X

SAJGÓ

Ripka Gergely

Az édes bor élt és élni fog!

Nemzetközi mélymerülés a maradék cukorban

Izgalmas felkérésnek tettem eleget pár napja a Borkollégiumban. A 3 órás mesterkurzus célja az volt, hogy a világ különféle természetes édesboros technológiáit kóstoljuk össze (az erősítetteket tehát most kihagytuk). Jól tudjuk, hogy ez a piaci szegmens micsoda kihívásokkal küzd eladhatóság és rentábilitás terén, nem csak Tokajban. Mégis megdöbbentő volt azt látni e 21 borral, mennyire sok országban becsülik nagyra a termelők az édesség limitált kincseit mint a természet ritka ajándékát. 

Tovább

Ripka Gergely

Sajgó Édes Szamorodni 2018

Mélyülő aranyszín. Érett, avitt, old-school édes tokaji illatok jellemzik. Ízben is ugyanígy folytatódik diós, kesernyés érettséggel, közepes édességgel, kevés élménnyel. Koravén benyomást kelt nagyon.

Tovább

Ripka Gergely

Szedmák Borház Sajgó Hárslevelű 2021

Tiszta késői szüretes jelleg, sok tiszta fehér húsú gyümölccsel. Ízben is remek arányok, tiszta és modern édes tokaji karakter, sok-sok friss primer jeggyel, szuper egyensúly mellett. Ígéretesnek tűnik édesben is 2021.

Tovább

Ripka Gergely

Sajgó Késői szüretelésű Hárslevelű 2016

Mély arany szín. Érett barackosság, kamilla, kicsit direkt, kommersz illat. Kesernyés, teás, nem bonyolult, érett diósság jellemzi a régi iskola mentén. Sok erényt nem leltem meg benne.

Tovább

Ripka Gergely

Sajgó Késői szüret Sárga muskotály 2019

Színtelen muskotályosság és orrban is nagyon tipikus, illatos, technológiai jegyekkel. Lágy, savakban kifejezetten tompa, lusta mozgás, de gyönyörű tiszta gyümölcsök ízben. Krémes, szép szerkezet, kifejező, elragadó fajtajelleg. Nagyon szerethető, a műfaj rajongóinak alapmű.

Tovább

Ripka Gergely

Sajgó 6 puttonyos tokaji aszú 2013*

Sokadszorra lep meg a pohárban, a pince egyik legszebb bora az általam eddig kóstoltak közül. Méz, propolisz, gyönyörűen megfogalmazott aszússág, aszalt gyümölcsökkel illatban. Krémes, hosszú, vastag bor, sok cukor, kevés sav mutatja be a nagy évjáratot. Még érhet, de kicsit egyoldalú a koncentráció. Kevés izgalom, kevés finesz. Akik kedvelik a régi iskolát, de nem vetik meg az újat sem, azoknak egy szép arany középút.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJ - vakteszt/VII.

Kincsvadászat címke nélkül

Idei hetedik hegyaljai vaktesztelésünkbe már a Coravin-rendszer is segédkezett. Ennek köszönhetően azon tételek, melyek érlelése tovább indokolt lehet, azokat későbbi összekóstolásokra is vissza tudom tartani; míg amelyeket már érdemes elfogyasztani, nos abba az irányba is azonnal tudunk lépéseket tenni otthon…:) Az a fajta frusztráció viszont megszűnik, hogy fel van bontva egyszerre 14 palack, ami azért heteken keresztül sem tud méltó módon elfogyni. Mennyivel egyszerűbb így a borkedvelő élete a rengeteg otthoni palacckal (egy kis pincével)! Újabb vegyes sor következik ismert és kevéssé ismert nevekkel vegyesen. Jó olvasgatást:

Tovább

Ripka Gergely

Szuperaszúk premierje a Borkoliban

Kiskarácsony nagy édesekkel

Az idei kemény év megpróbáltatásait levezetendő igazán szép felkérésnek tehettem eleget december 23-án, amikor is a **Szepsy István által már hetekkel korábban bejelentett első szuperaszúk debütálását celebrálhattam. A hazai sajtóban már több kört futott a Betsek- és Szent Tamás-dűlők 1-1 parcellaszelektált aszújának híre (2017-ből). A borvacsorával egybekötött fővárosi bemutatót a járvány miatt le kellett fújni a borászatnak, de a Borkollégium archívumának pár igen szép aszújával felvezetve, tíz szerencsés résztvevővel megkóstoltuk a mérföldkőnek számító két mádi tételt (melyek egyúttal alighanem a valaha készült legdrágább aszúk is). Hogy a szupertoszkán borokhoz hasonlóan új korszakot nyitnak-e meg a szuperaszúk… Nos, ezt majd a piac fogja eldönteni. Egy biztos: sokan beszélnek most róluk és nagyon kevés készült belőlük (2x960). Lássuk (mély vízbe dobva) tényleg annyira komolyak-e:

Tovább

Ripka Gergely

Sajgó Száraz Szamorodni 2017

Aldehides, érett, diós, oxidatív iskola, gombával és a múlt tradicionális illatával. Ízben erőteljes sav, szárító, fanyar jegyek, külön mozog a sav. Még elég fiatal a műfajhoz képest. Dió, kesernyés, szikár utóíz (alighanem a legsavasabb száraz szamorodni, amit valaha ittam). Jól esne némi szélesség, test és persze gyümölcs...sajnos nem igazán győzött meg.

Tovább

Ripka Gergely

Sajgó száraz szamorodni 2017

Sokat fogunk még hallani 2017-ről, igazán nagy évjárat Tokajban. Illatában zöld dió, klasszikus érett karakter, régi, hagyományos iskola. Ízben erőteljes savak, kimondottan fanyar ízek, de még fiatal köntösben mutatja a stílusjegyeket. Hosszú íz, kicsit laza szekezet, élénk korty, sós, szárító végszóval.

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább