x

Ripka Gergely

Németh Attila Gábornál jártam Mádon

Indulás óta klasszis szinten

Nagy szerencsém volt, hogy a fiatal Németh Attila Gábor végül visszajelzett ottlétem során emailben, hogy mégis betérhetek hozzá Mádra egy rövid látogatásra. Köztudott, hogy gyöngyöstarjáni borászról van szó, aki a bátyjával alapította a tokaji Alana pincét, mely máig csakis Amerikában értékesíti borait. Mostanában nincs tervbe véve a hazai eladás, mivel a borász véleménye szerint a hazai piac amúgyis remekül el van látva kiváló tokajiakkal, mindenféle árszínvonalon. Ennek kapcsán többször elmondtam már, hogy ez valóságos merénylet az értők felé. A birtok egyébként nem kicsi, másfél hektárról hamar 29 hektárra nőtt a birtokméret, amikor az egyik komoly külföldi befektető-birtok kivonult Hegyaljáról és egy sor területet sikerült így megvásárolniuk. Édes boraik gyakrabban kerülnek szóba (Attila véleményem szerint a Sárga muskotály egyik legnagyobb hazai szakértője, immár két borvidéken is), de már 2005-ben is készültek náluk (közel) száraz borok, melyeket Alkonyi Lászlóval most volt szerencsénk megismerni:



Alana Furmint 2006.*
Ez volt a nagy felismerések éve a száraz tokajiak történelmének. Amikor már a tudatosság sokkal nagyobb szerephez jutott. Érdekes, hogy ez a bor ennyi év után került elénk. Illatban a fa és a seprőntartásból adódó aromák a jellemzőek. Kemény és kissé nyers illat. Ízben tömör és magas szerkezet jellemzi, kiművelt bor. Kerek és maradékcukra még inkább azzá teszi. Hosszú lecsengés, melyben azért az alkohol is megmutatja magát. Almasavai is számottevőek, de nem teszik túlzottan cseressé sem a bort. Meglepett, rögtön az elején. 6+

Alana Hárslevelű 2005.**
Hársas, primer jegyek, őszibarackkal, trópusi gyümölcsökkel: „Ez egy 11-es bor?” - kérdeztem a kitöltés után teljesen komolyan! Csupa ásvány a korty, jelentős cukortartalommal (7 g/l). Ebben a műfajban végtelennek ható íz. Minerális ízmaradék a szájban. Kerek, elegáns, míves bor, melyen a kor legapróbb jegyeit sem éreztem! 7+

Alana Hárs-Muskotály 2005.*
Illata egész más. Sokkal kedvesebb, bájosabb: virágok, muskotály, melegség. A korty szerkezete azonban számomra lazább. Lomhábban terül szét a komoly anyag, egyáltalán nem szárazboros jelleg: szinte late harvest benyomást kelt a két illatos fajta együttese. Lecsengésében csupa friss gyümölcs. Tercier jegyekkel most sem találkoztam. Érdekes és fölöttébb izgalmas, kortalannak ható stílus. 7

Alana BECSEK Sárgamuskotály késői szüret 2011.*
Illatában tiszta és intenzív muskotályos jegyek valósággal muzsikálnak: virágok, hamvasság, üdeség, hízelgés. Az volt a benyomásom, hogy ez a bor tényleg mintha zenélne az illatjegyeivel. Magas cukortartalom. Ízben aztán kissé lomhábban terül szét, de végtelenül krémes, talán gejl is ez a fajta törökmézesség. A fajtából és a dűlőből mégis sikerült valami igen egyedülálló koncentrációt megvalósítani. A savak hiányoznak kissé. 6+

Alana BECSEK Sárgamuskotály 2008.**
Csupa olyan dolog, amit szeretek egy borban: dzsúzosabb illat, valníliás, krémes, elegánsabb muskotályosság, mint a 11-es borban. A rózsa egyértelműen korjegy. Hogy a menta mennyire évjárati és mennyire a korból eredeztethető fajtajegy, azt nehéz lenne megmondani. Tökéletes közeli balansz. Harsog, él, vibrál az egész bor. Anett Bora mellett kéne előszedni egyszer. 8

Alana KIRÁLY Furmint 2008.***
Mézes tea, late harves jegyek intenzív illatai. (Olyan illata volt elsőre, mint előző nap Szilágyi Laci épp csak erjedő 2012-es szamorodni mustjának.) Üde, közvetlen, de mégis nagyon komplex minden téren. Ízben csupa ananász! Hosszú, hihetetlenül kitartó ízmaradék. Késői szüretben nem hinném, hogy elérhető lenne magasabb koncentráció. Elfogynak a szavak. Krémes, buja, itatja magát. A részletek hihetetlen élességgel, kidolgozottsággal domborulnak ki benne. Elképesztően nagy bor, mely az aszúk közt visszakóstolva is remekelt. 9

Alana 6 puttonyos tokaji aszú 2005.***
A leghihetetlenebb számomra az, hogy Németh Attiláéknak semmilyen családi kötődése nem volt Tokajhoz a birtokalapítás előtt. És akkor 2005-ben elkészült az első aszúboruk, ami egyből klasszis szinten nyit. Hogy lehet ez? A borász szerint igen egyszerű a válasz: „Ez Tokaj. Itt minden adva van a legkomolyabb borminőséghez!”
A késői szüretek után jóval súlyosabb illat: tömör és nagyon gazdag. Kandírozott gyümölcsök. Semmi közhelyesség vagy megszokott elem. Eleven korty, sok-sok barack, citrusok, végtelen íz, gömbölyded és nagy test, miközben csodás savainak köszönhetően 7 év után is vibrálóan élénk és penge érzetű. Abszolút egyedi stílusú aszú, sallangok, bonyolítások nélküli csoda. Minimum 9

Alana Aszúesszencia 2007.**
Még nem került forgalomba. Hárslevelű és Muskotály alapbor. Pontosabban alapmust, ami tehát nem erjedt. (A Hétszőlőn kívül egy újabb pince, mely konzekvensen a legradikálisabb utat választotta: a legédesebb oldatba áztatja az aszúszemeket.) Mentás, hűvösebb karakter (8-asnak tippeltem volna ezt is). Ízben lomhább, tompább, gejlebb sokkal, mint a 6 puttonyos volt. Ez az évjárat ilyen volt, mese nincs! Ízben is megjelenik a kamilla, a gyógyfüves jelleg. Illatos fajták bukés jegyei is érezhetők. Lecsengésében vanília és melegség. Ez az év nem a savakról szólt, inkább a töménységről, az intenzitásról, bujaságról. Aszúborok közt most ő volt a legkevésbé elegáns. Nehéz volt pontozni, mert alighanem lenne egy szakajtóra való autentikus aszúbor, ami tanulhatna tőle, beltartalma alapján sem hétköznapi bor, de ez az egyensúly most 7+

Alana Aszúesszencia 2006.***
Gyógynövény illat jelenik meg itt is. Puha és tömör aromatika. Íze gazdag és végtelen hosszúságú. Ami megkülönbözteti a 2007-es testvértől, az a szebb harmónia és a szerkezeti egyensúly. Pedig a cukor 305 g/l körüli, nyilván érezhető is, de a savak szintén a helyükön vannak. Egy ilyen sor végigkóstolása után persze ez a bor is soknak érződik, telít, ahogy a vaníliakrém elnyúlik a szájban. Nem éreztem most jobbnak, a 2005-ös aszú mellett. Annak citrusos üdesége persze más irányból közelítette az egyensúlyi tökéletességet, mint ez a ’bor’, de nem lehet nem észrevenni, hogy mekkora jelenség, formátum ez a tétel is. 9

Nagyon jó érzés volt egy ilyen kóstolási élmény, ilyen magabiztos borsor után elhagyni végül a borvidéket. Meggyőződésem, hogy Németh Attilának - bár én is kevesebb borával találkozom - a hegyaljai elitben említendő a neve. Mindezt már első évjárataival sikerült elérnie, úgy, hogy nem a Becsek-dűlőben tanult meg járni és nem a nagyapjától leste el nyolc évesen, hogy melyik dűlőben mikor kell az aszúszemeket leszedni, hanem teljesen előzmények nélkül nyúlt hozzá a termőhelyekhez. Egészen elképesztő sor volt ez, melyben a legmagasabb minőséggel volt szerencsénk szembesülni. Emellett a stílus teljesen külön utat jár. Nyoma sincs nehézségnek, durvaságnak. Pedig a borok érezhetően inkább mádiak, nagyok, komoly beltartalmúak, de valahogy mégis elképesztően elegánsak. Az egyensúly alapjegy és olyan színvonalon mozgott ez a sor, amivel nem sok helyen találkozhatunk.

X

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább