X

BADACSONY

Ripka Gergely

Szászi Birtok Olaszrizling hordóválogatás 2019

Enyhe illat, fehér húsú gyümölcsök, zavart jegyek. Ízben egyszerű, nem túl hosszú, de egyensúlyban korrekt, pici krémességgel. Korrekt, izgalmaktól mentes olaszrizling, melyben egy kis plusz sav több érzést váltana ki a fogyasztóból.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2 0 1 2 ma

Halmozottan hátrányos helyzetű évjárat

Tart még a Furmint Február. Ilyenkor hagyományosan 10-years-challenge-elni szoktunk Hegyalján, a Pollák család és Tóth Zoltán gyűjtő szervezésében. A Kisfalucska Vendégházban tizedjére jött össze a baráti társaság néhány kellemes borász jelenlétével, boraival, hogy kiderüljön, mire mentek a tíz évvel ezelőtti borok a palackban. Ez a harmadik év, hogy én is ott lehetek. Ezúttal tehát 2012-re kerül a sor, melyről meg kell mondjam, sosem tartozott a nagy kedvenceim közé: meleg volt 2011 nyara is, aztán 2012 szintén, de míg az esős 2010 után a szőlő a talaj mélyebb rétegeiből még tudott vizet felvenni, addig 2012-re bizony szenvedtek az aszálytól az idősebb tőkék is. Botritisz csak a legszerencsésebbeknek jutott (egyikük hivatalos szokott lenni e kóstolóra). Tavaly 2011-ből kevés meglepetés ért, de meséljenek most a 12-es borok vakon 1 és 9 pont között!

Tovább

Ripka Gergely

Istvándy Jenő Pincészete Vulkán Rizling 2020

Friss, tutti-fruttis, fejlődő, virágos aromák. Friss ízek, fiatalos, parfümös, almás, zöldalmás, szép kis fával, funky jelleggel, utóízében jön egy kis kesernye és gyorsan ér véget. Szimpatikus, modern irány és még nincs kész a bor.

Tovább

Ripka Gergely

Borbély Karós Badacsonyi Limited Olaszrizling Selection 2016

Mindig gyanús, ha egy bornak a címkéjén ennyire hosszú a név... Kókuszos, rumos, vaníliás hordó. Ízben is folytatja ezt a hangulatot. Durva és buta fa. Cseresen tapad, kevés szépség és dísz, pedig jól esne egy kis balatoni kedvesség is a sok hordó mellé. Most elmarad, de valamiért engem elkerülnek Az Év Bortermelőjének katartikus borai...

Tovább

Ripka Gergely

Gilvesy St. George 2019

Szépen fejlődik. Olaszrizling, furmint és rajnai házassága. Szép hordó, modern érlelés mellett finom, érett gyümölcsök, főleg zöldesek. Ízben robbanó savak, életteli, vitális, sok-sok citrus, mindvégig nagyon szép lendülettel. Tiszta, modern világ, mely a vibráló, makulátlan, feszes savasságra épül. Többedszerre is képes meggyőzni vakon!

Tovább

Ripka Gergely

Folly Arborétum Cédrus 2019

Olaszrizling és pinot gris Badacsonyból. Visszafogott aromák, alma, körte, kréta. Telt, zamatgazdag korty, enyhe savvak mellett szép test, finom hordó, kellő hossz, erényei ellenére mégis izgalom terén egy kissé keveset tud felmutatni. 

Tovább

Ripka Gergely

Varga Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát 2019

Arany szín. Fűszerek, érdekes vadvirágok, florális, herbális jegyek. Bukés íz, mély, sokrétű. Finom arányok, kerek, sárga húsú, érett déli gyümölcs, finom és profi, elegáns botritisszel, barackossággal, nagy test, kis keserűség a végén tompítja az ízeket. Nem tudom, hogy csinálják, de az áráért meglepően korrekt bor az édes kategórián belül kóstolva.

Tovább

Ripka Gergely

Válibor Kéknyelű 2019

A műfajon belül mondhatjuk, hogy klasszikus. Édes sütis, fahéjas, enyhe, virágos, mandulás, lisztes illat, de izgalmas. Szép hordó, elég kókuszos korty, élénk savval, krémes, cseres hordóval, végén szárító ízekkel. Érezhetően nagy bornak szánták, de a hordón még simítania kell az éveknek.

Tovább

Ripka Gergely

Csendes dűlő Kéknyelű 2017

Markáns hordó uralja, de összességében nem tetszik az illata. Vastag, harapható korty, van benne cukor is, hosszú íz, a végén ismét jön a hordóvanília, de izgalmas mélysége és hossza van a bornak. Tetszetős, kiemelkedő Kéknyelű a mezőnyben.

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC - **Bott Teleki 2008-2023

Érlelt löszborok tanulságai Tokajból

Idei első klubkóstolónkon a Furmint Február jegyében ismét az érlelhető TokajDry borok állócsillaga, a **Bott Pince került fókuszba. Volt már szuper Csontos, volt kiváló Exczelencziás, tavaly pedig csodás Határi vertikálisunk; idén 19-re lapot húzva bevállaltam, hogy folytassuk egy löszös dűlővel és pörgessük vissza az idő kerekét egészen a száraz tokajiak hőskoráig! Szokás bekiabálni (a partvonalról), hogy a löszről készülő borok sokkal kevésbé állják a sarat, mint a vulkanikus termőhelyről származó borok, melyet tudjuk, hogy több ízben is cáfoltak már *Kikelet borok. De az igazat megvallva a negatív oldalon is tudnék sajnos példákat mondani, akár csak a saját kóstolóimról, ahol bizony volt részünk nem egy kellemetlen meglepetésekben is sajnos a Tokaji-hegyről. De úgy voltam vele, hogy ha Bott, akkor érdemes újra esélyt adni a lösznek, hátha okosabbak löszünk. 70-80 éves gyalogtőkék, történemi első osztályú terület, magasan a Tokaji-hegy oldalában, minden évben 1000 palack alatt. Mi kell még? - Nagyon kíváncsi voltam, mit mutatnak az érett palackok. Íme:

Tovább

Ripka Gergely

Szekszárdi “bikavérpárbaj”

Eszterbauer vs. Sebestyén

Sok évvel ezelőtt egy egri borásszal beszélgettünk az egri éjszakában egy már nem létező borbár teraszán Gárdonyi Géza egykori háza mellett. Sommásan annyit mondott bikavér témában, hogy míg Szekszárdnak a bikavér játék, addig Egerben nem az/élet-halál kérdése. Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kapcsán beszélgettünk, és egyetértettem vele, noha rendre mégis Szekszárd jött ki nekem meggyőzőbbnek, tisztábbnak az összekóstolások alkalmával. A kékfrankos alap mellett tudjuk, hogy Szekszárdon (egerrel ellentétben) a kadarka is fontos szerepet kap a bikákban, ami szerintem érthető, ha már a Kárpát-medencében vagyunk. Két általam kedvelt szekszárdi termelő borát kóstoltam most össze a nappaliban komparatív módon, hogy kicsit frissítsem a (szám ízét és a) tapasztalataimat a témában. 

Tovább

Ripka Gergely

Ajánló: jön a 12. Borkonferencia!

Robotok a szőlőben, mesterséges intelligencia a bormarketingben és 21. századi borélmény

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

 

Tovább