X

TOKAJGUIDE

Ripka Gergely

A TOKAJKALAUZ19 csillagos borászatai

Két új csillag a TokajGuide-horizontján

Szabad és független TokajKalauzunk újabb kiadásának éppen ezekben a percekben zajlik a premierje. Itt a blogon értékelt 88-90 pont fölötti kiemelkedő borok mentén minden kiadással elérhetőek a pincék számára birtokcsillagok. A TokajGuide végén is böngészhető Borkatalógus rendje a következő: 1-3 csillag között értékeljük az igazán figyelemreméltó minőségeket (egy csillag nagyjából 88-90 pontnak felel meg, két csillag kb 91-94 pont között mozog, míg az igazán kivételes borok kapják csak meg a három csillagot, jellemzően nem egyetlen kóstolási tapasztalat alapján, hanem több éves újrakóstolással). Azért értékelünk csillagok mentén, mert ez sokszor jobban kifejezi a borok által képviselt minőségi szinteket, mint egy numerikus adat, pillanatnyi értékelés alapján. Ennek mentén 2016-os kiadásban egy borászat megkapta második birtokcsillagát is: **Demeter Zoltán, *Szepsy István és a *Királyudvar mellé a *Bott Pince is csatlakozott a szűk körhöz három éve. Az új kiadással 2019-ben ismét bővült ez a lista.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJKALAUZ19 - zárszó (kiadatlan)

B-oldalak...

Szombaton megjelenik a friss TokajKalauz. Újabb fontos állomás ez, egy hosszú munka a végéhez közeledik (sok egyéb munka meg most indul igazán). Van nagyon sok kimaradt írás, melyet (részben a kétnyelvűség miatt) úgy döntöttem, nem zúdítok rá az olvasókra. Bármit lehet pesszimista módon szemlélni. Senki ne gondolja, hogy én nem látom Tokaj-Hegyalja hibáit, s csak a szépet nagyítom fel ezerszeresre. Pont így, minden hiányosságával, keletiségével és nyughatatlanságával együtt tartom Hegyalját a világ közepének. Aki azonban folyton csak a hibákat keresi Hegyalján nagyítóval, az talán pont a lényegről csúszik le minduntalan, hogy Tokaj minden történelmi fordulat, mélypont és küszködés ellenére is mindig stabil érték tudott maradni. Arra gondoltam, megajádékoznám a blog olvasóit egy kiadatlan zárszóval. Nem mondom, hogy kedvcsináló, hisz épp ezért nem került nyomtatásba, (nem is hosszú) de talán így teljes a kép...

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJKALAUZ19 – Országos Premier előtt

Álomtól a megvalósulásig

Korszakváltás. A 2014-es debütálás után 2016 szintlépés volt (terjedelemben és minőségben is), de a friss TokajKalauzzal egészen új fejezet indul, új lapon (én pedig gyakorlatilag erre a lapra teszek fel szinte mindent). Tíz év tokaji rajongásból így lett mostanra küldetés. S bár a márciusban bemutatásra kerülő új guide friss szabadúszó létem elég gyors kifejeződésének tűnhet, el kell mondanom, hogy nagyon nehezen született meg. - Életem egyik legrázósabb időszakának lenyomata.

Tovább

Ripka Gergely

*Királyudvar – időutazás 10 év/Sec

Vannak pincék, amiktől minden kóstoló kicsit ünnep

A tarcali székhelyű *Királyudvarelsők közt kapta meg csillagát a TokajKalauz legelső kiadásában (2014). Az akkor már javában biodinamikus és javában Szepsy, de már javában Demeter Zoltán (és Noel Pinguet – Dom. Huet) nélkül működő borászat minden változás és zajos fordulat ellenére egyértelműen érdemelte ki ezt a kitüntetést. A hőskorszak mérföldkövei persze igen súlyosak: 1999-2007 között az egyik legkomolyabb borműhely működött a királyi udvarház megmentett, felújított falai közt, a borvidék legjobb, említett szakembereinek közreműködésével tehát nem meglepő az a csillag. Azok a borok tényleg grandiózus egyéniségek voltak, sajátos portfólió mentén elkészítve (Sec, Demi Sec, Ilona Cuvée, Lapis aszú). Persze a stílusváltozás nyomonkövetése sem egyszerű. A borok jelentős része, mostanra 90 %-ban külföldön kerül értékesítésre, az eleve kis palackszám (40-45 ezer/év) töredéke pedig a Terroir Clubon keresztül úgyszintén a csúcsgasztró porondján fogy el (zömében vélhetően ugyancsak nem hazai közönség révén). 

Tovább

Ripka Gergely

Interjú a TokajKalauzról

Tarcali Hírek - Erdélyi István [2016. március]

„És mint az ékszer is holt kincs a láda fenekén, életet kap akkor, ha viselik”

/Kodály Zoltán/  

Kedves Gergő! A 2014-es első megjelenést követően idén februártól kapható a Tokaj-Hegyaljára látogatók, és az itt élők részére egyaránt átfogó turisztikai vonatkozású információkat tartalmazó TOKAJ KALAUZ második, bővített kiadása. Az útikönyv szerzőjeként megfogalmazott bevezető soraidból kiderül, hogy lehetőségeidhez mérten sok időt töltesz régiónkban, és hétről-hétre látod az itt élő, alkotni vágyó emberek munkájának köszönhető értékmegőrzést, értékteremtést, és a mindezek alapját jelentő lokális küldetéstudatot. „Tokajt átélni újra és újra…..” – olvasható könyved prológusának első mondata. Szerzői szemmel tekintve e vidékre, mi változott nálunk két év alatt? 

Két év nagyon rövid intervallum. Nehéz kézzelfogható változásokat realizálni ez alatt. Van egy borvidékünk, ami évszázadokig a magas színvonalú borairól volt híres. Ezt szokta meg a világ Tokajtól. Elkövettük azt a hibát, hogy engedtünk a színvonalból, ami után minden döntés és fejlesztés nagyon nehéz, vontatott. De bizakodó vagyok: az elmúlt 25 év történelmi paradigmaváltást hozott, és a jelenlegi folyamatok biztató irányt mutatnak a borvidéken. Érdekes dolog ez, mert aki nem a borvidék gyermeke, attól mindig kicsit nehezebben veszik a kritikát, mégis mennyien lettek sikeresek Hegyalján úgy, hogy sok esetben nem is ebben az országban születtek. Ez is igazolás arra, mennyire kiválóak Tokaj adottságai a nagy álmokhoz.

 (Folytatáshoz katt a Továbbra.)

Tovább

Ripka Gergely

A TokajKalauz 2016 turné!

GuideTour-Calendar

Az új kiadvány itt mutatkozott/mutatkozik be:

o4. o2. - Hímesudvar, Tokaj (záróesemény, koccintás az új borteraszon)

o3. 19. - Ikon Étterem, Debrecen

o3. 18. - Eger, Brancs Kávé és Borkert

o3. 17. - Bp, TüTü - Gasztrománcz (ft. Tállya Radicals)

o2. 26. - Borhistóriák 2.0 (ft. Ogl Marcsi): Levéltár, I. ker.

o2. 24. - Corvinus Borklub: Budapesti Corvinus Egyetem, Fővám tér

o2. 19. - Borhistóriák (ft. Ogl Marcsi): Levéltár, I. ker.

o2. 14. - Tokaj Hegyalja Piac (local debute): Sárga Borház

o2. 11. - XPatLoop Wine Club: Corinthia

o2. o4. - Nagy Furmint Februrár (debute): Vajdahunyad Vár

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJKALAUZ/TOKAJGUIDE - 2016: Furmint Február, február 4. (Vajdahunyad Vár)

Már előrendelhető

Közeleg a várva várt megjelenés. Mi már nagyon izgatottak vagyunk.Ilyen részletességű adatbázis nyomtatásban még eddig biztos nem jelent meg Tokaj-Hegyaljáról. Nagyon jól esik már most a nagy érdeklődés. Február 4-től 3000 példány várja két nyelven, hogy kedvet csinálhasson az olvasóknak.

Addig is a kalauz házhoz jön! Azoknak, akik igazoltan maradnak távol csütörtökön a Furmint Februartol íme a legegyszerűbb megoldás az új Tokajkalauz házhoz rendelésére!

//

We are so damn excited. Thursday is coming, and the new issue of Tokaj Guide will debute on the Great Furmint Febuary. This book will be the most detailed guide about the Tokaj region so far. 3000 pieces are waiting for its readers.

And for those who cannot participate on the Great Furmint February (on Thursday) here is the easiest way to pre-order the brand new Tokajguide/16!
(It is in Hungarian, but please contact if you need any help in the delivery.)

Tovább

Ripka Gergely

Szolgálati közlemény: Tokajkalauz, új kihívások!

Előkészületek, magánügyek és azok hatásai az írásra

Pár szót a sokak kíváncsiságát élvező, fejlesztés alatt álló TokajGuideról: - Lassan eltelik két év, a két nyelvű TokajKalauz/2016 készül gőzerővel. Kétszer akkora adathalmazzal dolgozunk (minimum), mint a nagy sikerű 2014-es kiadásnál. A fordítás a finisbe kanyarodik éppen, és javában folyik a grafikai munka, ami bizony nem is fog megállni újévig. Gyönyörű fotókkal és nagyon gazdag, informatív tartalommal van szerencsénk dolgozni, amit szeretnénk méltó, mégis felhasználóbarát formába önteni 2016-ra. A tervezett megjelenési idő most is a furmintfebruár lenne, ott remélhetőleg hozzá tud majd jutni a nagyközönség és a pincék is. Mi most úgy látjuk, hogy ez az eddigi legátfogóbb kiadvány lesz Hegyalja és a Zemplén látnivalóiról (tehát nem csupán a borkedvelő közönség számára tartogat meglepetéseket), angol és magyar nyelven. Izgalmas kihívás és igazán felemelő érzés látni, hogy mekkora várakozás veszi körül ezt a kiadványt. Bele is tesszük szívünket, lelkünket. Facebook oldalunkon egész biztosan várhatók majd újabb és újabb részletek a megjelenésről, érdemes tehát nem csak lájkolni, de a borítókép alatt az értesítések követésére is kattintani.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább