X

MERLOT

Ripka Gergely

Bognár Pincészet Kopár Merlot 2018

Sötét rubin szín. Szilvás, cassisos, csokis, szép mély illat. Fanyar, szárító ízek, összességében nagyon fiatalos szerkezet. Étcsoki, magas és durva tannin, édeskés lecsengés. 

Tovább

Ripka Gergely

Steigler Pince Prémium Merlot 2019

A pince kékfrankosait szerettem korábban, most a merlot-val meggyűlt a bajom. Animális, büdi, bőrös, kávés illat, sok gyógynövénnyel. Szárító és eléggé animális ízek, nagyon tapad a vége. Összességében hiányzik az elegancia és szépség (de nem tévesztem szem elől a pincét, mert pár hete a furmintjukban is láttam fantáziát).

Tovább

Ripka Gergely

Szende Pince Múzsa Merlot Selection 2017

Nagyboros, komoly érlelésű, de fiatalos buké. Fűszerek, hordó, szilvás gyümölcsök, szép ízeket mutat nagyon. Izgalmas vörösbor. Erős tannin, sok hordóvanília, szárító, nagy testű merlot, a korty végén némi tapadással (fiatal még, de komoly vörösbor).

Tovább

Ripka Gergely

Streit-Zagonyi Merlot 2017

Szép likőrösség, gyógynövények és sósság sejlik fel illatban, bár mellette egy kis izzadságszagos animalitás is bevillan. Ízben hatérozott tanninok, merlot-s étcsoki, szárító, durván cseres és eléggé hordós is a korty vége. Lecsengésében fűszerekkel, sötét húsú gyümölcsökkel búcsúzik.

Tovább

Ripka Gergely

Szent Gaál Pincészet Obsessio Merlot válogatás 2017

Sok fűszer, érettebb mélység illatban, kis mákkal, földességgel. Sok hordó, sok tannin, tömör íz, komplex és vagány vörösbor. Vanília, viszonylag kevés gyümölcs, egészen kókuszos (újvilágias) a korty vége.

Tovább

Ripka Gergely

Sümegi Ákos Merlot 2016

Halványabb rubin szín. Visszafogott illat, pirosas gyümölcsökkel, egyedi vonások illatban, de alig-alig mutat valamit. Ízben is elég sok piros bogyós jegy: málnás, ribizlis, játékos, nagyon, kedves és barátságos vörösbor, a maga egyedi módján.

Tovább

Ripka Gergely

Villa Gyetvai Borbirtok Prima Merlot 2017

Füred-csopaki merlot válogatás. Sok-sok gyógynövény, negro, szépen nyílik: mák és kávé fűszerezi illatát. Fiatal bor, sok sötét gyógynövény ízben is. Kevés tannin, jól iható világ, igaz különösebb izgalmak nélkül.

Tovább

Ripka Gergely

Szeleshát Szőlőbirtok és Pincészet Nomád 2017*

Fekete gyümölcs, bőr, fekete fűszerek, szép és komoly illat, fabútoros hordóhatással. Komoly, komplex íz, nagyon fűszeres, nagyboros, tüzes, nagytestű, de rendkvül komplex, rétegzett merlot. Igazán összetett és szép magyar vörösbor, komoly hordóval.

Tovább

Ripka Gergely

Rejiji Wines Blackbird Kopár Merlot 2017*

A tavalyi év egyik meglepetése számomra Villányból. Fiatalos, friss gyümölcsillat, főként sötét húsú gyümölccsel, szilvával, nagyon megnyerő mélységgel. Fiatalos, friss íz, vaníliás és erős hordó, szárító tannin, de újvilágias stílusa nagyon el van találva. Végre egy igazi újszerű, egyedi élmény Villányból!

Tovább

Ripka Gergely

Vinatus Pincészet Merlot 2016

Koncentrált, nemes, erős hordó, sok vanília. Ízben az évjárat adta magas sav szárít, fiatalos, sok sötét húsú gyümölcs, szép, intelligens hordóhasználat és ez még alakulhat tovább felfelé. Tetszett.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább