X

TOKAJGUIDE

Ripka Gergely

Újdonságok szürete Hegyaljáról: megjelent az új TokajKalauz!

Ha még nem mondtam volna...

Október 3-án megjelent a legnaprakészebb kiadvány a Tokaji borvidék borászatairól, éttermeiről, szállásairól és megannyi egyéb látnivalóiról. A 2021-ben Best European Wine Book díjat is elnyert kétnyelvű kalauzban két újabb pincészet kapott csillagos kiemelést, de a könyv bemutatja az olvasónak, hol érdemes még kopogtatni a 27 településen és környékén. Nélkülözhetetlen útitárs tehát egy felejthetetlen tokaji túrához!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE V. - ősbemutató Budapesten

Utolsó szabad helyek!

Komoly az érdeklődés: alig néhány szabad hely maradt a friss TokajKalauz premierjére, amiért egyfelől borzasztó hálás vagyok. De aki nem akar lemaradni október 3-án a friss csillagok leleplezéséről, annak érdemes most lépni, akár emailben: ripkagergely@gmail.com, akár bármilyen privát elérhetőségen is vagy az ismert közösségi media felületeken! Lesz ott komparatív vakkóstoló fajtákra, évjáratra, cukorra és persze a borvidék legszebb stílusaira. Mindez a Podmaniczky utcában, a Borkoliban. Szuper izgalmas, játékos merülés lesz, közben mesélek, meséltek és Hegyalja legnaprakészebb borkalauzát (akár dedikálva) is hazavihetitek ajándékba. Gyertek! :)

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE/V. - hivatalos premier

2023. október 3. (Borkollégium)

Lassan nyomdában a TokajKalauz ötödik kiadása. Szeptember végén pedig ki is jön. Ez az első alkalom, hogy a könyv nem tavasszal, hanem ősszel lát napvilágot. Nagyon izgatott vagyok. Sikerült rengeteg újdonságot csempészni a könyvbe mind borászatok, szálláshelyek, éttermek vagy éppen kávézók tekintetében, de lesz benne új pékségtől, újhullámos kávézókon át sok-sok egyéb friss tartalom. Ahogy minden kiadásnál, most is bővül a borkatalógus az 1-3 csillagos referenciaborokkal, ami azt jelenti, hogy új birtokcsillagos pincék is úton vannak! Október 3-án a Borkollégiumban mindenre fény derül egy izgalmas vakkóstoló keretében. Még nincs is meghirdetve, de fogynak a szabad helyek!

Tovább

Ripka Gergely

TokajGuide fotópályázat: A tokaji terroir

Egész augusztusban várjuk a nevezéseket

TokajKalauz fotópályázatot hirdet, melynek témája Tokaj-Hegyalja egyik legfőbb egyediségnek, a termőhelynek a bemutatása bármilyen kreatív képi megfogalmazásban.

A fotónak a Tokaji borvidék területén vagy beazonosíthatóan arról kell készülnie. Lehet színes, fekete-fehér, álló vagy fekvő, nappali vagy hullócsillagos, a lényeg, hogy a tokaji terroirt minél szebben/ötletesebben illusztrálja! Erre az augusztus alighanem a legszebb hónap, hisz ilyenkor annyi minden történik kinn a szőlőben is. További részletek a pályázattal kapcsolatban:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJGUIDE/23 - új csillagos pincék és más látnivalók hamarosan...

Hol is tart most a friss könyv...

Miben lesz más? Miben lesz több? Hány új csillagos pince lesz? Mikor jön ki....? Úgy gondoltam, itt az ideje néhány fontos fejleményt megosztani a készülő új TokajKalauzzal kapcsolatban, mely itteni leglelkesebb, legrégebbi olvasóim számára is kecsegtető, izgalmas fejleményekkel szolgálhat. Rögtön egy remek hír: az ötödik TokajGuide munkálatai jelenleg a végükhöz közelednek. Továbbra is szerzői gondozásban, döntően szerzői forrásból zajlik a munka a szabad és független útikalauz körül; a legamagasabb szintű hitelesség elvei mentén. A naprakészre szerkesztett kéziratot pár hete zártam le, a grafikus már az utolsó simításokat végzi ezekben a percekben is, szóval a nagy hajrába érkezünk, az utolsó korrektúrákkal, finomításokkal, képek és térképek szerkesztésével. Ezek mindig a legizgalmasabb szakaszai a munkálatainknak. Szívünk-lelkünk benne most is, mindig a legfrissebb a kedvenc; a hajtás után fontos információk és kulisszatitkok tudhatók meg a 2023-as kiadásról...

Tovább

Ripka Gergely

Te is támogathatod az elhivatott munkát Tokajért!

Csatlakozz a Patreon közösségünkhöz!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023 már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát:

1. A Szamorodni*-csomag mindössze egy palack olcsó bor jelképes árát jelenti havonta, melyhez ajándékba jár egy mindenkori legfrissebb (természetesen dedikált) TokajGuide kötet (premier előtt)!

2. Az Aszú***-támogatók ezen túlmenően, ha szeretnének, akár havonta is kaphatnak tőlem egy könyvet (hisz ajándékba is tökéletes) és bérelt helyük van a következő könyv premierjére is (2023 ősz);

3. míg az Eszenciások***** a köteten túl minden TokajMagic-kóstolóra priority boarding passal gazdagodnak (ez most a legnépszerűbb konstrukció).

Idén egyébként 4 különleges eseményt tervezek (március, június, ősz és december), melyek közül az elsőt februárban fogom meghirdetni. Annyit elárulhatok már most, hogy egy különleges, eddig soha nem látott aszúsor lesz a témája ;)

Köszönet minden eddigi támogatónak, sokat jelent minden support!

Tovább

Ripka Gergely

Támogasd a TokajGuide23 születését!

Az ötödik kiadás 3 nyelven mutatja majd be Tokajt

(EN below) Bevallom, ezen sokat lamentáltam... Majd úgy döntöttem, a pozitív és komoly célok érdekében miért ne lehetne az eszközöket is megválogatni. Szövegek, fotók, ajánlók, események, könyvek, igyekszem minél sokoldalúbban adni Hegyaljáról az elmúlt 12 évben. Évek óta kacérkodtam vele, hogy esetleg a blog legyen-e fizetős; de megnyugtatnék minden lelkes olvasót: nem lett az :) Nem a haszonszerzés a cél vele (az én világomban az anyagi haszon eleve képlékeny fogalom). De onnan jött ez, hogy időről-időre találkozom a munkám, rendezvényeim során olyan személyekkel, akik jelzik, hogy támogatnák a könyv születését, mert szeretik, olvassák vagy mert értékesnek tartják valamiért. Szóval (jobb híján…itthon nincs Kickstarter) a héten elindult a Guide Patreon oldala, ahol opcionálisan 3 féle mértékben lehet megsegíteni a munkámat (a napokban indul el az előkészítése az ötödik TokajGuide-nak, mely várhatóan már 3 nyelven fog megjelenni 2023-ban, részletek hamarosan):

https://www.patreon.com/tokajguide 

Gesztusok és ajándékok is járnak persze a támogatások mellé, igyekszem megszolgálni tehát a bizalmat: premier előtti dedikált példánnyal, ajándékokkal, kóstolóbérlettel. Szóval, aki érzi/tud, csatlakozzon, tolongjon segíteni. Nekem ez a könyv a világot jelenti, ígérem, nagyon hálás leszek :) 

Tovább

Ripka Gergely

ÁPRILIS 8: online TokajGuide premier!

Exkluzív premier előtti kóstolóval :)

Mese nincs: idén minden kicsit másképp van, mint a korábbi három TokajGuide kiadásakor, de úgy döntöttünk, nem toljuk magunk előtt tovább a friss könyv megjelenését. A 150 pincét bemutató, (most utoljára) kétnyelvű kalauz hivatalosan április 9-én kerül forgalomba. Múlt héten kézhez kaptam a példányaim és nem szerénykedek: csodaszép lett! Az április 8-ai előestén premier előtt, online keretek közt mutatkozik be a negyedik kiadás 30 szerencsés résztvevőnek. Ehhez most ajándékcsomagban jár egy teljes borvidéki dűlőtérkép és 6 borminta a mindenkori csillaggal kiemelt pincéktől (4 száraz és 2 édes tétellel, féldecikkel és a játék végett vakon kóstolunk majd google.meet-en keresztül). A friss kiadásban minden eddiginél több, szám szerint 3 új csillagos birtok csatlakozik **Demeter Zoltánhoz, **Szepsy Istvánhoz, a *Királyudvarhoz, a *Bott Pincéhez és a *Disznókőhöz. A 8990 Ft értékű limitált pakkot Pesten és környékén házhoz visszük a kóstoló előtt, de a vidékieknek is igyekszünk valami köztes megoldást találni. További részletek és jegyváltás a facebook eseményben vagy a HELLO@TOKAGMAGIC.HU címen érhetők el (szállítási cím és telefonszám megadásával)!
Előjegyzés kedvezményes, 4000 Ft-os áron március 31-ig lehetséges ugyanezen a címen (a könyv végső ára most is 5000 Ft lesz)! Találkozunk áprilisban...!

Tovább

Ripka Gergely

Nemzetközi díjra jelölve a TokajGuide!

Gourmand Awards for Drink Culture európai bor kategóriában a TOP4 között

Pár napja kaptam a nagyszerű hírt, hogy a Gourmand Awardson a TokajGuide Best in the world szintig jutott, ezzel 'európai bor' kategóriában a legjobb 4 közé került. A Gourmand Awards for Drink Culture a világ egyik legnagyobb gasztrokönyves seregszemléje összesen nem kevesebb, mint 175 ország kiadványainak részvételével. Az európai bor kategória jelöltjei:

• Austria - Ruster/Ausbruch DAC, Rudolf Lantschbauer, Yulan Cai (Vinothek)
• Bosnia - Wine Stories, Bosnia & Herzegovina, Zeljko Garmaz
• Hungary - Tokaj Guide, Ripka Gergely (Scolar)
• USA - The New Wines of Mount Etna, Benjamin North Spencer (Gemelli Press). 

Felemelő érzés már önmagában Tokajt és Magyarországot látni ezen a shortlisten. A Best in world kategória matricáját már használhatják a kategória döntősei, végső győztest pedig nyáron hirdetnek, Párizsban.

A teljes lista itt böngészhető: www.cookbookfair.com.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJKALAUZ19 megrendelése/ordering information

Kontakt, Információk.

((Scroll down for the English version!))


A szombaton megjelent TOKAJKALAUZ megrendelésével nagyban támogatod munkánkat, további tevékenységünket Tokajért.
Ezeken az útvonalakon lehet legkönnyebben hozzájutni a friss Guide-hoz:

Kérjük, hogy szállítási és számlázási címet mellékelj a rendelésedhez, ez nagyban segíti a logisztikát! A szállítást, utánvétet valahogy megoldjuk. Budapesten és közvetlen környékén, illetve Hegyalján természetesen folyamatos a kiszállítás, akár nagyobb példányszámban is, viszonteladó pontok számára is.

Köszönjük, ha támogatsz minket! :)

(A kötet elérhető lesz a Libri, Bookline, a Scolar Kiadó és más hálózatokban is országszerte. Összesen 4000 példány került nyomtatásra, s az utánnyomás bizonytalan, ezért nem garantált, hogy ez a friss kiadás karácsonyig kitart...)

 

ENG: Here you can find all the main information about the oredering methods of the new TOKAJGUIDE19. By purchasing a single copy of this issue you support our work and efforts for Tokaj!

Please attach the delivery- and the invoice address to your order. In Budapest and within the Tokaj region we are delivering frequently (even higher number of copies for retailing with discount price), othervise post service or friends in common can help in delivering. Thanks a lot for your support! :)

(The TokajGuide is/will be available soon in Libri Shops, on Bookline and in the shops/partners of Scolar Kiadó. Only a limited 4000 copies were printed out from the current edition, so it would be hard to tell, whether it will last till this Christmas or not..)

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább