X

BADACSONY

Ripka Gergely

Éliás Királyleányka 2020

Tiszta, fiatalos, illatos, kedves aromatika, őszibarackkal és virágossággal. Lágy, enyhe, visszafogott íz és elég kevés izgalom. Szőlős, szőlővirágos karakter, finom savval keretezve. Korrekt illatos fehérbor.

Tovább

Ripka Gergely

Varga Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát 2018

Illatában enyhén vegetális jegyek. Hosszú édesség, kukorica érződik a kortyban. A végén sárga gyümölcsök, kissé jellegtelen és nagyon egyszerű édes bor, melyben nincs igazán sav és kevéske a lendület is.

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Kéknyelű Selection 2019

Második nekifutás a borral, de hiába... Erősen fülledt, zavart illat, zöldséges (mustáros), tisztátalan, cefrés, sajtos jegyekkel és papírossággal (sok szépség tehát nem szorult illatába). Ízben sem találtam benne erényeket, a gyümölcsök finoman szólva nem frissek, puhák. Ebbe a palackba nem sok szépség szorult ezúttal....

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy St. George 2019

Kedves citrusos, még inkább citromfüves aromatika. Ízben tiszta, feszes, szárító lime ismét, de mégis jóleső, szép korty jellemzi, olajos magos, mandulás díszítéssel. Nagyon szép és magabiztos példa a régió fehér boraira. Halak mellett lehet az igazi.

Tovább

Ripka Gergely

Váli Péter Kéknyelű 2019

Friss, déli gyümölcsös jegyeket mutat orrban, körtével, zöldalmával, megnyerő tisztasággal. Feszes, citrusos savak és friss, modern, finoman szárító jegyek, amik halétel mellett működhetnek igazán szépen. Tisztán hagyja a szájat, sok éve referencia már a műfajban és most is jár a taps Váliéknak!

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Kéknyelű Válogatás 2019

Gyógyszeres, aszpirines és enyhén papíros fedettség érezhető illatában. Kiegyensúlyozottnak a korty sem mondható: kesernyés, lágy, lusta és tompaság fedi a tavalyi év borászának borát. Válogatás létére nem nagyon találtam benne meggyőző értékeket...

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Bácshegy 2016

Az érlelési jegyek uralják a bort. Illatában kókusz, fa, hordó. Vastag korty, sok szesz, még több fa, vulgáris hordó. Nem elegáns, darabos, masszívan fed a hordó (így sajnos a Bácshegyről sokminden nem derül ki).

Tovább

Ripka Gergely

Hordókísérlet badacsonyi Pinot-val

Online karanténkóstoló a JAKAB Winery-vel

Alapvetően nem vagyok az az online kóstolgatós alkat. De Jakab Péter a minap olyan emailt küldött, amin mégis fennakadt a szemöldököm. Most induló borászata, első szüretének tétele különböző hordókba került annak érdekében, hogy megtalálják azt a legalkalmasabb faedényt, amely a termőterület és a fajta legjobb tulajdonságait hozza elő és a legizgalmasabb komplexitást adja. Mivel van nekem egy “kádárvénám” is, illetve a pinot minden borkedvelőnek eleve szerelem (bár egy olyan forró termőhely, mint Badacsony egy sor kérdést vet fel a fajátval kapcsolatban), örömmel mondtam igent a kihívásra, hisz ritkán kóstolhatunk meg egy boron keresztül ennyi féle hordóhatást. S noha én sem pártolom, ha a hordó dominál a borban, pont arra a kérdésre kerestem a választ, hogy melyik hordó segít a legszebben kibontani a termőhelyet és a fajtát, a magyar vagy a burgundi. A Tovább gombon keresztül mindenre fény derül.

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy Rajnai rizling 2017.*

Igazi hazai etalon a fajtából. A Gilvesy rajnaik közül minden végletet kóstoltam már minőségben. Eddig ez a legszebb. Nagyon szépen definiált termőhelyi karakter, szinte somlóian mély bazaltossággal vakon is. Ízben gyönyörű sav, virgonc korty, hosszú, minerális jegyek, igazi egyénisége van a terroirnak ebben a borban. Mindig mondom, ha Badacsony, akkor rajnai!

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj és a nagyvilág újabb találkozása

Nemzetközi merülés hegyaljai körben

Bodó Judit és Józsi körül mindig zajlik az élet. Ott van például a Mindszenthavi Mulatság, a Dűlős Farsang, a Borday a Csontos Présházban, most épp a Keresztúri Kerámiagyárat újítgatják rendületlenül. A több éves projekt végére idén remélhetőleg egy szép birtokközponttal lesz gazdagabb az immár 5 fős család, amely mint tudjuk Felvidékről csöppent Hegyaljára, sőt igazából Bodrogkisfaludon lett családdá. Bár mindig akadt elég dolguk, de pár éve még a bloggereket is leráncigálták a városból, a laptop mellől, hogy Ne csak írják, tudják is meg, hogy készül a bor, amit aztán ízekre szedünk, megfejtünk, pontozgatunk, csillagozgatunk. Persze ezek a kiscsoportos foglalkozások mindig tapasztalással, tanulással jártak, a nap végét is munkával (azaz kóstolással) zárva. Ahogy nőtt a Bodó család, a Ne csak írja… elmaradt, de a borszerető barát és borász cimbora nem lett kevesebb, így minden februárban összejönnek kicsit, hogy a tíz éves évjáratot megkóstolgassák. Ez most 2010 lett volna, de mivel akkor alig-alig lehetett találni egészséges szőlőt széles e hazában, így többnyire a nemzetközi mezőnyből válogattunk ki csúcsokat, ki-ki a maga ízlése szerint. A véletlen úgy hozta, hogy idén én is jelen lehettem. Beszálltam hát én is egy palackkal. Hogy mit választottam egy ilyen illusztris társasághoz...?

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki: 2008-2022

I/IV. klubest (2024) részletei

I/IV: Már itt bujkál a kertek alatt február hava. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet más a témánk, mint Tokaj száraz oldala. Azon belül is a Tokaji-hegy száraz oldalával fogjuk megnyitni az idei TokajMagic eseménysorozatot. A löszös termőhely, az évjáratok és a furmint potenciáljáról a **Bott Pince Teleki-dűlős borsora fog mesélni majd nekünk, de ahogy mindig, most is csatlakozik hozzánk személyesen Bodó Judit, aki még nagyobb mesélő, és aki rengeteget segített ennek a különleges száraz borsornak az összeállításában is. Volt már korábban több dűlős összeállítás is tőlük, de a Telekit ilyen mélységig még soha nem jártam be én sem (alighanem a borok készítői sem):

Tovább

Ripka Gergely

Hogyan támogatható Tokajért végzett munkánk?

Patreon oldalam továbbra is él!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, az AszúGlass és hasonló erőfeszítések, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023-ban már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát: szamorodni, aszú és eszencia, melyek mindegyikéhez járnak bónusz ajándékok, de akár éves kóstolóbérlet is! A legkisebb támogatást is hálás szívvel köszönöm!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJI matuzsálemek 4.0

Sokadszorra, de ezúttal nem vakon

Ez meg jól elmaradt az évvégi forgatagban. Régi olvasóim közül a szemfülesebbeknek feltűnhetett, hogy szokásos decemberi coravines roncsderbink TokajDry-matuzsálemekkel elfelejtődött, de kapóra jön most, mikor a csecsemőgondozás közepette úgyis ki vagyok szomjazva teljesen egy kis borra. Vártam Dórimra, hogy legyen mód vakon coravinezni, de az altatások, szoptatások állandó körforgása közepette ez a megfelelő pillanat csak nem akart eljönni, így kiszolgáltam magamat, és jól van ez az apasors így is. Lássuk az érettségi vizsgákat:

Tovább

Ripka Gergely

Az idei legszebb aszúélményeim

Micsoda év volt...!

Szélsebes vágtával robogott el ez az év. A blogra jutott talán most a legkevesebb idő. De éppen ősszel volt 15 éve, hogy A Bor a munkám is lett (2008). Azt sejtettem, hogy tartalmas esztendő lesz 2023 (tele váratlan történésekkel), de idén úgy tűnik tényleg összeálltak a csillagok. És hogy mely tokaji borok voltak idén a legszebbek...?

Tovább

Ripka Gergely

Ferenc pápa áldását adta a magyar borra

Tokaji Eszencián keresztül

A karácsonyi ünnepi időszak részeként december 27-én, Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra.

Tovább