EGER MA/I. - A legfontosabb bor: az Egri Bikavér
Az Egri Bornap mesterkurzusain jártunk
Hosszú idő óta az egyik legizgalmasabb egri rendezvényen vehettem részt a minap. A Wineglass Communication (Tóth Adrienn és csapata) az egri borászok kezdeményezését erősítve szervezte meg az Egri Bornapot a Societé-ben. Szakmai program, remek helyszín, illusztris előadók, ígéretes témák segítettek elmélyedni a borvidék aktuális borminőségeiben. Mert ha egész őszinték akarunk lenni egymáshoz és magunkhoz, akkor a teljes igazság az, hogy Egert szeretjük, de tele vagyunk még 30 év után is vegyes érzésekkel. (Máshogy, mint Tokaj kapcsán.) Sok szempontból Eger még nehezebb keresztekkel küzd, mint számos más borvidék (írtam én is, hideget meleget egyaránt egri borokról). Amennyire én meg tudom ítélni, Eger a sokféleséget igyekszik erényként bemutatni, de alighanem épp ebben vesznek el a fontos üzenetek, mire a fogyasztóhoz érnének. Két ültetett kóstolóval igyekszünk felvenni most a fonalat. - Az első mesterkurzuson Fiáth Attila, Gál Tibor és Hegyi Ádám a borvidék kiemelt vörösbor márkájáról, a bikavérről okfejtetek.