x

Ripka Gergely

Karácsonyi Zwack Open/2013

Magyar borok színe java a Soroksári úton

Régen írtam? Lehet. Most annyi a kihívás, teendő, hogy erre nem jutott annyi idő, mint korábbi évvégeken. Nem is mentegetőzöm. Ettől függetlenül a blog megy tovább. Ígérem, próbálok időt szakítani a tornyosuló jegyzeteim és a rendkívüli borélmények rendszerezésére is (itt is, GM-en is). Remélem, a szándék valamire elég. A kitartó olvasókat viszont semmiképp nem szerettem volna karácsony előtti poszt nélkül hagyni. A rendkívül izgalmasnak és írás szempontjából is eseménydúsnak ígérkező 2014 előtt még próbálok jelentkezni. Jöjjenek azonban most a december eleji Zwack Open borai:

Légli Géza Chardonnay 2013 (M)

Laza, primőr hangulat, nagyon fiatal még: sima, szinte lágy chardonnay, magas alkohollal, és jó testtel, mely jelzi, hogy idővel szép dolgok fejlődhetnek ki belőle.

Légli Géza Rajnai rizling 2012

Fűszeres illat, elsőre kissé penetráns, gumis. Élénk, izgalmas savak, feszesség, ahogy egy rajnaihoz illik. Ásványok. 5+

Légli Géza Matacs Chardonnay 2012

Krémes melegség árad illatából. Olajos magok, szotyi, nagy, szétterülő test és némileg lusta, egyszólamú korty. 5

Légli Géza Sauvignon blanc DÁVID 2012

Friss és rendkívül tiszta illat. Gumicukor, trópusi gyümölcsök, megnyerő tercier hangulatot keltő barackkal. Friss savak teszik a bort magassá. Hosszú íz. Minerális, vágott fűves, szép ízmaradék. Wow. 6

Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2012

Oxidált hatást keltő, száraz szamorodnis, kissé ijesztő cefrés illat (száraz próbában határozott mézesség, amúgy minden aznapi SAP bornál). Ízben gazdag savak, ásványok, az illatért kár egy kicsit… Gyengécske 5

SAP Olaszrizling 2011

Füstös illat, puskaporosság, mézesség. Ízre a cukor meghatrozó komponens, hosszú ízének végét is kissé az édesség uralja. 5+

SAP Furmint 2012.*

Édesre érett trópusi gyümölcsök illata, szúrós kövesség, kicsi méz. Hosszú ízű, szép, minerális furmint. A 12-es évjáratból én ezt vinném… 6+

SAP Furmint 2011.*

…ahogy a 11-esekből vittem is egy furmintot magammal. Szép palackbukéval, barackossággal nyit. Zamatos, köves, picit cukros íz. Nagy test, tömör és gazdag közép, hosszú ívű íz, pici alkoholal zárva. A nap egyik legnagyobb élménye. Később még tehát írok róla részletesebben… 7

SAP Juhfark 2012

Sajnálatos módon ismét cefre, oxidált hangulat, törköly orrban. Ízre szikárabb, szárazabb vonások, minerális és sós sómlóiság. 5+

SAP Juhfark 2011

Érdekes stílusváltás az eddigi 11-esek után. Sokkal több szekunder jegy, esküdni mernék, hogy újfába került vagy ilyesmi, de BZoltán saját bevallása szerint sokad töltésű, nagy hordókban volt, semmi új anyag nem érte a bort. Szerinte minden azzal magyarázható, hogy a természet képes egy az egyben reprodukálni illatokat, ízeket (vagy ahogy Szepsy érdekesen mondaná: „Miért is kéne azokat mesterségesen pótolni?”….bár ez lehet, hogy pont fa témakörben nem idevágó idézet, na mindegy). Ízben a sok cukor a meghatározó, mellettük viszont pengék a savak is. Kiegyenesítik a kortyot szépen. 5+

SAP Hárslevelű 2012.*

Mézes, nektáros, virágos illat, obligát hársasság. Tiszta, áttetsző, feszes és penge bor. A 2012-es sor több, mint ígéretes darabja!  Ásványos és modernebb bor a SAP életművet szemlélve. Balogh Zoli elmondta, hogy számára ez a polírozott nemzetközi stíl kevésbé jön be, de egyúttal látja, hogy sokan ezt keresik… Ahogy én is. 6+

SAP Hárslevelű 2011.

Visszafogottabb itt az illat, zárkózott korát élheti a bor. Sok a cukor itt is, sok a sav is. Zizeg a korty, sznte virgonc, de mégis kicsit hirtelen búcsúzik, rövidebb az adásidő a vártnál. 5+

SAP Hilla 2010

Echte Apátsági bor a gigászi sor végére. Töppedt, késői szüretes hangulat, barack. Ízre édeskés, desszertboros konzisztencia. Némi oxidált jelleg is megjelenik. Rusztikus, hedonisztikus. Szamorodnis jegyek, némileg már egy aranyszínbe burkolózó naplemente hatását kelti. 5

Rókusfalvy Sauvignon blanc 2011

A 11-es Pinot blanc üressége és egyszerűsége után nem voltak elvárásaim a sauvignonnal (noha korábbi kiadásait szerettem), de aztán mégis jobban sült el a bor a vártnál. Illatban csupa fajtajelleges növény, vágott fű vezetésével. Igen jó zamatú korty, szép és életteli ma is. Kellően testes illetve hosszú is, nem egy sima etyeki semmiség. Tetszett. 6

Rókusfalvy Pinot noir 2012 (M)

A pincének tervei vannak a jövőben is a fajtával. Friss, enyhén céklás illat. Ízben szép pinot-s árnyalatokat mutat: hecsedli, virágok, rózsa. Ígéretes…

Ráspi Kopár 2012

Fanyar gyümölcsök orrban, enyhén festőszőlőket megidéző hangulat (zweigelt). Vékonyabb, egyszerűbb, lazább szövetű korty, de szépen összerendeződni látszik. Friss gyümölcsökkel itatja magát. 5

Ráspi Kékfrankos 2011

Erjedt gyümölcsök kissé bizarr illata. Fanyar íz, fickós savak, ismét lazább korty. Voltak már jobb kiadásai is, és ennek a bornak is voltak már jobb időszakai. 5

Ráspi Mágus 2011

Jó tömör illat, mindeféleképpen súlyosabb és összeszedettebb anyagot sejtet. Kimunkált, jó állagú tanninok. Hosszúság. Gazdag soproni bor, végre kellő komolysággal. Ráspinál átalakulás, stílusváltás érezhető a korábbi évekhez képest. Az irány célravezetőnek tűnik (alapborok irányába való eltolódás), remélhetőleg célt is ér a történet. 5+

Ráspi Gneisz 2007

Egy korábbi éra Ráspi bora. De még mindig élő gyümölcsök, szilva és meggy illata. Hosszú, rendkívül sokrétegű bor. Izgalmas savak, puha tanninok. Remekül érik. Nagy soproni. Közel 7

Pfneiszl Merlot 2012

A sok képes alapsorozat része (melynek neve most nem jut eszembe, talán nem is fontos). Füstölt sonkás, gyufafüstös soproni illat. Zilált és kusza korty. Cefrés, tisztátalan utóíz…bizonytalanság, hibagyanú. 3-4

Pfeinszl Kékfankos 2012

Ugyanaz a sorozat. De egész más összhatás. Gyufafüst ismét vezető jegy. Szebb, strukturáltabb, tömörebben szőtt szálakból áll össze. Sok-sok finom, érett gyümölcs. Az áráért nagyon finom kis alapkékfrankos. Fiatalos, szépen elkészített bor. Helyén van benne minden alkotó. 5+

Pfneiszl Tangó

Ásványosabb buké, gyufafüsttel megint. Sok érett, főtt gyümölcsöt érzek benne. Hosszú az íz, szép, picit szeszes a legvégén. Fajsúlyosabb darab. Tetszett. 6

Pfneiszl Távoli Világ 2010

Sok idegen fajta házasítása most is. Érdekes sztori, kevésbé lenyűgöző megvalósítás. – Nyersen húzó savak, zárkozott bor…ennyit írtam föl. 5+

Pfneiszl Impression Rouge 2009

Öreg bútoros, gumicukorkás gyümölcsösségű illat. Érett tanninok elől, gyümölcsök közvetlen mögöttük. Szép bor, hosszú íz, jó struktúra, abszolút talpon. Hoztak pár meggyőző bort a Pfeiszl nővérek. Jó volt ezt látni. Sopronnak nem csak ugyanarra a 2-3 kreatív borászra van szüksége, hogy a figyelem kicsit jobban rá irányuljon. 6+

Gere Attila Athus 2009

Visszafogott illat. Jó tanninok, gyümölcsök, hát van itt mindeféle, de az izgalom minimális, alig-alig éri el az ingerküszöböt, de hibát nem találtam benne. 5

Gere Attila Cabernet sauvignon 2010

Bizonytalan borra számítottam, aztán meglepődtem. Ez a bor finom. Sok gyümölcs, amik érettek, életteliek. Van benne minden, sehol egy nyers, vagy húzós él. Nem tudom, hogy csinálják ezt Geréék, de ez egy korrekt Cabernet 2010-ből. 5(+)

Gere Barrik Cabernet sauvignon 2008

Lassan elfogy ez a bor a polcokról (időszerű?). Lerisztult, visszafogott illat. Finom tanninok, szépen használt hordó, beépülve mindkettő. Kellő súlyú test. Minden a helyén itt is. 5+

Gere Kopar 2009

50% CF, 40 % M és 10 % CS. Tanninjai és savai még most is kilógnak itt-ott. Hosszú, kemény bor. Fiatal. Hosszútávfutónak tűnik egyelőre…jobban mint bármelyik korábbi évjárat. Nem mondom, hogy most ezt a bort vinném haza a kóstolt Gerék közül. 6+

Dobogó 6 puttonyos aszú 2007.***

A pince 2007-es Satöbbi 3 puttonyosa most is jó formában van és a szupermarketek méltó bestbuy-cím viselője.

Mézes, hosszú korty, rendkívül gazdag és krémes aszú. Fiatalon élénkebb és lendületesebb volt sokkal. Kicsit terjengősebb lett mára, de így is óriási. Az alkotók összhangja kitűnő élményt nyújt. Méltó megkoronázása ennek sokszínű borsornak. 8+

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább