x

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

 

Terre Nere Etna Bianco 2022*

Szép füstös, gyufás illat, citrusokkal, finom citromtarte-tal, kis mézzel. Egészen egyedi zöldfűszeres aroma, ami semmihez nem hasonlítható, csak magához. Ízben jó test, mellette mégis csiszolt, bájos, elegáns olasz fehérbor (mert ilyen is van). Sima textúra, sós zamatok ölelése, finom fűszerek és sav játéka mellett. Hosszú sóssággal búcsúzik, tele izgalmas részletekkel. 6+

 

Van Volxem VV Cuvée 2022

Pinot blanc, chardonnay és pinot gris. Finoman virágos, behízelgő, parfümös primer aromák, melybe érdekes módon egy rieslinges stílusjegy is fonódik. Krémes, vajas illat, déli gyümölcsökkel díszítve. Bájos, húsos, dzsúzos korty, lédús fehér húsú gyümölcsökkel, barackkal, tropikális, umamis jegyekkel. Szép. Erős 6

 

Georg Breuer Sauvage 2022*

Valósággal fülledt riesling-aroma kitöltéskor! Tömény, erőteljes termőhelyi karakter, sok citromfűvel, majd szellőzve adja ki a sárga húsú gyümölcsöket. Vibrálóan feszes, kis CO2, csordultig tele lime-mal és más fanyar citrusfélékkel. Hosszú, csiszolt, eleven riesling. Igazi iskolapélda, mely mégis keménységével inkább a haladóknak fog igazán tetszeni. Tisztán cseng le a korty, sok-sok sav finom rezdüléseivel. Nagyon tetszett! 6+

 

Knebel (Mosel): Riesling 2022

Kicsit magyarázni kellett ezt a bort: nekem kénszegény, oxidált jelleget mutatott orrban (reszelt almás háttérrel), kissé idegen virágossággal (többen natúrbort is kiáltottak). Széles az íze, húsos, mély, telt, de talán csak a savak idézik meg kedvenc szőlőfajtámat (ami miatt hagy kívánnivalót maga után). Ízben valamivel többet mutat, de összességében nem az én világom, nem igazán tipikus rajnai… 4+

 

Knebel Von der Terrassen 2022*

Hullámvasút-jellegű élmény volt a három Knebel bor, végül a teraszok mentették meg a pincészetet! Ez már sokkalta fajtajellegesebb: orrban sok-sok citrus, tiszta gyümölcsök, csipet zöldfűszerrel, virággal. Kristálytiszta és üde, akár egy frissan kövek közül fakadt forrás. Magas savak. Élénk, feszes citrusok, de közben húsos, dzsúzos tapintása is van. Tiszta és szép riesling, hosszú struktúrával, aminek érdemes időt hagyni. Az alapoknál szigorú voltam, legyen akkor ez 7

 

Dönnhoff Riesling trocken 2022*

Tiszta, definiált, és nem tolakszik. Akár egy jól öltözött úriember. - Só, citrus, virág és kövesség szab rá passzentos zakót. Kóstolva eleven, egyenes egyszerűség, de mégis tele van eleganciával. Cizellált, feszes, nem túloz: pont annyi, amennyi kell mindenből… Mégis friss, nem untat, szinte hihetetlen, mennyire magabiztosan hozza (most is) a kötelezőt. Csodaszép. Így ez is 7

 

Georg Breuer (Rheingau): Charme 2022*

Tipikus illat, a riesling minden szépségével: citrom, lime, sőt mandarin. Friss és fiatalos! Ízben kis cukor kerekíti, teszi húsossá, végtelenül zamatossá. Tökéletes arányok, száraz végszóval, trópusi gyümölcsökkel. Ékes példája, hogy a rajnaiba mennyire kell egy csipet cukor. Gyönyörű örömbor! Sőt klasszis szint. 7

 

Van Volxem (Saar): VV Riesling 2022*

Zöldfűszerek, sárga gyümölcsök, torma, mustár, só keveredik az orromban. Ízben van némi pezsgés itt is, amitől még vibrálóbb, elevenebb, robbanó cukorkásabb az élmény. Tiszta, magas savú, citrusos rizling, jóleső húsossággal egybegyúrva. Nagyon szerettem ezt is. 7

 

Knebel Riesling feinherb 2022

Itt is érzek egy kis kénhiányt, bevillan a reszelt alma, szellőzve gyógynövényekkel, alakul valamicskét, de nem nagyon tudok benne hinni. Ízben eleven savak, élénk, friss kortylefutás. Van benne egy kis háztájias vonás is, mintha egy old-school, atipikus rizling köntösét viselné… 5

 

Dönnhoff Riesling 2022

Ez lenne tehát a kabinett/feinherb változat a nahe-i legenda alapboraiból. Friss, fiatalos, citromfüves és kedves primer aromákkal indul. Ízben itt már picit átbillen a cukor a “sok” felé. Édes, húsos kortylefutás, de éterien tiszta, ez tény! Tele van édes-savanyú gyümölcsök határtalan zamataival, ételpárok cikáznak a fejünkben hosszan… 6+

 

Van Volxem Pinot noir Rosé 2022

Friss gyümölcsök és zöldfűszerek finom, közvetlen, primer aromáival kezd. Fűszeres, könnyed, de finom gyümölcsös direktsége igazán populárissá teszik, de mégsem közhelyes! Fehérborosabb rozé-megközelítés, szélesebb, húsosabb, tartalmasabb és hosszabb ízzel. Bármikor szívesen innám. Legyen halványabb 6

 

Terre Nere Etna Rosso 2022**

Senki nem vádolhat elfogultsággal (pláne olasz) vörösborok irányába, de tavaszi idő ide, fehérboros rajongásom oda, most bizony egy olasz vörös vitte el a pálmát. Na jó, ezzel a borral lehet, hogy kicsit elfogult is vagyok, mert régi toplistás favoritról van szó. 

Illatában fekete ribizli, szeder, mindenféle erdei gyümölcs, amit el lehet képzelni, nem sorolom, mellette gyógyfüves, eukaliptiszos ornamentika. Bele kell habarodni! Komplex, részletgazdag élmény minden cseppje. Dzsúzosan siklik a korty, kevés tannin, cserébe sok fűszer, sok íz, csodás, érett gyümölcskavalkád (még érlelni is nyugodtan lehet). Ahogy a fehér testvére, ez is igazi egyéniség, nincs rá jobb szavam. Imádtam… 7+

 

Ogier (Rhone): Syrah 2020*

Illatban fanyar, fekete gyümölcsök, de a primer jegyek mellett szép tercier palackérettséget is ad már, finom bőrösséggel. A korty is remekül összeérett, csupa gyógynövénnyel, grafitos, komplex, hosszú, izgalmas és húsos szerkezettel. Tankönyvi rhone-i vörös! 7

 

Ogier Le Temps est Venu 2021

Illatban sok-sok édes fűszer, el lehet benne veszni. Populárisabb vonások a syrah után! Húsos, vastag, széles íz, kis animalitással, több tanninnal, fiatalosabb szerkezettel, zamatos, selymes textúrával, jól érthető stílusjegyekkel. Erős 6

 

Quinta de Carvailhosa ARDOSINO 2019* (Douro)

Cassis, sok erdei gyümölcs. Szép, komplex, hordófűszeres jelleg, gyógynövényekkel. Széles, délies, csokoládés, telt és gazdag vörösbor. Vaskos, mediterrán világ, magas alkohollal, mégis szép összetettséggel elejétől a végig. 6+

 

Legalább ilyen kellemes Húsvétokat kívánok minden kedves olvasónak, követőnek!

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább