Bognár Pincészet Kopár Merlot 2018
Sötét rubin szín. Szilvás, cassisos, csokis, szép mély illat. Fanyar, szárító ízek, összességében nagyon fiatalos szerkezet. Étcsoki, magas és durva tannin, édeskés lecsengés.
Sötét rubin szín. Szilvás, cassisos, csokis, szép mély illat. Fanyar, szárító ízek, összességében nagyon fiatalos szerkezet. Étcsoki, magas és durva tannin, édeskés lecsengés.
A pince kékfrankosait szerettem korábban, most a merlot-val meggyűlt a bajom. Animális, büdi, bőrös, kávés illat, sok gyógynövénnyel. Szárító és eléggé animális ízek, nagyon tapad a vége. Összességében hiányzik az elegancia és szépség (de nem tévesztem szem elől a pincét, mert pár hete a furmintjukban is láttam fantáziát).
Nagyboros, komoly érlelésű, de fiatalos buké. Fűszerek, hordó, szilvás gyümölcsök, szép ízeket mutat nagyon. Izgalmas vörösbor. Erős tannin, sok hordóvanília, szárító, nagy testű merlot, a korty végén némi tapadással (fiatal még, de komoly vörösbor).
Szép likőrösség, gyógynövények és sósság sejlik fel illatban, bár mellette egy kis izzadságszagos animalitás is bevillan. Ízben hatérozott tanninok, merlot-s étcsoki, szárító, durván cseres és eléggé hordós is a korty vége. Lecsengésében fűszerekkel, sötét húsú gyümölcsökkel búcsúzik.
Sok fűszer, érettebb mélység illatban, kis mákkal, földességgel. Sok hordó, sok tannin, tömör íz, komplex és vagány vörösbor. Vanília, viszonylag kevés gyümölcs, egészen kókuszos (újvilágias) a korty vége.
Halványabb rubin szín. Visszafogott illat, pirosas gyümölcsökkel, egyedi vonások illatban, de alig-alig mutat valamit. Ízben is elég sok piros bogyós jegy: málnás, ribizlis, játékos, nagyon, kedves és barátságos vörösbor, a maga egyedi módján.
Füred-csopaki merlot válogatás. Sok-sok gyógynövény, negro, szépen nyílik: mák és kávé fűszerezi illatát. Fiatal bor, sok sötét gyógynövény ízben is. Kevés tannin, jól iható világ, igaz különösebb izgalmak nélkül.
Fekete gyümölcs, bőr, fekete fűszerek, szép és komoly illat, fabútoros hordóhatással. Komoly, komplex íz, nagyon fűszeres, nagyboros, tüzes, nagytestű, de rendkvül komplex, rétegzett merlot. Igazán összetett és szép magyar vörösbor, komoly hordóval.
A tavalyi év egyik meglepetése számomra Villányból. Fiatalos, friss gyümölcsillat, főként sötét húsú gyümölccsel, szilvával, nagyon megnyerő mélységgel. Fiatalos, friss íz, vaníliás és erős hordó, szárító tannin, de újvilágias stílusa nagyon el van találva. Végre egy igazi újszerű, egyedi élmény Villányból!
Koncentrált, nemes, erős hordó, sok vanília. Ízben az évjárat adta magas sav szárít, fiatalos, sok sötét húsú gyümölcs, szép, intelligens hordóhasználat és ez még alakulhat tovább felfelé. Tetszett.
Egy viszontagságos év édesei 10 év után
A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:
Egy viszontagságos évjárat egy évtized után
Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:
Érlelt löszborok tanulságai Tokajból
Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:
Eszterbauer vs. Sebestyén
Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában.
Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény
Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!