x

Ripka Gergely

Szarka Dénesnél kóstoltam

Még egy régóta tervezett látogatást sikerült leszerveznem Mádra a plusz egy hegyaljai napomon. Szarka Dénes fontos szepelője a mádi közösségnek. Egyre több szerepet vállal. Amellett, hogy ő készíti a Pelle borokat, a Gusteau Kulináris Élményműhely üzletvezetője és persze saját borokat is készít néhány éve a fiatal borász, méghozzá igen jó érzékkel, amint látni is fogjuk. A feltörekvő mádi tehetségek fontos képviselője, ami nem kis szó, hiszen Mádon talán a legnagyobb az egy négyzetkilométerre jutó jegyzett borászok száma Hegyalján. Amellett, hogy elkészítette 2009 legjobb aszúját (bezsebelve a Pannon Bormusta Champion díját) nagyon tiszta és világos szemlétettel közelít a borkészíteshez; azzal a szélesebb látókörrel, nyitottsággal, ami szerencsére az egész borvidéken kezd terjedni a fiatal tehetségek körében. A beépült újabb és újabb élmények, tapasztalatok, az évjáratok kihívásai mind-mind meglátszanak borainak magabiztos stílusán, egyfajta izgalmas fejlődést, csiszolódást mutatva (márkában, arculatban úgyszintén). A kiemelt termőhely a Juharos.
A kalauzban is leírtam: a környék egyik legígéretesebb tálentuma a borász, akire oda kell figyelni.

Gino Ár Mádi 2012.

Kettőezeröt körüli alap birtokbor. Dancka, Szilvás, Juharos. Pont ilyenekre van szüksége Tokajnak, még nagyon sokra. ÉDes süteményes, púderes, poros köves illat. Finom citrusok, finom részletek. Élénk, sőt éles savérzet. Friss korty, de kicsit letompul a vége. Egyszerű, de mégis a tisztaséga, könnyedsége, savorientáltsága tetszik. 5+

Mád Hárslevelű 2012.

Csak tartályban volt, kellően tiszta is. Citrusos, gyümölcsösen friss illat, pici zsályával. Nagyon megnyerő, acélos. Élénk savérzet adja a legfőbb jelleget. Ásványos, makulátlan ízek. Közérthető, de mégsem közhelyes. Valamivel 3000 alatt nagyon-nagyon korrekt hárs. 6

Juharos 2011

Primer jegyek, érett trópusi gyümölcsök, sárgadinnye, kövesség, egy pici tercier kukoricával körbeölelve. Széles sav, rengeteg gyümölcs, az előző két száraz bornál jüval hosszabb íz. Pici tölgyes krémesség, zsírosság, olajosság akad benne azért, de mindez elegánsan kísér. A lenyeléskor a savak is kihúzzák magukat ismét. Fiatal még most is. A fa talán jobban be is épülhet. Szép. 6+

Juharos 2009

Szép palackérettség. Pici füst, kukorica, krémes buké. Öblös, zsíros, mély korty. Kicsit az íz végén az alkohol nagyobb szerephez jut a kelleténél. Nagy térhatás, kimunkált test, szinte likőrös hangulat. A gyümölcs kevesebb, helyette fát találtam még. Komoly bor, bár kissé nehézkes, valamivel több élénkség, üdeség sokat dobna rajta. Gyengébb 6

Cuvée 2011.*

Közben megjegyzem, a címke és az arculat nagyon el van találva szintén: elegáns, de nem tolakodó formák és stílus. Az édes sorban sem kellett csalódnom. Trópusi gyümölcsö, propoliszos orrban, teafűvel, rózsával, édes szamorodnis hatással. Meglepően gazdag és komplex korty. Hosszát tetszetős savak támasztják ki. Közben krémes is, barackosan gyümölcsö. Prím egyensúly. (Mindez 3500 Ft körül.) 7

Cuvée 2012.*

Tartózkodóbb illat: poros, virágos, inkább töppedt hangulat, sárgás gyümölcsök frissességével. Krémes korty, ismét hosszú íz, de savai diszkrétebbek, amitől valamivel lustább lesz. A textúra azonban mégis izgalmas, igényes, kifinomult, és korrekt édes tokaji. Gyenge 7

Késői szüret Furmint 2010.*

Ázott avaros, dohányos, évjáratra jellemzően poros illat, egy kevés narancshéjjal díszítve. Súlyos savak. Vitális és penge. Elképesztő lendülettel szalad a korty. Komoly beltartalom feszíti (ami 10-es késői szüretekben nagyon jellemző, hisz a sok eső sok anyagot vitt fel a bogyókba...). Pici kesernye keretezi a bort. Nagyon izgalmasan mutatják az évjárati sajátosságokat ezek az édesek...ám mégis minden évből a legszebb erényeket fölvonultatva. Bravo. 7

6 puttonyos tokaji aszú 2009.***

És íme az évjárat legjobb aszúja. Örültem, hogy nem csalódtam most sem a nagy elvárások után. Az aszúszemek nem meglepő módon a Danckából jöttek (Mád talán legjobban aszúsodó, alacsonyabban fekvő dűlője). Tiszta illt: narancshéj, méz, nektárosság, nagyon moderált botritisz. Hosszú, krémes korty, épp elegendő sav. Gazdag és tökéletes arányokkal rendelkező aszú (érése legelején). Baracklekvár zárja valahol a végtelen ízt. Nagyszerű aszúbor és mint ilyen az ára is méltányos. 9

Pont az tetszett Szarka Dénes boraiban, hogy most még nem akarják megváltani sem a világot, sem Tokajt, sem Mádot. Egyszerűen csak szép, tiszta borok, - úgy éreztem, a helyén van bennük minden. Semmi öncélú magamutogatás. És ez fontos!! Egy hasonló léptékű, korú borászat esetében a maga stádiumában ez az ideális és okos előrehaladás. Profin, makulátlanul kivitelezett szárazak, nagy megfejtések nélkül, ám az édeseket kóstolva már most világosan látható, hogy az egyik legfigyelemreméltóbb mádi műhely válhat nem is olyan sokára a Szarka Pincéből.

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább