrikhordó hazai elterjesztésében is kulcsszerepet játszott, ami vörösboraiban is igen szép árnyalt formában tettenérhető; de a ’90-es évek elején, önálló, családi kézből kikerülő palackos borai is újdonságszámba mentek még, nem beszélve dél-balatoni, nagy tesű vörösborairól, melyekre manapság már nem legyintenek úgy a nagy(ra értékelt) villányi, szekszárdi, de esetenként a külföldi kollégák sem. Bejárta az egész borvilágot nyomdokain járó fia, Dániel, akiről általában mindenütt csak annyit említenek meg, hogy a barrikhordós érlelésből írta szakdolgozatát, de begyűjtött már jónéhány külföldi tapasztalatot is. Bizonyára tisztában van a külföldi borászati trendekkel, melyekkel egyelőre nem nagyon tudunk még lépést tartani, mégis a tapasztalatok hazahozása, itteni értelmezése elengedhetetlen a fejlődéshez, a kemény, hosszú távú borászati fejlesztési munkák „megtermékenyítéséhez”.

Nézzük, mely borokkal érdemelte ki a (kissé megtépázott presztizsű, de mégis) legnagyobb elsimertségű hazai borászati elismerést.

2008-ban az év borásza Konyári János lett. Valóban rengeteg érdemet tudhat magáénak utóbbi 20 évnyi borászati munkásságának révén. Többek közt a barrikhordó hazai elterjesztésében is kulcsszerepet játszott, ami vörösboraiban is igen szép árnyalt formában tettenérhető; de a ’90-es évek elején, önálló, családi kézből kikerülő palackos borai is újdonságszámba mentek még, nem beszélve dél-balatoni, nagy tesű vörösborairól, melyekre manapság már nem legyintenek úgy a nagy(ra értékelt) villányi, szekszárdi, de esetenként a külföldi kollégák sem. Bejárta az egész borvilágot nyomdokain járó fia, Dániel, akiről általában mindenütt csak annyit említenek meg, hogy a barrikhordós érlelésből írta szakdolgozatát, de begyűjtött már jónéhány külföldi tapasztalatot is. Bizonyára tisztában van a külföldi borászati trendekkel, melyekkel egyelőre nem nagyon tudunk még lépést tartani, mégis a tapasztalatok hazahozása, itteni értelmezése elengedhetetlen a fejlődéshez, a kemény, hosszú távú borászati fejlesztési munkák „megtermékenyítéséhez”.

Nézzük, mely borokkal érdemelte ki a (kissé megtépázott presztizsű, de mégis) legnagyobb elsimertségű hazai borászati elismerést.

Konyári@Loliense – fehér 2007.*

frissességében is tartalmas

Nagyon kellemes, jó zamatú, ugyanakkor kellemesen friss savú fehérbor, melyben jól megférnek egymással a legjelentösebb fehér fajták (Chardonnay, Olaszrizling, Sauvignon). Szép szín, kellemes illat után konyárisan elegáns ízeket érzünk a szánkban, melyben talán a Chardonnay igyekszik a legtöbb adásidőhöz jutni krémességével és vajasságával, miközben a többi fajta is beleadja vonásait a sokoldalú arc kialakításába. Könnyű, friss, bármikor bejön, ez biztos.

Rendkívül sokféle étel mellett kiteljesedhet, néhány közülük: tenger gyümölcsei + fekete spagetti, lazac, tejszínes-gombás vagy spárgával készült csirkehús, endíviás kecskesajt, garnéla, homár, tengeri süllő, kaviár, nyelvhal – de bármilyen egyszerűbb hal- vagy szárnyas étel.

Konyári@Szárhegy 2007.**

konyáris többszintűség újabb lépcsője

Az a hihetetlenül izgalmas a Konyári borokban, hogy amellett, hogy többségük önmagukban is nagyon szép, ám ha együtt kóstolja őket az ember, olyan érzése van, mintha mind a vörös, mind a fehérek egymásra épülő lépcsőfokozatok lennének, egy továbbképzés keretein belül, melyben az ember halad sok fajtán és technológián át valahova felfelé...

Itt van rögtön a fehér Loliense után a Szárhegy, mely (miután bezsebeli a gyönyörű címkét illető legkedvesebb minősítéseket az asztaltársaságtól) még letisztultabb és izgalmasabb hármas házasítást nyújt, benne egy világfajtával (ismét Sauvignon) és két –mondjuk- hungarikum (Hárslevelű és Olaszrizling) remekbe szabott egymásra találásával. A végeredményben Konyári forgatókönyve szerint egészen egyedi, izgalmas módon folytatnak párbeszédet a világfajtával a mi fajtáink. Mostanában kevés olyan fehér cuvée-t ittam, melyben ennyire kristálytisztán kivehető mind a három fajta, s mégis megvan egyúttal a harmónia is.

Illatban a sokak számára nehezen szerethető Sauvignon vegetális jegyei után érdekes módon nem alkoholos bodzaszörpöt vagy csalánteát kapunk (ahogy azt a világfajta sok esetben eredményez), hanem egy izgalmas fahordós érlelésű, itt-ott töppedt szőlős karaktereket felmutató, kifinomult, szépen kimunkált fehérbort. Elsőre talán ellentmondásosnak hangzik a vegetális és a töppedt kifejezés egy mondatban való használata, de mégis ilyen ez a bor, hála a sauvignon mellett a késői érésű, töppedésre hajlamos hárslevelű és a rizling közremüködésének. Mindeközben jó az egyensúly is. Szép a hordóhasználat. Minden annyi, amennyinek lennie kell, és ugyan megosztja a társaságot a szélsőségeivel, de mégis aki sokat kóstol az tudja, hogy valójában az ilyen „harmónikus szélsőségeket” keressük kóstoláskor, az ilyen élmények miatt olyan izgalmas borokkal ismerkedni.

Sokféle étel mellett beválhat, néhány közülük: lazac, tejszínes-gombás vagy spárgával készült csirkehús, endíviás kecskesajt, garnéla, homár, tengeri süllő, kaviár, nyelvhal – de bármilyen egyszerübb hal- vagy szárnyas étel mellett: kacsa és vad szárnyasokhoz is elképzelhető.

Konyári@Loliense 2006.**

elérhető áron is lehet nagy bordói cuvée-t készíteni...

A Loliense kapcsán is bizonyságot nyert, hogy nem kell feltétlenül elmennünk 10.000 Ft-ig (sőt Villányba vagy Szekszárdba sem), ha nagy vörösbort akarunk kóstolni, érlelt bordói fajtákkal, széles testtel, karakteres tanninokkal. Erre már alaphangon bizonyíték lehet a pincészet teljesen korrekt és baráti árú Cabernet Sauvignonja is. Konyári János részben a vörös Sigillum Loliense-nek (Lelle Pecsétje) köszönheti, hogy az év borásza lett 2008-ban.

Korrekt, nagyon jó ár/érték aránnyal jellemezhető bor. Szép egyensúly, kerek tanninok, cabernet-s, bordói jellegű füszeres jegyek jellemzik. Hétvégi fehérasztalos vacsorák, ünnepi ebédek méltó kísérője lehet sötét húsok mellé. Az idő előrehaladtával pedig csak szebb és szebb lesz. (A gyatrábban sikerült 2007-es esztendőben az elmaradt Sessio és Páva alapanyaga is a 07-es Loliensét dícséri, mely így egyszemélyben képviseli majd a pincészet csúcsborát.)

Sokoldalúan párosítható. Vadpástétom, fűszeres-fokhagymás báránysült, vad, steak mellé is illik.

Konyári@Sessio 2006.***

a merlot-nagyágyú

Elképesztően sötét, feketecseresznyére emlékeztető szín. Az ember a fény felé tartja, de mind hiába - a fénynek esélye sincs áthatolni a sűrű masszán. (Épp csak egész halvány pír jelzi, hogy a fény valamelyest megtörik benne.) Illatokban és (az első) ízben is stílusos, meleg, fűszeres bordóiság jellemzi, behízelgő felhangokkal...aztán végtelenül bársonyos és bájos ízhosszúságot kapunk, kellemes tanninokkal megspékelve, ami után káprázatosan elegáns, jól kivehető feketecsokoládés, kissé kávés ízű hártya marad a nyelvünk felületén.

(2007-ben nem készül valószínűleg.)

Vadhúsok, bélszín, steak, füszeres-fokhagymás báránysült mellett képzelhető el.

Konyári@Páva 2006.***

a különc nagy-vörös

Ugyan sokak számára még igen fiatal lehet, de talán már frissen, 2008-ban kóstolva is érezhető ennek a bornak a hihetetlen eleganciája, lefegyverző nemessége és különleges ereje. Illata semmihez sem foghatóan mély, bársonyos érzetű és elképesztően kellemes képeket ébreszt az emberben. Kóstolva egészen símogatóan selymes.

Nyoma sincs semmiféle Cabernet-s túlzó, fűszeres vagy pláne zavaró paprikás jellegnek, ami a hajdani alapanyag tökéletes érettségére utal (márpedig ez - különösen a későbbi érésű Cabernet Sauvignon vonatkozásában - a legnagyobb rákfenéje kontinentális klimatikai adottságaink mellett nevelt bordói házasításainknak, még a mediterrán jellegűnek dícsért Villányi, Szekszárdi lankákon is). - Mindez pedig, akárhonnan is nézzük Balatonlelle – Kishegy terroirjának meggyőző erényeit igazolja. Nem tapasztalható itt semmiféle temperamentumos villányi vagy épp szekszárdi hangulatú, folytó komplexitás tanninokban vagy savakban (mely sajnos számos gigászi, ám sokszor erőltetett, lomha 2006-os vörösszörnyben jellemző). Számomra tehát 100 %-ig igazolást nyert, hogy a bordói fajták Dél-Balatonon ugyanúgy képesek nagy dolgokra Bordeaux főfajtáival, mint a már említett zászlóshajós vörösboros borvidékeink, sőt... Letisztultság. Csodálatos, kellemes, selymes ízek a szájban, szép lecsengéssel. Kicsit talán a test, a savak nem olyan határozottak első kóstolásra, a forgalomba kerüléskor, de ezzel együtt annál elegánsabbak, és a palackban bizonyára sokat fejlődnek még (sőt néhány hónap múltán, újrakóstolva már érzékelhetően karakánabbak, markánsabbak). Hazai fronton egy kiemelkedő cabernet-ről van szó, ez kétségtelen! (Aki azonban ki szeretné próbálni a fent leírt, nem mindennapi élményt, annak sajna igen mélyre kell nyúlnia a zsebében...)

(2007-es évjárata valószínűleg nem lesz.)

Szarvasgerinc, füszeres báránysült, bélszín vagy steak mellett képzelhető el leginkább.

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább