X

2018

Ripka Gergely

*Bott Pince – gyorsszemle (2o19)

Hordóminták 2018-ból és 2017-ből

A Bott Judit, Bodó József által vezetett Bott Pincéről alig pár napja írtunk mint a Furmint Február Nagy és házi fordulójának és a Borászok Borásza kóstoló fénypontjairól. Láthatóan mindig élmény a boraikat kóstolni: éretten, palackozás után és hordóból is. Tisztaság és hiteles munka. Sokszor elmondtuk már: ha egy pincénél kócos kölök állapotában is szívesen mutatják meg a borokat hordóból/tartályból, akkor jó eséllyel nincs takargatnivalójuk a fogyasztó előtt sem, okunk van bízni bennük. A 2018-as évjárat szárazaival és pár 2017 reserve tétellel ismerkedtünk pár hete a Szerelmi Pincesoron:

Tovább

Ripka Gergely

Borászok Borásza 2019 – kóstoló kör

Egy délután a hazai élvonal borászaival és boraival

Egyszercsak 2019 lett. Mintha tavalyelőtt lett volna, hogy 2007-ben először odaítélték a Borászok Borásza elismerést (**Demeter Zoltánnak), amolyan „kontra-díjként” elindítva valamit, mely egyértelműen feddhetetlenebb, hitelesebb életműdíj szeretne lenni a boros elismerések valóságos tengerében. Rókusfalvy Pál hívta életre a kezdeményezést, melyet az idő is szépen igazolni látszik. Közben eltelt 12 év, s idén is 50 jelölt közül szavazhattak a hazai borászok egymás közt, hogy aztán áprilisban kiderüljön, ki is lesz a jobbak legjobbja. Gratulálunk minden jelöltnek! A névsoron végigpillantva öröm látni, hogy a hazai élvonal objektív szompontok alapján is szerepelni tud közös platformon, és hogy díjat odaítélni a korszellem értékeinek megfelelően is képes a borszakma. Ebben az évben kicsit komolyabb keretek közt lehetőség nyílt együtt kóstolni a korábbi nyertesekkel és az idei 50 jelölttel, méghozzá nem is akármilyen csillagzáporral, egészen 9 pontig:

Tovább

Ripka Gergely

Bálint Laci Furmint-vertikális

Egy lelkes műkedvelő esete a Suba-dűlőben

Bálint Lacit bizonyára többen ismerik a boros szcénából, hisz sok éve itt mozog közöttünk: tanít és bírál borokat, ír is róluk (ráadásul printben), de elég gyorsan beszippantotta őt is Tokaj nagyszerűsége. Azóta Furmintokat visz az USA-ba, s kellően határozott véleménye van bármiről, ami bor. Azt talán kevesebben tudhatják, hogy egyébként van neki saját bora is, melyet egy neves mádi pincében nevelget a mindenkori borász (egykoron Homonna Attila, jelenleg Ujvári Vivien). A Suba-dűlőben található egy kisebb furmint területet, melyből a lehető legtermészetesebb, legegyszerűbb módon készít bort többnyire a saját és családja örömére. Amolyan #10yearschallenge felkiáltással elhozta most Budapestre a tíz első évjáratát, melyek egészen találó asszociációk mentén lettek elnevezve és amit furmintból el lehet készíteni, azt bizony be is mutatta teljes spektrumban:

Tovább

Ripka Gergely

Tovább a Nagy furmintok nyomában

Nagy Furmint Február X//Vol. 2.

Az első felvonásban is sokfelé kalandoztunk. Körüljártuk a Furmint Feburár felhozatalának legfőbb tanulságait, és főként Tállyát és Bényét kóstoltuk körbe. Ha bírjárok még a jegyzeteket, akkor ezúttal jön minden más: Tarcal, bodrogkeresztúriak, Sárospatak, Hercegkút, régi és új nevekkel, Olaszliszka, egy ruszti kitérő, izgalmas meglepetésekkel. A mádi terembe sajnos csak zárás körül jutottam el. Gyorsan bele-bele kóstoltam ott is pár maradék palackba, de hét órába egyszerűen nem férhetett bele 93 furmintnál több. Zsurki Sanyi, Naárék, Dorogi Pisti nagyon meglepett. A Királyudvar, Bárdos Saci most sem okozott családást. De hogy mely száraz bor tetszett a legjobban? A poszt végén bizony az is kiderül, melyik volt (most is?) a nap furmintja szerintünk. Facebookon pedig várjuk a ti meglátásaitokat: melyik volt a legvagányabb furmint idén?

Tovább

Ripka Gergely

Ferdinánd Pince – gyorsszemle (2o19)

A kis pincék mélyén szunnyadó szenvedély

A TokajGuide már a grafikusnál, márciusban nyomdába kerül, s ha minden jól megy, március végén bemutatjuk, közzétesszük és elérhetővé válik. Annak aki szeretné elérni. Sok meglepetéssel készülünk (új csillagos borászattal, sok-sok kóstolóval), és persze szünetelen kóstolunk, próbálunk tudósítani, mi is zajlik a borvidéken ma, 2019-ben. 
Mádra, de más hegyaljai településekre is leginkább akkor szeretek ellátogatni, ha valami kis ékszer, csiszolatlan gyémánt finomodásának lehetek tanúja. Nem titkolt szándék a TokajKalauzzal, hogy olyan pincéknek is teret nyújtson, akikről a fősodor zajos sikerei mellett talán kevesebbszer esik szó. Mégis fontos épító kövei a közösségnek, egy-egy település jövéjének, hisz az igazi tradíciók, mélyben gyökerező kötődés a helyi föld és a helyi borok felé náluk egészen másképpen ölt testet: sokkal intenzívebben, sokkal nagyobb szenvedéllyel élik ők a mai Tokaj-Hegyalját. 

 

Tovább

Ripka Gergely

Dobogó Furmint 15-ödjére is!

Furmintbrand egy töretlen, következetes stílus mentén: 2003-2018

Az Olaszrországban nevelkedett, világlátott Zwack Izabella gyerekkori álma valósult meg 1995-ben, amikor a Dobogó pincészet története elindult. Röviddel az alapítás után társtulajdonosként csatlakozott a borász, Domonkos Attila, s a borvidék egyik legszebben működő szimbiózisa, produktív közös munkája indult el kettejük együttműködése nyomán. A kis, 5 hektáros birtok Hegyalja legjobb dűlőinek (Betsek, Úrágya, Szent Tamás) termését dolgozza föl és száraz birtokfurmintjuk rögtön a csoda 2003-as évjáratból remek fogadtatással debütált a borszeretők körében. Izabella elmondása szerint nagyon izgultak, mikor az a bor kiröppent szárnyaik alól. Most pedig, tizenöt esztendő múltán már itt van a tizenötödik palackos évjárat Dobogó Furmintja, mely Tokaj egyik legelegánsabb, legszebb, legmegbízhatób száraz furmint brandjévé érett mostanra. Tudatos,következetes és kompromisszummentes, profi munka. Nemzetközi elvárások mentén. Nagyon izgalmas volt egyben visszanézni őket egy szép ünnepi esemény keretein belül:

 

Tovább
Tiszadob, Andrássy Kastély (hajdani nemesi nyárilak, később gyermekotthon).

Ripka Gergely

Tovább
Még augusztus 5-ig lehet pótfelvételezni a THE-re!!

Ripka Gergely

Tovább
Támogass a Patreonon!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Támogasd a TokajGuide23 születését!

Az ötödik kiadás 3 nyelven mutatja majd be Tokajt

(EN below) Bevallom, ezen sokat lamentáltam... Majd úgy döntöttem, a pozitív és komoly célok érdekében miért ne lehetne az eszközöket is megválogatni. Szövegek, fotók, ajánlók, események, könyvek, igyekszem minél sokoldalúbban adni Hegyaljáról az elmúlt 12 évben. Évek óta kacérkodtam vele, hogy esetleg a blog legyen-e fizetős; de megnyugtatnék minden lelkes olvasót: nem lett az :) Nem a haszonszerzés a cél vele (az én világomban az anyagi haszon eleve képlékeny fogalom). De onnan jött ez, hogy időről-időre találkozom a munkám, rendezvényeim során olyan személyekkel, akik jelzik, hogy támogatnák a könyv születését, mert szeretik, olvassák vagy mert értékesnek tartják valamiért. Szóval (jobb híján…itthon nincs Kickstarter) a héten elindult a Guide Patreon oldala, ahol opcionálisan 3 féle mértékben lehet megsegíteni a munkámat (a napokban indul el az előkészítése az ötödik TokajGuide-nak, mely várhatóan már 3 nyelven fog megjelenni 2023-ban, részletek hamarosan):

https://www.patreon.com/tokajguide 

Gesztusok és ajándékok is járnak persze a támogatások mellé, igyekszem megszolgálni tehát a bizalmat: premier előtti dedikált példánnyal, ajándékokkal, kóstolóbérlettel. Szóval, aki érzi/tud, csatlakozzon, tolongjon segíteni. Nekem ez a könyv a világot jelenti, ígérem, nagyon hálás leszek :) 

Tovább
Bodrog-holtág Sárospatak mellett

Ripka Gergely

Tovább