X

MERLOT

Ripka Gergely

A Masseto-sztori

2006-os kóstolójegyzettel

Kivételes kegyben részesülhettem pár hete. Tanítok borokról több kisebb-nagyobb suliban is, és nem rég az egyik tanítványom meglepte a csapatot egy 2006-os Massetoval (szoktunk ilyen bring your own bottle kihívcásokat belefűzni a tematikába a tanulás jegyében, de inkább a hiperes, benzinkutas, házi boros (!) büntikhez szoktam hozzá az elmúlt években…talán ez most az elégtétel volt). Long story short: a bor tulajdonosának barátja kapta ajándékba a palackot egy tehetős kollégájától, aki egy mámoros este végén kapta le a boros polcáról, és adta át búcsúzóul, majd a kedves tanítványnál kötött ki, aki a weben megnézte, mennyit érhet (kb félmillió forint körül mozognak most aktuálisabb évjáratok). Ő maga sem tudta igazán, mi is ez, így elhozta az órára. Ha már így alakult, elevenítsük is fel, hogy mi is pontosan a Masseto és hogyan születtek meg a szupetroszkán ikonok?

Tovább

Ripka Gergely

Zantho Merlot Reserve 2021

Közepes rubin szín. Növényi, vegetális, kissé rendezetlen illat, füstös, sötét fűszerekkel díszítve. Étcsokis, egész telt íz, de mégsem túl testes vagy tanninos, inkább közepes testű merlot, a végén szárító ízzel. (5+)

Tovább

Ripka Gergely

Ruppert Borház Merlot 2017*

Finom piros gyümölcsök, tiszta, elegáns, kifinomult, jóleső fűszerek adta illatok. Arányos íz, eleven gyümölcs, friss sav, izgalmas és közben nagyon jó inni. Érett tannin, érett savak, profi bor: érezhetően van vízió, van ötlet és fantázia a bor mögött. Bravo. (7+)

Tovább

Ripka Gergely

Malatinszky Csaba Kúria Merlot 2015

Erősen animális, érett palackbuké. Magas tannin, kortalan íz, hosszú, telt, sűrű szövet, sötét húsú gyümölcsökkel. Markáns tapadás, még most is fiatal. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Bodri Pincészet Bodri Szekszárdi Merlot „Gurovica” 2020

Likőrös, szilvás, mély illatában elegáns fa, szantál, fakéreg és szegfűszeg. Ízében csodás fűszerek, szép puha tanninjával finomszemcsés szerkezetet mutat. Sötét húsú gyümölcsök teszik fiatalos szerkezetű és hosszú borrá. Végül tömör, fajtajelleges étcsokis végszóval búcsúzik. (6+)

Tovább

Ripka Gergely

Simigh Szekszárdi Merlot 2017

Szép rubin szín. Friss primer illatjegyekkel indul, főként fekete húsú erdei gyümölcsökkel. Friss, fiatalos korty, benne, negro cukorkás, mentás gyógynövényesség, tapadó tannin, újvilágias vanília, azaz kifejezett hordó érezhető. Modern jelleg. Szép mélység, teltség és koncentráció együttesével.  (6)

Tovább

Ripka Gergely

Schieber Patina Merlot 2019*

Hogy a pezsgő után is legyen mivel ünnepelni, jöjjön egyik kedvenc idei vörösborom! Bíbor és rubin szín játszik a pohárban. Egészen újszerű stílus a hazai vörösök mezőnyében. Modern, kirobbanóan gyümölcsös, kávés jegyek, sok-sok hordófűszerrel. Finom üdítő sav, egészen frissítő ízek, fiatalos stílus, mégis tartalmas bor sok húsos gyümölccsel. Remek tannin, izgalmas fűszerek, (intelligensen) vaníliás hordó. Végre egy igazán eleven vörösbor! Tetszett nagyon a sok harapható, jóleső gyümölcsével ő is. (7)

Tovább

Ripka Gergely

Szekretár Marathon Merlot Prémium 2018

Étcsokokládé, vanília és szilva tiszta, modern hangolású illata. Ízében is jön az étcsokoládé, élénk sav, igaz kicsit egyszerű szerkezet mellett. Élénk fűszeresség, intenzitásban, koncentrációban kissé egydimenziós, de tiszta, elegáns savú, közepes testű tétel, amely semmiben nem túloz.  (6)

Tovább

Ripka Gergely

Chateau Pey La Tour Bordeaux Superieur 2018*

Évek óta mindig megkóstolom ezt a tételt, mint amolyan elérhető árú bordói origo a jobb partról (St. Émilion környéke). Ami a sznoboknak még kevés, de az átlagfogyasztónak már érthetetlen, én sokszor épp ott találok örömöket. Most is megnyerő az illata: tejszínes cappuccino, földes jegyek, fakéreg, grafit, bors, sötét édes fűszerek: nem tolakodó, de igen nemes aromatika, roppant elegáns hordóval tanít. Ízben erőteljes, határozott jelenség: magas tannin, nagy test, étcsokis merlot-karakter, sok-sok fűszer és hosszú kortylefutás. Fekete fűszerek, toastos jegyek, kevés gyümölcs, azok is inkább sötét húsúak, főttek. Babér, édeskés gyógynövények és dohány jön a végén. Vadóc bor, igen fiatal még (1-2 év a tanninok javára válhat), de bevallom, nagyon tetszik (évek óta). Megéri az árát!

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább